zauważyłem, że po wyjęciu z mojej BLF Q8 nie wszystkie ogniwa są równo rozładowane - po dokładniejszym sprawdzeniu okazało się, że mają zbyt płaski plus i nie dotykają do pierścienia. Sprawdziłem wszystkie ogniwa i tylko te gorsze mają nieco bardziej wystający plus. Większość ma resztki od zgrzewanej blachy - i obawiam się, że tylko dzięki temu te ogniwa działały jakoś w Q8
Czy dodatki typu płaski magnes, "plaster" miedzi przyczepiane do plusa mają tutaj sens? Jeżeli się da, chciałbym uniknąć kupowania ogniw.
Pozdrawiam.
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Sosenia pisze:
Czy dodatki typu płaski magnes, "plaster" miedzi przyczepiane do plusa mają tutaj sens? Jeżeli się da, chciałbym uniknąć kupowania ogniw.
Pozdrawiam.
Zamawiając od Dariusz70 mod wraz z akumulatorami, dostałem akumulatory z dorobionym "plusem" - i wszystko jest OK.
Jeżeli chcesz poprawić styk to magnesy neodymowe jak wspomnieli przedmówcy, bądź "kapturki" od ogniw typu protected.
Można je podkleić, bądź oderwać koszulkę i nową nałożyć aby otulała "nakładkę".
To i ja się podłączę. Doszła do mnie latareczka Fenix TK 35 UE i mam ten problem z za krótkimi ogniwami. Z neodymami działa, ale to taka trochę sztuka. Jakie ogniwa kupić? Te od Fenixa raczej odpadają ze względu na cenę.
Widzę ze nie otrzymam odpowiedzi. Napiszcie chociaż czy akumulatory muszą być zabezpieczone do tej latarki? Ładowarka Xtar VC4 zamówiona, ale sporadycznie zdarzy się pewnie ładowanie w adapterze.
Latarka Fenix TK35 UE 2018 obsługuje tylko akumulatory 18650 z wystającym plusem. Konstrukcja zasobnika na akumulatory nie pozwala na używanie akumulatorów z płaskim plusem.
Naklej magnes neodymowy na kleju elektroprzewodzącym i już masz button top lub kup po prostu ogniwa z wystającymi plusami.
piotrasta pisze:Nie masz możliwości naciągnięcia sprężynek po stronie minusa?
jak nie to próbował coś zrobić z pierścieniem a nie z ogniwami
Z pierścieniem nic nie da się zrobić. Ogniwa mają plus na równo z koszulką (a nawet lekko głębiej) i przez to styku nie ma - tak wygląda pierścień w latarce:
Kupiłem magnesy okrągłe 2x4mm i 2x6mm, a dookoła klej sekundowy. Powierzchnia magnesu jest chromowana, myślicie, że po zmatowieniu dałoby się go przylutować do plusa na stałe jak u Yantara? Takiego cienkiego plastra z mosiądzu sam sobie raczej nie wytnę...
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Albo kupujesz gotowe krążki na Aliexpress, albo robisz sobie taki wykrojnik z kawałka noża tokarskiego albo innego kawałka zwykłej stali, i ośki od starej drukarki (twarda i ma równe 6 mm średnicy) Blachę mosiężną wykrawa do 1 mm a 0,6 mm to bez problemu.
Sosenia pisze:
Pozdrawiam.
Zamawiając od Dariusz70 mod wraz z akumulatorami, dostałem akumulatory z dorobionym "plusem" - i wszystko jest OK.
10x2mm będzie większy niż na zdjęciu, przykryje całość bieguna dodatniego. Jak chcesz, możesz też brać mniejszy.
Po lewo 5mm średnicy, a po prawej 10mm. Kliknij obrazek, aby powiększyć