Pomóżcie - driver 4x XM-L szeregowo

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
philut

Pomóżcie - driver 4x XM-L szeregowo

Post autor: philut »

Witam, postaram się napisać krótko i na temat:
Potrzebuje sterownik do zasilenia 4x XM-L połączonych ze sobą szeregowo (~13,6V), dający prąd 3A. Zasilanie ma być z 12V.
Żadne tryby nie są potrzebne (ew. tylko 2 - uliczny/słaby i nielegalny/mocny - ale to można za pomocą rezystora łatwo osiągnąć). Chodzi więc o przetwornice boost/step-up, z ograniczeniem prądowym CC. Zależy mi na tym, aby było to jak najmniejsze, tzn. może mieć długość do ~60-70mm, szerokość ~25mm. Wszystkie kondensatory, cewki i wystające elementy mają leżeć, tak żeby jak najmniej wystawały. Elementy grzejące się mają być tak umieszczone, żeby można było je łatwo docisnąć / przykleić do aluminiowej obudowy. Zależy mi na tym, aby całość zmieściła się do latarki. Aby lepiej zobrazować, umieszczę poniżej przykładowe zdjęcia latarki z diodami 4xXP-G. Jest to bardzo udana konstrukcja i kilku użytkowników cieszy się podobnymi wersjami. W przypadku XM-L nie udało mi się nic małego znaleźć dostępnego na rynku. Sterownik znajdować ma się na "plecach" głównego bloku lub od spodu. Zamierzam zaprojektować latarkę dopasowaną do sterownika/przetwornicy, której jeszcze nie mam. Liczę tu na waszą pomoc!
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
obrazek
obrazek
Każdy element jest anodowany. Nowa lampka ma być mocniejsza, gdyż do rowerów elektrycznych poruszających się z prędkością do 90km/h ważne jest dalekie doświetlenie trasy (niepublicznej). Dla zainteresowanych wykonam taką latarkę, chętnie z drobnymi modyfikacjami, ale najpierw musi powstać działający sterownik. Jeżeli ktoś się czuje na siłach, proszę się ze mną kontaktować lub wskazać firmę lub osobę, która dałaby radę. To tylko prosta przetwornica! :) Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
maciex93

Re: Pomóżcie - driver 4x XM-L szeregowo

Post autor: maciex93 »

Hej. Gdyby dać xml w układzie szeregowo równoległym to można stosować sterownik Buck, zazwyczaj mają większą sprawność niż boost. Mam taki własny projekt, zastosowałem w 3 latarkach, ale płytek i części mam całkiem sporo.
Plan koła 30mm średnicy, wysokość nie pamiętam dokładnie, ale jakieś 9mm. Elementy po jednej stronie, dostosowany do przyklejenia do radiatora. Prąd do 6A. Wejście na mikrostyk do zmiany trybów pracy, a same tryby do dowolnego zaprogramowania. Do tego kontrola napięcia zasilania i temperatury latarki. Miałem wdrażać na rynek ten sterownik, ale zmieniły się priorytety, ale ostatnio myślę o wskrzeszeniu projektu.
Aha, jak elektryki to napięcie na głównej bakterii mają większe niż 12V.
W temacie ebike i bateri też jestem w stanie pomóc.
https://drive.google.com/file/d/1f4_8LM ... p=drivesdk
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
philut

Post autor: philut »

Układ szeregowo równoległy ma tą wadę, że trzeba dobrze dobrać diody, aby był równy spadek napięcia na obu grupach, no chyba, że ten problem jest na tyle marginalny że można olać.... :?:
Gdzie mógłbym kupić taki sterownik? Sprzedaż mi jeden do testów?
Jakie napięcia zasilania toleruje ten sterownik?
Mam (e-bike) falcona V2 i tego typu bajki mają przetwornice 12V wstawioną do zasilania różnych gadżetów dodatkowych. Dla tego właśnie 12V do zasilania latarki, ale wskazane było by użycie latarki dla innych nie elektrycznych bajków z możliwością zasilenia pakietem np. 3 albo 4S.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

https://drive.google.com/open?id=1-SrL5 ... p=drive_fs
Driver powstał do stosowania we własnych lampkach, ale te plany nie doszły do skutku więc to taki projekt do szuyflady.
Mogę Ci zmontować sztukę na próbę, mam wszystkie potrzebne części i profesjonalne pcb. W linku na początku dokument jaki stworzyłem do sterownika.
obrazek
Tym sterownikiem pędze 3x XPL z pakietu 4S w moim rowerze.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ