Jak poprawnie zasilić diodę XHP 50.2 12V
Jak poprawnie zasilić diodę XHP 50.2 12V
Cześć i czołem wszystkim !
Jestem tu nowy, szukam pomocy a w sieci nie znalazłem jednak konkretnej odpowiedzi na mój problem, stąd moja wizyta u Was tutaj
Pojawił się u mnie problem podczas oświetlenie jakie buduję, będą do reflektory do auta terenowego. Jako bazę przyjąłem CREE XHP 50.2 12V. Zakupiłem je u chińskiego kolegi, mało nie kosztowały ale albo ja nie potrafię ich zasilić albo one nie mają takich parametrów jak deklarował producent
To są ich dane ze strony producenta CREE :
Maximum Drive Current 1.5 A (12 V)
Max Power (W) 18 W
Max Light Output (lm) 2654 lm
Maximum Efficacy at Binning Conditions (lm/W) 165 lm/W
Typical Forward Voltage 11.2 V @ 700 mA (12 V)
Podłączyłem przez sterownik Step-down DC-DC sporej mocy 400W. Na wejściu podałem mu 14.8V czyli takie napięcie jak panuje u mnie w instalacji samochodu. I tutaj małe zdziwienie . Ważne, że podłączyłem 2 diody równolegle, także wszystkie parametry rozkładają się na 2 sztuki. Na wyjściu ze sterownika ustawiłem 12V, podłączyłem Voltomierz i Amperomierz i co widzę ? 1.19A pobór prądu ( spodziewałem się tak jak w danych producenta czyli 2 x 1.5A = 3A ) czy nie powinno tak być ? Następnie ominąłem Step-Downa i ustawiłem na samym zasilaczu 12V i pobór z niego 1.14A.
Pozwoliłem sobie wrzucić nagrania oraz zdjęcia na Dysk Google aby łatwiej zobrazować temat, dostępne poniżej :
Wideo i zdjęcia
Pytanie moje do Was jest takie, czy wszystko jest tak jak być powinno tylko ja nie umiem ich zasilić ? Czy trafiły mi się jakieś słabsze podróbki tych LEDów i ich moc jest mniejsza niż deklarowana ? Czy da się w jakiś sposób "wymusić" aby przy 12V na te 2 diody wepchnąć 3A prądu, czy jest to niewykonalne bo mają zbyt małą moc ? powinny ona dawać teoretycznie 5200lm, a świecą słabiej niż żarówka w mojej piwnicy 960lm.
Z niecierpliwością czekam na Waszą odpowiedź.
Jestem tu nowy, szukam pomocy a w sieci nie znalazłem jednak konkretnej odpowiedzi na mój problem, stąd moja wizyta u Was tutaj
Pojawił się u mnie problem podczas oświetlenie jakie buduję, będą do reflektory do auta terenowego. Jako bazę przyjąłem CREE XHP 50.2 12V. Zakupiłem je u chińskiego kolegi, mało nie kosztowały ale albo ja nie potrafię ich zasilić albo one nie mają takich parametrów jak deklarował producent
To są ich dane ze strony producenta CREE :
Maximum Drive Current 1.5 A (12 V)
Max Power (W) 18 W
Max Light Output (lm) 2654 lm
Maximum Efficacy at Binning Conditions (lm/W) 165 lm/W
Typical Forward Voltage 11.2 V @ 700 mA (12 V)
Podłączyłem przez sterownik Step-down DC-DC sporej mocy 400W. Na wejściu podałem mu 14.8V czyli takie napięcie jak panuje u mnie w instalacji samochodu. I tutaj małe zdziwienie . Ważne, że podłączyłem 2 diody równolegle, także wszystkie parametry rozkładają się na 2 sztuki. Na wyjściu ze sterownika ustawiłem 12V, podłączyłem Voltomierz i Amperomierz i co widzę ? 1.19A pobór prądu ( spodziewałem się tak jak w danych producenta czyli 2 x 1.5A = 3A ) czy nie powinno tak być ? Następnie ominąłem Step-Downa i ustawiłem na samym zasilaczu 12V i pobór z niego 1.14A.
Pozwoliłem sobie wrzucić nagrania oraz zdjęcia na Dysk Google aby łatwiej zobrazować temat, dostępne poniżej :
Wideo i zdjęcia
Pytanie moje do Was jest takie, czy wszystko jest tak jak być powinno tylko ja nie umiem ich zasilić ? Czy trafiły mi się jakieś słabsze podróbki tych LEDów i ich moc jest mniejsza niż deklarowana ? Czy da się w jakiś sposób "wymusić" aby przy 12V na te 2 diody wepchnąć 3A prądu, czy jest to niewykonalne bo mają zbyt małą moc ? powinny ona dawać teoretycznie 5200lm, a świecą słabiej niż żarówka w mojej piwnicy 960lm.
Z niecierpliwością czekam na Waszą odpowiedź.
Wymusić przepływ większego prądu w diodach można poprzez zwiększenie temperatury ich struktury (ale to jest niepożądane). Poza tym warto czytać dane techniczne, bo w nich są charakterystyki i tabelki w których jasno widać jaki BIN diody jakie ma napięcie przewodzenia przy danym prądzie. Poza tym połączenie równoległe nie jest wskazane właśnie przez różnice w napięciu przewodzenia i jego stosunkowo dużą zmianę w zależności od temperatury co sprawi, że 1 dioda może przyjmować znacznie większy prąd niż druga. No i 12V na wyjściu zasilacza/przetwornicy nie oznacza, że tyle ma dioda ... i zostawmy już to napięcie w spokoju - diody zasila się źródłem prądowym a nie napięciowym ! Jeśli chcesz 2A puścić w obie diody (przy połączeniu równoległym więcej bym nie puszczał) to tyle ustawiasz a napięcie limitujesz na wyższym poziomie niż 12V ... np 12,5V. A ogólnie lepiej by było gdybyś miał 2 diody 3V połączone szeregowo za przetwornicą i wtedy by nie było problemu ze zbyt małą różnicą napięcia aku i przewodzenia diod(y).milan00 pisze:Czy da się w jakiś sposób "wymusić" aby przy 12V...
To weźmy na tapetę jedną diodę, aby już uniknąć połączenia 2 diod. Nie wiem właśnie jak fizycznie to wykonać -ElSor pisze:Jeśli chcesz 2A puścić w obie diody (przy połączeniu równoległym więcej bym nie puszczał) to tyle ustawiasz a napięcie limitujesz na wyższym poziomie niż 12V ... np 12,5V. A ogólnie lepiej by było gdybyś miał 2 diody 3V połączone szeregowo za przetwornicą i wtedy by nie było problemu ze zbyt małą różnicą napięcia aku i przewodzenia diod(y).
Czy potrzebuję jakichś dodatkowych układów oprócz takiego zasilacza jaki widziałeś na udostępnionych zdjęciach oraz sterownika DC-DC Step Down aby je w ten sposób zasilić ? Bo dla mnie jest to niezrozumiałe, podłączam diodę dajmy na to, bezpośrednio pod zasilacz. Ustawiam 12V, pojawia się pobór prądu 0,5A. I kręcąc pokrętłem od natężenia jak chcę dać więcej to zalapa mi się czerwona kontrolka C.C na zasilaczu. Jak zmniejszam prąd pokrętłem to towarzyszy temu spadek napięcia. Zatem jedyna droga aby uzyskać dla tej jednej diody prąd 1.5A to jest regulowanie pokrętłem od napięcia ale żeby pojawił się prąd 1.5A to musiałbym podkręcić napięcie do około 15-17V nie wiem dokładnie ile bo dokręciłem do 1A i było 14.5V, dalej już się bałem, żeby nie uszkodzić diody. Mógłbyś jakoś tak bardziej łopatologicznie to wyjaśnić ?ElSor pisze:to tyle ustawiasz a napięcie limitujesz na wyższym poziomie niż 12V ... np 12,5V."
Jaki masz w ogóle zasilacz? bo do zasilania diod jest jak wspomniano wcześniej zasilacz ze STABILIZACJA prądową - w opcji AUTO napięcie "powinno się ustalać samoczynnie" takie aby kręcąc prądem "świeciło", lub jeśli masz zasilacz laboratoryjny z ręcznym ustawianiem napięcia i prądu to aby uzyskać "przewodzenie=świecenie diody" na poziomie np. 2A to musisz również ręcznie ustalać "równocześnie" napięcie. Znając charakterystykę danej diody jesteś w stanie szybko i na oko ustawić "prawie konkretne" napięcie - no ale to gdybanie do tego czym dysponujesz.
milan00, ta przetworka chyba ma tryb CC ale skoro zasilacz też to ma, to robisz przy niskim napięciu zwarcie na wyjściu i ustawiasz prąd np 1A, zwiększasz napięcie do 12V podpinasz diodę i kręcisz dalej napięciem aż będzie czerwona kontrolka świeciła na zasilaczu (i prąd dojdzie do ustawionego wcześniej 1A). 14,5V to jakoś dziwnie dużo wg mnie ale jeszcze nie bawiłem się tą odmianą diody. Możliwe, że dałeś bardzo liche przewody (ew długie) i stąd duży spadek napięcia na przewodach - zmierz napięcie na podłożu diody - będzie dużo pewniej postawić diagnozę.
Jak zrobić zwarcie na wyjściu ?ElSor pisze:robisz przy niskim napięciu zwarcie na wyjściu i ustawiasz prąd np 1A, zwiększasz napięcie do 12V podpinasz diodę i kręcisz dalej napięciem aż będzie czerwona kontrolka świeciła na zasilaczu (i prąd dojdzie do ustawionego wcześniej 1A).
Pomiędzy wyjściem ze sterownika lub zasilacza, a padami diody nie ma praktycznie w ogole spadku napięcia, rzędu 0,03V przewody dość grube są nie wiem jaki to przekrój ale około 3mm2
Złączyć ze sobą oba krokodylki bezpośrednio lub przez jakikolwiek przewodnik (choćby widoczny na zdjęciu grot lutowniczy).milan00 pisze:Jak zrobić zwarcie na wyjściu ?
Jeśli rzeczywiście potrzeba aż tak dużego napięcia na diodzie to na mój gust coś jest nie tak z samą diodą, bo wszelkie przesłanki mówią, że ~13V powinno aż nadto wystarczyć przy 1,5A.