Ebike linia 6V 3W dla xhp70 ?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
darol

Ebike linia 6V 3W dla xhp70 ?

Post autor: darol »

Posiadam ebike z linią 6V prądowo 0,5A i chciałbym zasilać tym bezpośrednio diodę xhp70. Wszystko już mam nic nie muszę budować, lampka z osadzoną diodą już czeka, nie potrzebne mi tryby i duża moc. Sterownik w rowerze podaje napięcie w automacie zmierzchowym i na tym mi głównie zależy.
Ogólnie pytanie, jak w prosty sposób wystabilizować prąd na poziomie 350mA - 500mA przy tych 6V. Chcę po prostu zabezpieczyć sterownik roweru przed przeciążeniem.
Najprościej z tego co widzę będzie wykorzystać lm317 jako źródło prądowe i obliczyć wartość R1 tak jak tu http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... adowe.html ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jakie napięcie przewodzenia ma XHP70 i jakie napięcie maksymalnie będziesz miał za źródłem prądowym na LM317?
Awatar użytkownika
darol

Z noty cree wynika, że hxp70 przewodzi w okolicach 5,8V - mojego egzemplarza nie sprawdzałem.
Za lm317 będzie większy spadek napięcia ? Na pewno wiem, że na wejściu mam 6V o resztę właśnie pytam :wink: Rozumiem, że próbujesz mnie naprowadzić bo chyba błądzę.
Wobec tego o ile spadnie napięcie za lm317 w tym przypadku ? bo chyba jednak poniżej przewodzenia. Może da radę xml2 napędzić, albo co zrobić, by jednak xhp70 zaświeciła ?
Edit: spadek to 1,25V, czyli nic z tego...myślę dalej...
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

Sprawdź czy AMC7135 da radę :) tylko ENABLE zasil przez jakąś diodę zenera albo dzielnik napięciowy.
A jak się nie da to przetwornica odwracająca
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
darol pisze: spadek to 1,25V, czyli nic z tego...myślę dalej...
Drugie tyle na rezystorze pomiarowym.

Wspomniany AMC powinien dać radę, bo zadowala się spadkiem napięcia w okolicach 0,1V.

Jeśli chodzi o zasilanie AMC (enable) to wystarczy że w szeregu dasz jakiegoś LEDa, zielony, niebieski...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ptja

Post autor: ptja »

W tym temacie są wymienione inne, podobne układy: viewtopic.php?t=22488
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

darol pisze:Rozumiem, że próbujesz mnie naprowadzić bo chyba błądzę.
Tak. Wolę często podać tylko podpowiedź niż gotowca, bo daje to lepsze rezultaty na przyszłość.
Od siebie także polecę słynnego AMCka z odrobinę obniżonym napięciem zasilającym go, bo przy 6V to już różnie bywa z nim a jeśli masz dostępne 500mA, to obciążenie 350mA będzie wręcz idealnym.
Awatar użytkownika
darol

Dziękuję za naprowadzenie na jedyne słuszne, a do tego bardzo proste rozwiązanie.
Zasiliłem AMC7135 przez zieloną diodę świecącą i xhp70 pięknie się zaświeciło. Dokładnie tak jak chciałem.
ODPOWIEDZ