Tank TK-566

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
freebike

Tank TK-566

Post autor: freebike »

Zarażony chorobą z zaburzeniami braku światła ;) wciąż zamawiam nowe latarki na Dx, żeby sprawdzić jak świecą i co maja w środku. Przez jakiś czas wyrobiłem sobie zdanie o produktach z owego sklepu. Dość łatwo odróżnić latarki dobre od słabych, a Tank007 napewno nie należy do tej drugiej grupy. Jeśli miałbym wybrać najlepsze marki/nazwy, pomijając kultowe marki typu Fenix, które można tam zamówić, do głowy przychodzi mi tylko Tank007 i Romisen. Romisen podpadł mi zielonkawymi diodami w RC-G2. Ostatnio coraz bardziej ufam Ultrafire, która poprawiła jakość( dzięki modelom 502B). Rok, dwa lata temu trafiły mi się takie okazy ( C2 i kilka maluchów) że strach było z taka latarką wchodzić w ciemne miejsca. Tank w moim rankingu rządzi. Zamówiłem też TP30 HA ponieważ chodziła za mną i w końcu na nią czekam.

Kilka dni temu przyszła paczka w której była TK-566 http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.18628

Obrazek
Obrazek

Mała kieszonkowa latarka zasilana paluszkiem R6(AA) Opis na stronie wprowadza w błąd z ilością trybów. Naprawde jest ich 5 a nie 3.
Mid - Lo - Hi -wolne Strobo i SOS. Podejrzewam że błąd jest też przy lumenach. Na stronie podali że jest ich 95 a mi się wydaję że ma więcej.
Do potrzeb kieszonkowych jest ich w sam raz bądz za dużo ;)
Mierzyłem prądy i przy akusie naładowanym do 1,33V Energizer 2500mAh pomiary wyszły tak:
Lo 0,2
Mid 0,6
Hi 1,8

Obrazek
Obrazek

Obudowa wykonana bardzo dokładnie, żadnych zadziorów, powłoka równa i właśnie miałem napisać trwała. Latarka spadła mi na twardą podłogę z ok metra i tylko się wgniotła, lakier w tamtym miejcu ok.
Obrazek
Po kontakcie z kluczami widać malutkie ubytki i szkoda że to nie prawdziwe HA-III
Włącznik GITD chodzi twardo i pewnie. Wystaje przez co nie ma problemu w grubych rękawicach.

Obrazek

Zabrałem się za rozkręcanie. Pierwsze co widać to czerwony oring, wygląda jak silikon do silników.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po wykręceniu pigułki wypada aluminiowy odbłyśnik. Do drivera nie mogłęm się dostać. Próbowałem wykręcać i wypchać ale bałem się że coś urwe. Wygląda na to że jest wprasowana na niego mosiężna tulejka.

Obrazek
Obrazek

Pod plastykową osłonką dioda przyklejona chyba na fujika, dobre luty. Kleju jest tyle ile ma być.
Obrazek

Przed szybką oring. Widać bardzo dobre gwinty.
Obrazek
Obrazek

W porównaniu do TK-703. Podobaja mi się smycze w obu latarkach.
Obrazek

z lewej 566 Hi z prawej 703
Obrazek
TK-703
Obrazek
TK-566 Lo
Obrazek
TK-566 Mid
Obrazek
TK-566 Hi
Obrazek

EDIT
Czas świecenia w trybie mocnym blisko godzny, i słabnie. Temperaturka była niczego sobie , na całej latarce. Chciałbym wrzucić fotki z terenu ale moim aparatem "to se moge"
Świeciłem przez okno na blok oddalony o ok 50m i nawet dała radę. Ta latarka jest jak dobre, małe monitorki hi-fi, potrafi zaskoczyć :)

EDIT
Okazało się że tył też się odkręca :)
Obrazek

EDIT
Latarka pamięta ostatnio używany tryb :)
Ostatnio zmieniony piątek 15 sty 2010, 11:45 przez freebike, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
wolfj23

Post autor: wolfj23 »

fajna recenzja :mrgreen:

głowica różni sie na zdjęciach z dx, ta Twoja przypomina z zewnatrz fetina z którym podobno były problemy (sterownik) ten tank jest jednak bardzo zachęcajacy :)
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Bardzo fajna recka :) Widac można zrobić porządna latarkę za 14$ :wink:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
freebike

Dzięki za dobre słowo o mojej recce. Z tą głowicą to nawet nie zauważyłem że mam inną od tej z Dx :oops:
Dodałem jeszcze jedną fotkę po tym jak się okazało że tył można odkręcić :oops:
Zamówiłem wczoraj odpowiednik tej latarki w wersji na 16340 :) można stawiać na dupce http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19183 i jak się uda włoże tam nowy driver od DF. Pozdrawiam
Timmy

Post autor: Timmy »

Fajna recka, Tank już zamówiony ;)
MikeKilo

Post autor: MikeKilo »

Pytania do posiadaczy. Czy w praktyce jest dużo większa oraz skuteczniej świecąca od Tanków na 1xAAA? Oraz jak szacunkowo są ustawione słabsze tryby? Czy to jest powiedzmy 1/3 i 2/3, czy może 10% i połowa? Oraz - czy testował ktoś może wersję z przedłużką na 2xAA? Pomijając oczywistość w postaci podwójnego czasu pracy, czy będzie w takiej konfiguracji mocniej świecić?
Pozdrawiam!

Obrazek
freebike

cześć, na dwa pierwsze pytania odpowiedzi masz w opisie, zdjęciach. Rozkładu trybów nie pamiętam bo już jej nie mam. Miałem też wersję na 2 AA i na dwóch bateriach świeci mocniej. Przedłużkę można odkręcić i uźywać tylko na jednego palucha.
... i wszystko jasne ;)
marshal

Post autor: marshal »

MikeKilo, jest podane w recenzji jakie są prądy, na tej podstawie możesz określić jak świeci na poszczególnych trybach (wersja orientacyjna, bo jak wiadomo ze zmianą napięcia zmienia się jasność nie w stosunku liniowym). A jak chcesz dokładnie wiedzieć ile ma lumenów na każdym z trybów to trzeba sprawdzić już w datasheet diody
freebike pisze:Mierzyłem prądy i przy akusie naładowanym do 1,33V Energizer 2500mAh pomiary wyszły tak:
Lo 0,2
Mid 0,6
Hi 1,8
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

lzsam pisze:MikeKilo, jest podane w recenzji jakie są prądy,
Będzie to niestety trochę wynik orientacyjny, bo nie znamy sprawności przetwornicy, a z tym bywa różnie. Prądy są podane pobierane z aku, a nie płynące przez diodę...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

>lzsam

>Lo 0,2
>Mid 0,6
>Hi 1,8

Przecież to nie są prądy na diodzie. 1.8 A ?

Edit:

No tak Pyra był szybszy.
marshal

Post autor: marshal »

no tak macie racje, sorki za błąd.
Pozdrawiam
MikeKilo

Wysłany: 12 Wrzesień 2010, 19:58
freebike, dzięki za informację o mocy.
Co do mocy trybów-rozumiem, że orientacyjnie można przyjąć sobie proporcjonalnie na podstawie pomiarów prądu? Czyli jeśli maksymalne 95 lm wg opisu jest na 1,8A, to mid pobierający 0,6 oznacza, że w tym trybie możemy się spodziewać ok. 1/3 oraz analogicznie 1/9 czyli low? Przeliczanie tego wprost na odpowiednio 30-35 i 10 lumenów już chyba będzie zgadywanką? Dobrze, że mnie nakierowaliście, bo elektronikiem to ja nie jestem, a i fizyka nigdy mnie nie pociągała ;)

[ Dodano: 22 Listopad 2010, 19:09 ]
No i mam dzięki pomocy kumpla przy zamówieniu już takiego samego Tanka praktycznie, tyle że dołożyłem 1,5 dolca na wersję z tuleją. Zdjęcia autor postu zrobił bardzo dobre, a do tego mam małe cyrki z kompem, także zdjęcia przynajmniej na razie sobie podaruję. Ale wdzięczny za porady forumowiczów chce dopisać nieco swoich wrażeń o tej latarce.

Słowem wstępu - wykonanie naprawdę porządne. Gwinty może nie idealne, ale poprawne, uszczelki są takie jak trzeba, nawet lekko przesmarowane były. Szkiełko i odbłyśnik czyste, dioda osadzona centralnie. Bebechów nie ruszałem. Oksyda ładna i jak na razie nie zauważyłem, by odpadała, ścierała się czy rysowała. Moletowania na większości (poza głowicą) części ułatwiają chwytanie latarki, przełącznik działa dobrze-dość twardy, zmiana trybów lekkim dociśnięciem. Świetnym patentem jest gumka świecąca (GITD) - bez specjalnego "naświetlania" pod lampą jest w miarę wyraźnie widoczna w ciemności całą noc (nad ranem nieco słabiej, ale nadal widoczna).

Jeśli chodzi o światło, tutaj co nieco myślę że test uzupełnię, ale niestety o swoje spostrzeżenia i szacunki oparte na porównaniach-nie mam przyrządów pomiarowych, także weźcie pod uwagę lekki margines błędu na uznaniowość i subiektywność. Latarka ma dość mocny i daleko sięgający spot, spill jest skuteczny i wystarczający, ale szczególnie na 1 baterii jego jasność nie powala tak spota. Porównania dokonałem z latarkami kolegów-wczesną Bocialarką (wg właściciela ma ona 190 lumenów) oraz EOS ITP A2 (80 lm)-wszystkie latarki na świeżych aku. Pierwsze spostrzeżenie-świeci w sposób bardziej skupiony, jest mocniejsza od A2 ogólnie i zasięgiem ją zagina, ale spill ma podobny dopiero na 2 aku. Za to w takiej konfiguracji (2xAA) przebija zasięgiem i mocą spota zauważalnie nawet wspomnianą Bocialarkę! Kilkadziesiąt metrów zasięgu skutecznego ma spokojnie, przykładowo z okna na 2 piętrze u kolegi spokojnie oświetlałem auta na podwórku stojące kilkanaście metrów od budynku nieco z boku (a nie na wprost okna). Z kolei gorzej nadaje się od niej na rower-Bocialarka ładniej i szerzej oświetla na boki. Barwa światła Tanka przy wspomnianych latarkach jest bardziej biała, zimniejsza, ale nie nazwałbym jej typowo zimną, nie wpada tym bardziej w żadne błękity itd. W komplecie ładna i dobrze wykonana smyczka.

Jeśli chodzi o inne dane techniczne, to się mile zdziwiłem-producent nie mija się z prawdą. Na 2 aku AA 1,5 godziny na pełnej mocy jest w miarę realne. Ja testowałem na GP Recyko 2100, przy czym do tego testu w parze były wyjęte z aparatu po zrobieniu ok. 50 klatek (czyli z 20% mocy miały zużyte) - na pełnej mocy silne światło (co ważne-na w miarę równym poziomie) utrzymało się godzinę z okładem (do ok. 1:10-1:15) i potem zaczęło lekko słabnąć, a wyraźnie od 1:25-1:30. Jakbym miał świeże aku, myślę, że bym 1,5h wyciągnął. Moc 160 lumenów porównawczo do wspomnianych sprzętów także uważam za realną, Bocialarce naprawdę niewiele ustępowała. Co śmieszniejsze, jeśli chodzi o moc - DX także nie skłamał. Tyle, że 95 lumenów wydaje się być poprawną wartością dla zasilania pojedynczym AA - różnica mocy jest znaczna i wyraźnie widoczna (szczerze polecam kupować wersję z tuleją do drugiej baterii-jak nie na codzień, to czasem na bank się przyda). W takiej konfiguracji na świeżo naładowanym Recyko 2100 chodzi godzinę równo praktycznie, co ciekawe potem dużo szybciej zaczyna słabnąć. Poza tym inne symptomy końcówki zasilania to najpierw koniec grzania się (ogólnie się na max dość szybko grzeje, ale też z umiarem-nie parzy) oraz na zupełnej końcówce także (podobnie jak wspomniano w jednym z testów ITP) lekkie opóźnienia przy przełączaniu trybów.
Nad niższymi trybami na razie jakoś się nie skupiałem-stroboskop dość szybki, SOS poprawne, niski dość słaby ale taki ma być (dobry np. nocą w pomieszczeniach), a średni faktycznie gdzieś ok. 1/3 może nieco więcej mocy-moim zdaniem optymalnie.

Poza tym latarka moim zdaniem ma praktyczne wymiary-na 1xAA optymalna jako podręczno-kieszonkowa (ITP A2 mi się zdaje nieco mała) i o wystarczającej mocy, a na 2xAA w sam raz do kieszeni bojówek, kurtki, plecaka, czy samochodowego schowka, dość ciężka (ale dzięki temu solidna) i o imponującej jak na wymiary i cenę mocy. Patent z uniwersalnościa (1/2 baterie) dzięki tulei jest świetny (szczególnie jak się nie chce kupować więcej latarek), sam ją aktualnie noszę z 1 aku w kieszeni kurtki, ale na wycieczki przykręcam tuleję, aby zyskać na mocy i czasie pracy. Choć jej praca, wykonanie i możliwości tak się spodobały, że aby zaoszczędzić sobie skręcania i rozkręcania docelowo planuję zakupić Tanka 1xAAA (TK701). Mieliście rację, to wciąga, ale na tym przynajmniej na razie starczy.
Jestem świadomy, że za większe pieniądze można kupić jeszcze lepsze latarki, ale dla amatora potrzebującego latarki (nie pasjonata-kolekcjonera) ta się wydaje w swojej cenie wystarczająca, skuteczna i uniwersalna. Nieprędko będę potrzebował większej mocy, niż te 160 lumenów, a dość krótki faktycznie czas pracy można opanować używając częściowo trybu mid i nosząc zapasowe aku. Ewentualnie 1 z kompletów można zakupić markowych o dużej pojemności (2700-2800 mAh) - teoretycznie powinno dać się osiągnąć prawie 2h pracy na parze, możliwe w praktyce?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 22 lis 2010, 22:11 przez MikeKilo, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam!

Obrazek
Timmy

Post autor: Timmy »

Dobra robota MikeKilo, naprawdę bardzo dobra recka, jak byś dodał jeszcze jakieś zdjęcia ...
MikeKilo

Cieszę się, że się mój tekst podoba-nie byłem wstanie podać liczb, więc starałem się to zrekompensować wrażeniami z użytkowania. Zdjęć u góry dobrych jest sporo, mojej lampki rozbierać w proszek nie będę, bo i po co, ale mogę pod koniec tygodnia zrobić i pokazać zdjęcia w wersji 2xAA.
Pozdrawiam!

Obrazek
DNF

Post autor: DNF »

Mike, te ~1.5h na pełnym gwizdku, to pomiar na "oko" czy potwierdzony pomiarami?
ODPOWIEDZ