Nowosci Cree - ankieta:)

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących

Z podanych poniżej ogólnie niedostępnych diod najchętniej wybrałbym:

Czas głosowania minął środa 03 lut 2010, 22:58

Cree XP-E R4 o barwie 5700K
2
6%
Cree XP-E R2 o barwie 4500K
4
12%
Cree XP-G S2 o barwie 5700K
15
44%
Cree XP-G R4 o barwie 4750K
13
38%

Liczba głosów: 34
czarny_kruk

Nowosci Cree - ankieta:)

Post autor: czarny_kruk »

No właśnie... gdybyście mogli wybrać dla siebie lub np. do mojego projektu lampki Raven wyjątkową diodę która by to była?:)

Zwracam uwagę, że występująca w ankiecie XP-E R4 oferuje wyraźnie lepszy zasięg od dowolnej diody XP-G.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Cóż, według mnie, na rower nie potrzeba mega zasięgu, ważniejsza jest barwa światła, zapewniejąca wierne oddanie ukształtowania terenu i duża wydajność źródła (lm/W), czyli jednak XP-G :)
czarny_kruk

Dzieki greg za opinie.

PS. Poza zamówioną już XPG S2 (back-order) pozostałe wymienione diody XP-E moge juz kupic. XPG neutralne sa jeszcze nie do nabycia.
Ostatnio zmieniony niedziela 24 sty 2010, 23:28 przez czarny_kruk, łącznie zmieniany 1 raz.
upek

Post autor: upek »

greg pisze:Cóż, według mnie, na rower nie potrzeba mega zasięgu, ważniejsza jest barwa światła, zapewniejąca wierne oddanie ukształtowania terenu i duża wydajność źródła (lm/W), czyli jednak XP-G :)
Popieram, ale idealne by było XP-G S2 poniżej tych 5700K :mrgreen:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

1 XR-E R2 i 2 XP-G R4 :razz:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

czarny_kruk pisze:Zwracam uwagę, że występująca w ankiecie XP-E R4 oferuje wyraźnie lepszy zasięg od dowolnej diody XP-G.
a czy optyka nie ma tu znaczenia? Wyraźnie lepszy? Ile dalej i więcej światła to jest wyraźnie? Diodę i optykę dobiera się do potrzeb, a sugerowane przeznaczenie-rower-kłóci mi się z dalekim zasięgiem...
czarny_kruk

Calineczka pisze:
czarny_kruk pisze:Zwracam uwagę, że występująca w ankiecie XP-E R4 oferuje wyraźnie lepszy zasięg od dowolnej diody XP-G.
a czy optyka nie ma tu znaczenia? Wyraźnie lepszy?
Optyka nie ma znaczenia. Dioda XP-E ma polowe mniejszy chip, przez co jest mniej wydajna od XP-G, ma nieco wyzsza rezystancje termiczna, ale takze ma mniejszy chip, a zatem lepiej sie skupi.
Z moich testow wynika, ze z diody XP-E mozna uzyskac od 40% do 80% wiecej lux@1m dla pradu 1A dla tej samej optyki.
Gardol

Post autor: Gardol »

Ja też myślałem o włożeniu dwóh diod XP-G S2 (super flood pod nogi) i jednej XP-E R4 jako szperacz.

Pozdrawiam
czarny_kruk

Gardol pisze:Ja też myślałem o włożeniu dwóh diod XP-G S2 (super flood pod nogi) i jednej XP-E R4 jako szperacz.
Testowalem to rozwiazanie w kilku kombinacjach i efekty rzeczywiscie sa ciekawe. Mozna tez w ten sposob dodatkowo ocieplic barwe (np. wsadzajac neutralna R2).

Greg ma jednak racje, ze w wiekszosci wypadkow zasieg 200metrow (>=10000lux@1m) na rower nie jest potrzebny. Z wlasna optyka udalo mi sie osiagnac bardzo dobry efekt.
Gardol, jak sie ociepli zapraszam w teren podzielisz sie wrazeniami.
Gardol

Post autor: Gardol »

czarny_kruk-u, bardzo chętnie się spotkam, obejrzę aktualne efekty projektu i podzielę wrażeniami :) Jak będzie cieplej to daj sygnał.
czarny_kruk pisze:Greg ma jednak racje, ze w wiekszosci wypadkow zasieg 200metrow (>=10000lux@1m) na rower nie jest potrzebny
Zgadzam się z tą opinią, tyle że dla mnie będzie to lampka nie tylko rowerowa ale także EDC i wtedy troszkę zasięgu nie zaszkodzi :)

A przy okazji - może przyda Ci się XP-G R4 1C do jakiś testów?

Pozdrawiam,
Paweł
czarny_kruk

Gardol pisze:czarny_kruk-u, bardzo chętnie się spotkam, obejrzę aktualne efekty projektu i podzielę wrażeniami :) Jak będzie cieplej to daj sygnał.
czarny_kruk pisze:Greg ma jednak racje, ze w wiekszosci wypadkow zasieg 200metrow (>=10000lux@1m) na rower nie jest potrzebny
Zgadzam się z tą opinią, tyle że dla mnie będzie to lampka nie tylko rowerowa ale także EDC i wtedy troszkę zasięgu nie zaszkodzi :)

A przy okazji - może przyda Ci się XP-G R4 1C do jakiś testów?
Jesli komus zalezy na wiekszym zasiegu to bedzie taka opcja -- wstawienie diod XP-E lub Osram Oslon.

Odnosnie diody to dzieki za propozycje. Jesli moge pomoc to zalutuje Ci ja na podloze w automacie i chyba znajdziesz dla niej zastosownie. :) pzdr.
ODPOWIEDZ