kudu pisze:co powiecie o Mt 10 ledlanser
Miałem 4 różne LED Lensery ( P7.2, P6X, M7R, T7M ).
W tym modele z cyfrowym sterowaniem, bo tylko takie LED Lensery nie padają przy akumulatorkach ( 3 ostatnie z wymienionych). LED Lenser charakteryzowały się fatalnie działającą stabilizacją (po np. kilkudziesięciu sekundach układ przygaszał latarkę np. do 40% mocy, co widać organoleptycznie i w pomiarach - niezależnie czy mamy aktywny tryb "Save Energy" czy "Constant Current Mode" i nie ważne czy mamy tryb wysoki, czy niski). Dodatkowo latarki te mają regulację jasności przez PWM (migają na niższych jasnościach, czego łatwo nie widać, ale szybciej męczy oczy). No i dodatkowo mają dosyć trupie światło (zimne/wysoka temp. barwowa). Z tego co pamiętam problem ten występuje też w MT10.
ps. w tych pomiarach widać, jak szybko MT10 przygasza jasność, która później nawet stabilna nie jest, bo dalej przygasa:
https://www.lilahand.de/2017/04/12/lauf ... rx-vs-p7r/
Osobiście przesiadłem się na
Fenix FD45 - technologicznie ta latarka zabija LED Lenser, bo:
- ma stabilne światło = nie miga przy niższych jasnościach
- ma neutralne światło, w okolicach 4000K, realnie może niewiele ponad (czyli
nie jest trupie)
- ma doskonałą stabilizację jasności (najwyżej w najwyższym trybie jak zadziała zabezpieczenie termiczne, to ją po jakimś czasie nieco przygasi)
- w ogóle ma kontrolę temperatury diody (dla porównania LED Lenser działa "na pałę", czyli zawsze przygasza po jakimś zaprogramowanym czasie)
... także, jak chcesz porządnego, markowego zoom, to kup lepiej coś od Fenix z serii FD (obecnie w ofercie jest tylko Fenix FD30 i Fenix FD41 - te latarki technicznie to klasa wyżej od LED Lenser ze zrytą elektroniką). FD30 i FD41 mają raczej standardową temp. barwową, a nie neutralną jak FD45 / FD65.
ps. widzę, że niektóre sklepy mogą mieć jeszcze FD45 (zasilanie 4xAA) i FD65 (4x 18650) - szkoda, że wycofują te modele (bo miały fajne, NIEtrupie światło)
Łukasz1291 pisze:
Baterii tylko na początku. Szybko zakupiłem akumulatorki.
Czyli faktycznie stosowanie akumulatorków w LedLenser do tego nieprzystosowanych je zabija -
jestem Ci wdzięczny, że to doświadczalnie udowodniłeś.
Także zakup takich latarek jak popularny P7 (dawniej P7.2) to jak widać kiepski pomysł, jak ktoś chce w tym używać akumulatorków.