Nowosci Cree - ankieta:)
Nowosci Cree - ankieta:)
No właśnie... gdybyście mogli wybrać dla siebie lub np. do mojego projektu lampki Raven wyjątkową diodę która by to była?:)
Zwracam uwagę, że występująca w ankiecie XP-E R4 oferuje wyraźnie lepszy zasięg od dowolnej diody XP-G.
Zwracam uwagę, że występująca w ankiecie XP-E R4 oferuje wyraźnie lepszy zasięg od dowolnej diody XP-G.
- Calineczka
- Kontakt:
a czy optyka nie ma tu znaczenia? Wyraźnie lepszy? Ile dalej i więcej światła to jest wyraźnie? Diodę i optykę dobiera się do potrzeb, a sugerowane przeznaczenie-rower-kłóci mi się z dalekim zasięgiem...czarny_kruk pisze:Zwracam uwagę, że występująca w ankiecie XP-E R4 oferuje wyraźnie lepszy zasięg od dowolnej diody XP-G.
Optyka nie ma znaczenia. Dioda XP-E ma polowe mniejszy chip, przez co jest mniej wydajna od XP-G, ma nieco wyzsza rezystancje termiczna, ale takze ma mniejszy chip, a zatem lepiej sie skupi.Calineczka pisze:a czy optyka nie ma tu znaczenia? Wyraźnie lepszy?czarny_kruk pisze:Zwracam uwagę, że występująca w ankiecie XP-E R4 oferuje wyraźnie lepszy zasięg od dowolnej diody XP-G.
Z moich testow wynika, ze z diody XP-E mozna uzyskac od 40% do 80% wiecej lux@1m dla pradu 1A dla tej samej optyki.
Testowalem to rozwiazanie w kilku kombinacjach i efekty rzeczywiscie sa ciekawe. Mozna tez w ten sposob dodatkowo ocieplic barwe (np. wsadzajac neutralna R2).Gardol pisze:Ja też myślałem o włożeniu dwóh diod XP-G S2 (super flood pod nogi) i jednej XP-E R4 jako szperacz.
Greg ma jednak racje, ze w wiekszosci wypadkow zasieg 200metrow (>=10000lux@1m) na rower nie jest potrzebny. Z wlasna optyka udalo mi sie osiagnac bardzo dobry efekt.
Gardol, jak sie ociepli zapraszam w teren podzielisz sie wrazeniami.
czarny_kruk-u, bardzo chętnie się spotkam, obejrzę aktualne efekty projektu i podzielę wrażeniami Jak będzie cieplej to daj sygnał.
A przy okazji - może przyda Ci się XP-G R4 1C do jakiś testów?
Pozdrawiam,
Paweł
Zgadzam się z tą opinią, tyle że dla mnie będzie to lampka nie tylko rowerowa ale także EDC i wtedy troszkę zasięgu nie zaszkodziczarny_kruk pisze:Greg ma jednak racje, ze w wiekszosci wypadkow zasieg 200metrow (>=10000lux@1m) na rower nie jest potrzebny
Pozdrawiam,
Paweł
Jesli komus zalezy na wiekszym zasiegu to bedzie taka opcja -- wstawienie diod XP-E lub Osram Oslon.Gardol pisze:czarny_kruk-u, bardzo chętnie się spotkam, obejrzę aktualne efekty projektu i podzielę wrażeniami Jak będzie cieplej to daj sygnał.Zgadzam się z tą opinią, tyle że dla mnie będzie to lampka nie tylko rowerowa ale także EDC i wtedy troszkę zasięgu nie zaszkodziczarny_kruk pisze:Greg ma jednak racje, ze w wiekszosci wypadkow zasieg 200metrow (>=10000lux@1m) na rower nie jest potrzebny
Odnosnie diody to dzieki za propozycje. Jesli moge pomoc to zalutuje Ci ja na podloze w automacie i chyba znajdziesz dla niej zastosownie. pzdr.