Wymiana diody na PCB (starze)

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
Awatar użytkownika
pawelsz

Wymiana diody na PCB (starze)

Post autor: pawelsz »

Czasami pojawia się potrzeba wylutowania diody i jej następnego przylutowania do innego podłoża (lub jedynie wylutowania), a że PCB bardzo dobrze przewodzi ciepło, lutownica nie wystarczy.
Do wylutowania potrzebne jest żelazko :) lub/i kuchenka elektryczna (niekoniecznie z płytą) oraz szczypce i pęseta.
poniżej widać , jak wygląda Cree R2 na dużym starze z lediko
Obrazek

Metoda jest prosta- rozgrzać żelazko na max i potem położyć na nim moduł z diodą trzymając go szczypcami, pensetą należy złapać za emiter, ale nie za soczewkę !!, po chwili sam emiter powinien gładko odlutować się.
Ja miałem problem z odlutowaniem emitera R2 od lediko- lutowane stopem o wyższe temperaturze topnienia, żelazko daje za małą temperaturę. Położyłem moduł na kuchence elektrycznej (taka ze spiralą grzejną) i po chwili emiter bez problemów odlutował się ze stara. (tip-warto obserwować kroplę cyny na podłożu- zobaczymy, kiedy się roztopi)
W celu przylutowania postępujemy podobnie- kładziemy podłoże na żalazku/kuchence i po chwili trzymając emiter pensetą przykładamy go starając się ustawić go centralnie na podłożu (często jest zaznaczony obrys w którym powinien znaleźc się emiter). Dokładność w tym etapie ułatwi późniejsze dobre scentrowanie diody w refie.
Ilość cyny na podłożu z reguły wystarcza do ponownego przylutowania- czasem można dodać jedynie odrobinkę cyny lub/i topnika - ale wręcz symbolicznie.
Po całej operacji warto zmierzyć, czy nie ma zwarcia w zasilaniu na podłożu (dioda od spodu ma wyprowadzenia zasilania oraz centralnie duże pole metalizowane dodane w celu odprowadzania ciepła).
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Ciekawy opis, pewnie niejednej osobie sie przyda :mrgreen:
Ta wyzsza temperatura potrzebna do roztopienia cyny prawdopodobnie wynika ze stosowania nowego rodzaju spoiwa, zgodnego z dyrektywami unijnymi-cyny bezołowiowej.
Jak star będzie gorący można posmarować zwykła cyną ze szpulki, tą ołowiową, na przyszłośc będzie łatwiej odlutować diodę, bo akurat temperatura(wysoka) nie jest tym, co diody LED lubią najbardziej... :wink:
Awatar użytkownika
pawelsz

Tak Arku- Dominik mi zapodał ROHS
ale wysoka temp.działa krótko- nie zdąży się wszystko zagrzać za bardzo :) a warstwa cyny jest tak cienka, że ciężko by było to zdjąć ze stara
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...ja tak tylko dodalem zeby na drugi raz zelazko moglo wystarczyc ;-)
Osobiscie musial bym po sasiadach szukac kuchenki z przepisu.....o ile chodzi Ci o taka "komunistycza" elektryczna...przenosna maszyne do gotowania na pradzie...(ja z takiego mleko pilem :mrgreen: )
Awatar użytkownika
pawelsz

etam- to ino ja mam taką teraz, ale może być i lepsiejsza- byle nie indukcyjna :) a jak się zachowa cyna twarda zmieszana z miękką to nie wiem- ino czasem jakiś kabelek lutnę :)

Tak wygląda PCB po odlutowaniu diody
Obrazek

A tak dioda , która nie przeżyła odlutowywania :(
Obrazek
tarzan

Post autor: tarzan »

Polecam metodę przedstawioną na filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=cqeZ7qbr ... re=related
Zapewnia minimalny czas oddziaływania wysokiej temperatury na strukturę i jest łatwa w wykonaniu.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Dobre!
Dzięki Tarzan :mrgreen:
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Wsumie ja miałem problem z diodami lutowanymi z zachowaniem normy ROhS do PCB. Mój tefal nie dawał rady :???: Dzieki tarzan.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

do odlutowania jest ok , ale do przylutowania już trudniej :D
Awatar użytkownika
lennin

Heh jak już odlutujesz z tej twardej cyny łatwo przylutujesz na normalnej żelazkiem :)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
tarzan

Post autor: tarzan »

Zgadza się. Do przylutowywania dobra byłaby jakakolwiek maszynka elektryczna (Single Electric Hot Plate) z regulacją mocy. Warto na tym położyć jakąś płytkę Al lub Cu, dla wyrównania temperatury. Na to (jako wskaźnik) rzucić kawałek lutu, który używamy i "power on". Po stopieniu lutu zmniejszamy moc i kładziemy PCB. Gdy się podgrzeje, kładziemy strukturę. Gdy lutowie na PCB stanie sie płynne chwytamy delikatnie za radiator i zdejmujemy do wystudzenia (byle nie w H2O :mrgreen: ).
(Gość, co wpadł na pomysł zrobienia lutu miękkiego bez ołowiu, musiał być chyba na prochach :neutral: )
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

"This video has been removed by the user." :(
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Awatar użytkownika
lennin

Odlutowanie jest banalne. Łapiesz diodę (nie sama soczewkę lub metalowy pierścień) w szczypce, i podgrzewasz stara od spodu zapalniczką. Po chwili dosłownie jak samo PCB nie odpadnie możesz je strząsnąć :) Wideo raczej zbędne.

Przy lutowaniu pamiętaj żeby jak najszybciej to zrobić, nie ochładzać w szybkim tępię całości po operacji. Jak zrobisz coś źle masz szanse na szybkie odpadniecie soczewki. Pierwszym objawem są zmiany w strukturze silikonu. Widoczne gołym okiem spękania, rysy lub okręgi pod soczewką.

Powodzenia.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Extremalna metoda Lennin ale skoro idzie tak zrobić :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

Znakomita metoda !
Wlasnie stestowalem owy sposob i to dwa razy.
Tak jak bylo napisane operacja jest banalna, lutowanie nawet bardziej.
Po ulozeniu diody na PCB dioda minimalnie odstaje (na oko jakies 0.2mm)
Centrujemy ja (ja dorysowalem sobie dodatkowa siatke na PCB)
delikatnie kladziemy kanapke na zelazku (dzieki dla mojej zony ze nie wywalila starego dobrego DEZAMETa)
u mnie dwa razy zbyt gwaltowne ruchy spowodowaly jej przesuniecie, zalacany spokoj :)
Po ulozeniu na zelazku po ok3-5 sekundach mozna zaobserwowac delikatne "klapniecie" diody i to juz wszystko.
Aby uniknac zmetnienia, spekania, uszkodzenia soczewki zgodnie z zaleceniami Lennina unioslem kanapke ok 1cm nad zelazko na ok 1 minute, potem odsunalem calkiem lecz nie odkladalem aby PCB nie mialo czemu zbyt szybko oddac temperatury.
Na moje zaropiale oko, wydaje mi sie ze centrowanie wyszlo mi tak jak fabryczne.
Na zimno mozna to zrobic naprawde dokladnie.
Dzieki pawelsz i Lennin.
Ostatnio zmieniony niedziela 09 lis 2008, 18:40 przez Bulba, łącznie zmieniany 1 raz.
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
ODPOWIEDZ