RGBW LED Driver na AMC7135

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
Saul

Post autor: Saul »

ixjakub pisze:Nie wyczuwa, w sensie, że nie widzi go wcale?
Tego to nie wiem :roll: Takie informacje znalazłem w internecie. Być może to tylko chwyt reklamowy. :-| Może kolor zielony nie płoszy tak bardzo zwierzyny. Musiałby się wypowiedzieć jakiś myśliwy. :-) Na pewno wspomagając się zielonym światłem zachowujemy zdolność widzenia w ciemnościach.

Jeśli chodzi i sterownik to zaszło trochę zmian. Nie planowałem umieszczania trybów błyskowych, ale kolega DNF mnie zmobilizował, i to dość skutecznie. :grin: Zastanawiałem się tylko gdzie umieścić "furtkę" do trybów błyskowych, tak aby nie kolidowały z trybami zwykłymi, a jednocześnie były pod ręką. No i przyszło mi do głowy, że wejście w tryby specjalne zrobię przez 3-klik w białym trybie LOW. W ten sposób można szybko wejść i sobie pobłyskać, a jednocześnie przy normalnym użytkowaniu te tryby są niewidoczne.

Na dziś wygląda to następująco:

Grupa I (tryby białe):
1 - tryb LOW,
2 i 3 - tryby z możliwością ustawienia jasności (3-klikiem),
4 - tryb HIGH

Grupa II (tryby RGB):
1 - kolor czerwony,
2 - kolor zielony,
3 - kolor niebieski (dla każdego z tych trzech trybów można ustawić jasność wchodząc 3-klikiem),
4 - tryb RGB (wybór koloru z pełnej palety, po 3-kliku płynne przejścia i zatwierdzamy kolor kliknięciem).

Grupa III: tryby "dyskotekowe" ;-)
Do tej grupy wchodzimy przez 3-klik w trybie białym LOW, czyli w grupie I, tryb 1. I tam mamy po kolei: 1 - szybkie strobo RGB, 2 - wolne strobo RGB i 3 - płynne przejścia kolorów (można wsadzić latarkę do wiadra z żelem i będzie mega-lampa nocna :-) Po testach uważam to za doskonałe rozwiązanie aby wchodzić przez tryb LOW. Nie utrudniamy sobie życia ze zworkami czy programowym wyłączaniem trybów strobo. Tryby nie przeszkadzają w normalnym użytkowaniu, a mamy je cały czas "pod ręką" :-)

Sterownik posiada pamięć ostatniego trybu.

Poza tym jest też proste zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem aku. Przy przekroczeniu ustalonego progu napięcia wymuszany jest biały tryb LOW i wtedy należy pomyśleć o wymianie ogniwa.

Najpoważniejszym problemem było dobranie odpowiedniego reflektora dla trybu RGB. Niestety żaden, z tych które posiadam, nie nadaje się. Latarka najlepiej miesza kolory... bez reflektora. :mrgreen: Wtedy jest duża powierzchnia jednolitego koloru, a tylko na krawędziach widać kolory składowe. I tak zostawiłem. Przy 700mA w każdy emiter, daje naprawdę zadowalające światło.

Nagrałem też szybki filmik pokazujący niektóre możliwości sterownika:
http://www.youtube.com/watch?v=s4nZe5M_kyA

Jako body użyłem tego: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15969 bez reflektora.

Cały sterownik zmieścił się na płytce o średnicy ok. 17mm, identycznej jak na zdjęciach w poście z 18 stycznia, z tym że teraz już są po dwa AMCki na każdy kolor, czyli ok. 700mA. Niestety nie mogłem się jakoś zmobilizować aby zaprojektować lepszą płytkę i AMCki polutowałem w kanapkę. :grin: Nad wszystkim czuwa oczywiście Attiny13V.

Podsumowując... latarka z tego wyszła dość oryginalna :-) Największe wrażenie na znajomych robi szybki kolorowy tryb strobo oraz płynne przejścia, więc jednak tryby specjalne były potrzebne :mrgreen: (dzięki DNF :-) ).
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Super sterowniczek Ci wyszedł :) gratulacje.
Pozdrawiam
Gardol

Post autor: Gardol »

Gratulacje!! <brawo> Jak oglądałem ten filmik to aż czułem zazdrość, że sam nie mam zdolności do takich modyfikacji :) Oczywiście chodzi o zazdrość taką pozytywną :) - bez zawiści ale za to z podziwem :padam:

Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Saul jesteś "gość" <brawo>

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
DNF

Post autor: DNF »

Saul, "wisze" Ci dobre foty! Mam nadzieje, ze wreszcie znajde troche wiecej czasu i pobawie sie tym driverkiem, bo jest rewelacyjny!
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Saul, rewelka, gratuluję :mrgreen:
A może grupa np. 3ech trybów RGB, każdy regulowanej barwy?
Saul

Dziękuję koledzy za miłe słowa :-)
Calineczka pisze:A może grupa np. 3ech trybów RGB, każdy regulowanej barwy?
Z tym nie będzie problemu. Mogę zrobić trzecią grupę z edytowalnymi kolorami z palety RGB. W ogóle jak jeszcze nad tym pomyślałem to doszedłem do wniosku, że białych trybów jest za dużo :-) Moim zdaniem wystarczyłyby 3 tryby: LOW, konfigurowalny oraz HIGH i to wszystko. Następna grupa to by były: czerwony, zielony, niebieski (we wszystkich ustawiana indywidualnie jasność), a trzecia grupa to trzy niezależne kolory wybierane z płynnie przechodzącej palety. Reasumując, 3 grupy po 3 tryby w każdej, plus oczywiście "schowane" tryby błyskowe.

Jeśli by ktoś był zainteresowany wykonaniem takiego sterowniczka to służę pomocą. Gotowych płytek co prawda już nie mam, ale mogę udostępnić projekt w Eagle'u, soft, ewentualnie podesłać zaprogramowanego procka. Niestety z braku wprawy w projektowaniu elementy umieściłem tylko po jednej stronie płytki więc jeśli ma być 700mA zamiast 350mA to AMCki trzeba polutować w kanapkę.

Trochę się obawiałem, że przy niskim Vf czerwonego emitera będzie się wszystko mocno grzało, ale nawet przy polutowaniu AMCków w kanapkę i przy takim cienkościennym body jakiego użyłem latarka jest co najwyżej ciepła.

Na koniec mojego posta chciałbym jeszcze podziękować koledze Bocianowi, który wsparł mnie AMCkami i dzięki temu mogłem zacząć tą zabawę. :-)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

O, dopiero trafiłem na ten temat. Saul, niezły pomysł i wykonanie, gratulacje.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Saul, gratulacje. Swietna robota. :-)
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

Gratulacje Saul - naprawdę bardzo fajnie Ci to wyszło.
Też zastanawiałem się nad sterowniczkiem WRGB -> http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=33206

Ile kolorów ma Twoja paleta RGB?
Flagiusz
Saul

df, widzę, że bardzo podobnie rozumowaliśmy :-) Też brałem pod uwagę różne rozwiązania, jednak ostatecznie zdecydowałem się na programowy PWM dla wszystkich kolorów.
df pisze:Ile kolorów ma Twoja paleta RGB?
Nawet nie liczyłem do tej pory :-) Dla każdego koloru można zdefiniować 256 poziomów jasności. Jeden kolor jest zawsze zapalony w 100%. Wychodzi więc 6 przejść * 256 poziomów = 1536 kolorów, teoretycznie.
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

Saul, a liczyłeś może jaka max. częstotliwość kluczowania wychodzi Ci na aplikacyjnym PWM-ie?

Ja wstępnie przyjąłem 2 do 3 bitów na kolor, gdyż skracając cykl zwiększa się częstotliwość i w przypadku mieszania kolorów przy pewnej liczbie poziomów rozdzielczość przestaje mieć większe znaczenie, a niepotrzebnie zaczyna grać rolę flickering.

Pomysł z jedną składową zawsze na 100% znakomicie upraszcza implementację i powoduje, że poruszasz się po w pełni nasyconej skali barw (bez półtonów) - też przyjąłem taką koncepcję. Dodatkowo zastanawiałem się, czy podczas ustawiania koloru po wyborze (sorry za technikalia) chrominancji w drugim kroku na wybranej już barwie nie ustawiać luminancji. Wówczas w 2 liniowych krokach dałoby się pokryć pełną przestrzeń barwną.
Jest to stosunkowo proste do zrobienia i w Twoim przypadku dla 8 bitów na kolor miałoby to sens.
Regulację luminancji, a dokładniej ściemnianie można bardzo łatwo zrobić przesuwając bitowo wszystkie zmienne RGB o N kroków w prawo - takie dzielenie N* mod 2.
Flagiusz
Saul

df pisze:Saul, a liczyłeś może jaka max. częstotliwość kluczowania wychodzi Ci na aplikacyjnym PWM-ie?
Starałem się maksymalnie uprościć procedurkę odpowiedzialną za PWM. W tej chwili wyrabiam się w trochę mniej niż 40 cykli, a więc 2.400.000/256/40 = ~235Hz Nie jest to dużo, ale przy normalnym użytkowaniu nie widzę nic niepokojącego. Zresztą przy 4 kanałach i takiej rozdzielczości to nie jest chyba zły wynik? :roll: Oczywiście zastanawiałem się nad zmniejszeniem rozdzielczości do 6 bitów (wtedy 2.400.000/64/40 = ~938Hz), ale szkoda mi było ładnego trybu LOW :-) Można jeszcze podciągnąć zegar do 4,8MHz, ale nie wiem jak by się wtedy procek zachowywał przy prawie pustym aku.
Optymalne byłoby użycie procka z czterema sprzętowymi kanałami PWM, ale z tych mikrusów to chyba żaden nie ma?
df pisze:Regulację luminancji, a dokładniej ściemnianie można bardzo łatwo zrobić przesuwając bitowo wszystkie zmienne RGB o N kroków w prawo - takie dzielenie N* mod 2.
Myślałem nad tym, ale wyobraziłem sobie taką sytuację:
R: 11111111
G: 00000111
i mamy jakiś tam pomarańcz; teraz robimy trzy razy lsr i mamy:
R: 00011111
G: 00000000
i zamiast ciemniejszego pomarańczu mamy ciemniejszy czerwony.
Być może popełniam jakiś błąd w rozumowaniu, co mi się często zdarza :-) ale jak doszedłem do tego momentu to już sobie odpuściłem luminancję. :grin:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Saul pisze: Optymalne byłoby użycie procka z czterema sprzętowymi kanałami PWM, ale z tych mikrusów to chyba żaden nie ma?
Te wszystkie?
Saul

greg pisze:
Saul pisze: Optymalne byłoby użycie procka z czterema sprzętowymi kanałami PWM, ale z tych mikrusów to chyba żaden nie ma?
Te wszystkie?
Upss... :roll: :oops: zaćmienie umysłu. Faktycznie są maluchy z 4xPWM tylko trzeba sprawdzić czy jakiegoś haczyka nie ma i wszystkie kanały mogą pracować niezależnie :-) Poza tym nie widzę aby były w rozmiarze SSU :-| ale to kwestia poszukania dostawcy. To by było idealne rozwiązanie, taki np. Attiny45V. Cztery sprzętowe PWM, pamięci 4 x więcej... różnorodność trybów ograniczona tylko wyobraźnią :-) Jedyne wady to dostępność oraz cena, a tak, same zalety.
ODPOWIEDZ