prozor pisze:
1. Procedura systemu PayPal przeliczenia waluty z zastosowaniem waluty mojej karty.
Dla mojej wygody wykazana zostanie zarówno kwota w oryginalnej walucie transakcji, jak również kwota po przeliczeniu, która obciąży moje konto. Przyjmuję do wiadomości, że operatorzy kart MasterCard i Visa stosują własną procedurę przeliczania waluty. Potwierdzam swoją rezygnację z przeliczenia waluty według procedury stosowanej przez operatorów kart MasterCard i Visa i nie będę wysuwać wobec nich jakichkolwiek roszczeń dotyczących tego przeliczenia.
2. Proszę obciążyć mój rachunek w walucie wykazanej na fakturze wystawionej przez sprzedającego.
Kurs wymiany zastosowany do transakcji nie będzie mi znany do czasu otrzymania wyciągu z mojej karty od jej wystawcy. Przyjmuję do wiadomości, że wybierając tę opcję zgadzam się na to, aby wystawca mojej karty określił kurs wymiany dla tej transakcji oraz że kurs ten i inne opłaty pobierane przy przeliczaniu waluty nie będą mi znane do czasu otrzymania wyciągu z mojej karty od jej wystawcy. [/i]
Czyli albo w domyślnej opcji zgadzam się na przeliczenie waluty przez PayPal i obciążenie mi karty kredytowej kwotą złotówkową (opcja droższa o nieco ponad 3%), albo też obciążenie karty jest w walucie sprzedającego i przeliczenie otrzymuje się wraz z wyciągiem z karty - opcja tańsza (na całym świecie).
Nie sprawdzałem jeszcze na konkretnym przykładzie, ale
1) Paypal bierze 2.5% za przeliczenie USD>PLN
2) mBank bierze 2% za przeliczenie USD>EUR (waluta karty) i następne 2% za przeliczenie EUR>PLN
Skoro PayPalem (1) wychodzi drożej o 3%, to czegoś tu, na ten moment nie kumam...
(albo przeoczyłem jakąś prowizję, albo hurtowe kursy PP są znacznie wyższe od detalicznych w mBanku)
Nie czepiam się, tylko pytam
![:)](./images/smilies/usmiech.gif)