Black Eye - latarka diodowa Mactronic
- Calineczka
- Kontakt:
Black Eye - latarka diodowa Mactronic
...chcę Wam zaprezentować latarkę, która po wejściu do sklepu Baltrade od razu rzuciła mi się w oczy
Będzie to recenzja w odcinkach, bo wciąż brakuje mi czasu, na koniec postaram się poskładać to w logiczną całość. Jeśli w międzyczasie będziecie mieli jakieś pytania-śmiało.
Zacznę od elektroniki, bo to mnie zawsze interesuje...i nie trzeba wychodzić z domu ..a chwilowo nie mogę
Do rzeczy.
Moduł z ledem wykonany z aluminium, z grubymi jak na chiński wyrób ściankami (ok. 3mm) Wejdzie sterownik 17mm po delikatnym zeszlifowaniu brzegów, SKU15880 wydaje się być do tego stworzony . Głębokość modułu 10mm. Pasty termoprzewodzącej pod ledem nie zabrakło.
a teraz rzut okiem na elektronikę:
odrobinę się zdziwiłem, spodziewałem się czegoś z przetwornicą...ALE jest to PWM, gdzie elementem kluczującym jest tranzystor PNP, procesorek to prawdopodobnie jakiś układzik z rodziny PIC. Nie ma żadnej stabilizacji prądu, za to nic się po cewkach i diodach prostowniczych nie marnuje . Wyniki pomiaru piguły wskazuja, że jest to selekcjonowany LED z niskim Vf
Prąd wejściowy i wyjściowy jest taki sam, a szybkie pomiary warsztatowe piguły dały takie rezultaty:
Uwe 3,0V Iwy 0,18A Uwy 3V
3,2V 0,41A 3,15V
3,4V 0,65A 3,3V
3,5V 0,83A 3,35V
3,6V 1,1A 3,45V
medium 0,47A
low 0,08A
3,8V 1,6A 3,65V
4,0V 2,0A 3,76V
czyli Vf diody jest baaardzo przyjemne. Dla interesującego nas 3,6V mamy około 1A w LED-a. Jak nie zapomnę zmierzę jeszcze rezystancję włącznika, zobaczymy co jego dodanie zmieni w układzie.
To, co mnie odrobinę niepokoi to fakt, że sterownik łączy się z aluminiowym modułem za pomocą kilku miedzianych, ściśniętych między driverem a ścianką drucików
Wolał bym, by był to jakiś wciskany miedziany pierścień. Jak złożę wszystko ponownie w całość postaram się jej trochę poużywać, pomęczyć w lesie i w pracy, będę miał jakies dodatkowe wnioski . W tej chwili mierzę pojemność akumulatora z zestawu, rozładowywanego 1A. Ciąg dalszy nastąpi
Będzie to recenzja w odcinkach, bo wciąż brakuje mi czasu, na koniec postaram się poskładać to w logiczną całość. Jeśli w międzyczasie będziecie mieli jakieś pytania-śmiało.
Zacznę od elektroniki, bo to mnie zawsze interesuje...i nie trzeba wychodzić z domu ..a chwilowo nie mogę
Do rzeczy.
Moduł z ledem wykonany z aluminium, z grubymi jak na chiński wyrób ściankami (ok. 3mm) Wejdzie sterownik 17mm po delikatnym zeszlifowaniu brzegów, SKU15880 wydaje się być do tego stworzony . Głębokość modułu 10mm. Pasty termoprzewodzącej pod ledem nie zabrakło.
a teraz rzut okiem na elektronikę:
odrobinę się zdziwiłem, spodziewałem się czegoś z przetwornicą...ALE jest to PWM, gdzie elementem kluczującym jest tranzystor PNP, procesorek to prawdopodobnie jakiś układzik z rodziny PIC. Nie ma żadnej stabilizacji prądu, za to nic się po cewkach i diodach prostowniczych nie marnuje . Wyniki pomiaru piguły wskazuja, że jest to selekcjonowany LED z niskim Vf
Prąd wejściowy i wyjściowy jest taki sam, a szybkie pomiary warsztatowe piguły dały takie rezultaty:
Uwe 3,0V Iwy 0,18A Uwy 3V
3,2V 0,41A 3,15V
3,4V 0,65A 3,3V
3,5V 0,83A 3,35V
3,6V 1,1A 3,45V
medium 0,47A
low 0,08A
3,8V 1,6A 3,65V
4,0V 2,0A 3,76V
czyli Vf diody jest baaardzo przyjemne. Dla interesującego nas 3,6V mamy około 1A w LED-a. Jak nie zapomnę zmierzę jeszcze rezystancję włącznika, zobaczymy co jego dodanie zmieni w układzie.
To, co mnie odrobinę niepokoi to fakt, że sterownik łączy się z aluminiowym modułem za pomocą kilku miedzianych, ściśniętych między driverem a ścianką drucików
Wolał bym, by był to jakiś wciskany miedziany pierścień. Jak złożę wszystko ponownie w całość postaram się jej trochę poużywać, pomęczyć w lesie i w pracy, będę miał jakies dodatkowe wnioski . W tej chwili mierzę pojemność akumulatora z zestawu, rozładowywanego 1A. Ciąg dalszy nastąpi
Ostatnio zmieniony środa 21 paź 2009, 07:55 przez Calineczka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
...może by i była smażalnia gdyby ten prąd w latarce płynął. Jak zwykłe, popularne ogniwo 18650 obciążysz 1A to po kilku, kilkunastu sekundach napięcie będzie miało 3,8V i mniej. Tak więc tego LED-a w tej latarce z takim akku i tym sterownikiem nie usmażysz. Powtarzam, mierzyłem pigułę na zasilaczu-a tam mogłem sobie symulować stałe 4,0V
- Calineczka
- Kontakt:
Nie miałem C8 w rękach. Miałem C2kę i moim zdaniem Mactronic jest lepiej zrobiony, piguła zdecydowanie grubsza, ref jest SMO(będą fotki) i pewnie dalej poświeci. Co do ceny-weź pod uwagę, że Black Eye kupujesz w Polsce, z gwarancją NA MIEJSCU, masz w komplecie ładowarkę i ogniwo 18650, wszystko w pudełeczku nadającym się na prezent. Dla wielu osób to ma znaczenie. Porównując do C2-ki:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10853 24$
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5837 7$
+akkus jakieś 4-5$ daje to jakieś 108zł. Gdybym miał AKTUALNĄ wersję C2-ki z DX-a to można by robić dokładniejsze porównania. Nie każdy chce kupować w Chinach.... lub za granicą, jak wiemy przesyłki potrafią ginąć....
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10853 24$
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5837 7$
+akkus jakieś 4-5$ daje to jakieś 108zł. Gdybym miał AKTUALNĄ wersję C2-ki z DX-a to można by robić dokładniejsze porównania. Nie każdy chce kupować w Chinach.... lub za granicą, jak wiemy przesyłki potrafią ginąć....
- Calineczka
- Kontakt:
ciąg dalszy opowiadania o Black Eye...
foto story czas zacząć...
tak wygląda beamshot rzucony na sufit z ręki. Widać wyraźnie "schodki" powstałe na skutek takiej a nie innej konstrukcji refa(patrz foty). Na ścianie może nie wygląda wzorowo, ale jest to smooth a skupienie jest niezłe.
Pomiary na świeżym akku z 1m
HIGH ok. 11000lux/1m
MED ok. 6300lux/1m
LOW ok 1200lux/1m
tak wygląda latareczka i poszczególne elementy po rozłożeniu. Zwróćcie uwagę na ścianki-sa grube i czuć w rękach, że latarka swoje waży.
reflektor ze "schodkami"....
tutaj po lewej stronie mogło by być trochę więcej gwintu, niemniej po skręceniu nie ma absolutnie żadnych luzów.
i trochę fotek z suwmiarką
pudełeczko naprawdę nadaje się na prezent, w przeciwieństwie do wszystkich innych latarek jakie zamawiałem za granicą. Większość nosiła wyraźne oznaki kontaktu z "przewoźnikiem"
no i w LOW mozna spojrzeć w szybkę. Szkoda, że w oryginale jest tutaj co poprawiać, aczkolwiek w dzień trudno owe paproszki gołym okiem, nie podświetlone, zauważyć.
foto story czas zacząć...
tak wygląda beamshot rzucony na sufit z ręki. Widać wyraźnie "schodki" powstałe na skutek takiej a nie innej konstrukcji refa(patrz foty). Na ścianie może nie wygląda wzorowo, ale jest to smooth a skupienie jest niezłe.
Pomiary na świeżym akku z 1m
HIGH ok. 11000lux/1m
MED ok. 6300lux/1m
LOW ok 1200lux/1m
tak wygląda latareczka i poszczególne elementy po rozłożeniu. Zwróćcie uwagę na ścianki-sa grube i czuć w rękach, że latarka swoje waży.
reflektor ze "schodkami"....
tutaj po lewej stronie mogło by być trochę więcej gwintu, niemniej po skręceniu nie ma absolutnie żadnych luzów.
i trochę fotek z suwmiarką
pudełeczko naprawdę nadaje się na prezent, w przeciwieństwie do wszystkich innych latarek jakie zamawiałem za granicą. Większość nosiła wyraźne oznaki kontaktu z "przewoźnikiem"
no i w LOW mozna spojrzeć w szybkę. Szkoda, że w oryginale jest tutaj co poprawiać, aczkolwiek w dzień trudno owe paproszki gołym okiem, nie podświetlone, zauważyć.
- Calineczka
- Kontakt:
-
- Calineczka
- Kontakt:
-
Jako że to mój pierwszy post Witam wszystkich
o latareczkach mam mgliste pojęcie ale za to lubię świecidełka i już
Parę dni temu poleciłem tę latareczkę koledze i jest już szczęśliwym
posiadaczem.Pewnie moja opinia nic nie wniesie ale muszę przyznać
że jak na światełko w tej cenie to świetna propozycja i fajny temat
na prezent ze względu na fajnie zapakowany zestaw.
Latareczka została nabyta z myślą o wieczornych spacerach z psem.
Zapewnia masę światła w niewielkim wygodnym wydaniu.
Latareczka wygląda efektownie choć ma swoje wady.
Thread mógłby być lepszy na talicapie i body.Chyba że akurat "ta" ma taki
jakiś rozkalibrowany trzeba uważać żeby nie wkręcić krzywo.
No i szkoda że drajwerek nie ma pamięci i zawsze zaczyna od turbo.
Poza tym za te kasę dla kogoś kto potrzebuje dużo światła w niewielkim
wydaniu polecam bardzo.
A przy okazji zakupu dla kolegi nie odmówiłbym sobie czegoś
nowego i nabyłem breloczek MX 012L NU-LIGHT
śiatełko jest naprawdę słodziuchne i muszę chować przed żoną
Ale to inny temat
Pozdrawiam
o latareczkach mam mgliste pojęcie ale za to lubię świecidełka i już
Parę dni temu poleciłem tę latareczkę koledze i jest już szczęśliwym
posiadaczem.Pewnie moja opinia nic nie wniesie ale muszę przyznać
że jak na światełko w tej cenie to świetna propozycja i fajny temat
na prezent ze względu na fajnie zapakowany zestaw.
Latareczka została nabyta z myślą o wieczornych spacerach z psem.
Zapewnia masę światła w niewielkim wygodnym wydaniu.
Latareczka wygląda efektownie choć ma swoje wady.
Thread mógłby być lepszy na talicapie i body.Chyba że akurat "ta" ma taki
jakiś rozkalibrowany trzeba uważać żeby nie wkręcić krzywo.
No i szkoda że drajwerek nie ma pamięci i zawsze zaczyna od turbo.
Poza tym za te kasę dla kogoś kto potrzebuje dużo światła w niewielkim
wydaniu polecam bardzo.
A przy okazji zakupu dla kolegi nie odmówiłbym sobie czegoś
nowego i nabyłem breloczek MX 012L NU-LIGHT
śiatełko jest naprawdę słodziuchne i muszę chować przed żoną
Ale to inny temat
Pozdrawiam
Witaj sebciol
Ten breloczek: MX 012L NU-LIGHT bardzo mi przypomina Streamlight Nanolight: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1217
pozdrawiam
yano
Ten breloczek: MX 012L NU-LIGHT bardzo mi przypomina Streamlight Nanolight: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1217
pozdrawiam
yano
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
dziękuję
i do widzenia
yano
- Calineczka
- Kontakt: