Kolumny stereo, pomoc w zakupie

....nie pasujące gdzie indziej...
enagem

Kolumny stereo, pomoc w zakupie

Post autor: enagem »

Od kiedy, niestety zagościł amplituner kina domowego, mój zestaw hifi popadł w niełaskę, w zasadzie leży w kartonach nieużywany. Jakoś mnie to nie porywa, może za stary jestem, ale..
Posiadam Technicsa, wzmacniacz SU-500, napęd CD SL-P230, do tego śmieszny korektor graficzny SH-8046. Jest też jakiś deck, oraz jakiś gramowofon.
Mam też całkiem nowy, nawet nierozpakowany wzmacniacz A700MK3, tuner SL-PG590 oraz napęd cd SL-PG590. Kiedyś kupiłem, przeleżał na półce w garażu do teraz. :)
Kiedyś ten używany sprzęt grał w pokoju 60m, zasilał kolumny początkowo w Dynamic Speaker ( wersja Altusa), potem Altusy, a na końcu niestety największą wersję Altona. W Altonach oczywiście skruszały już resory.
Sprzęt jest jaki jest, nie jest górnych lotów, ale zmieniać nie będę. Po odsłuchach coś wybiorę.
Mam plan,powrotu do korzeni, zainstalowania sprzętu w moim"męskim" :) pokoju, około 26m.
I teraz wielka prośba do użytkowników forum, pomoc, doradzenie w zakupie kolumn głośnikowych. Do pokoju, będę pasować wąskie kolumny podłogowe.
Budżet do 2 tysięcy za zestaw, a najlepiej mniej.
Przeglądałem trochę rynek, jest wiele dla mnie nowych, polskich firm, młodych wilków, STX, Koda, Taga, może coś z tego? Podstawowy warunek, aby nie grało gorzej niż na Altonach.
A muzyka, ta najlepsza, od Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, przez rock lat 80... głównie z CD. Może w późniejszym czasie kupię jakiś odtwarzacz sieciowy.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Najlepiej to zapytaj tutaj https://www.audiostereo.pl/forum/133-start/ podaj jakie pomieszczenie, jaka muzyka, jaki budżet, jakie brzmienie preferujesz (jasne/ciepłe, bas miękki/twardy itd), poproś o jakieś oferty z olx czy ze sklepów. Te technicsy to nie mają dobrej opinii. Do 26 metrów to tylko podłogowe i raczej 3 drożne, monitory tego nie napędzą. Choć i jest sporo 2/2.5 drożnych które mają dobrego kopa.

Jeśli już wytypujesz jakieś modele kolumn to postaraj się nie kupować w ciemno bo można się nieźle rozczarować. Jedź posłuchaj, weź swoją muzykę, swój wzmacniacz, choć będzie on wąskim gardłem. Jak najbardziej rozważaj używki - przy 1500zł można znaleźć coś naprawdę przyzwoitego. Sprzedaj technicsy i kup jakiś lepszy wzmacniacz, tylko że ten też powinien być dobrany do kolumn bo takie losowe łączenie daje średnie efekty, i źle dobrany zestaw może skutkować krzykliwym agresywnym dźwiękiem albo wręcz zamulonym i żadna przyjemność z takiej muzyki.
enagem

Zależy mi na ciepłym brzmieniu z czytelnym środkiem. Trudno to opisać, ale chciałbym aby dźwięk był jak najbardziej czytelny i miły dla ucha.
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Sprawdź STX, basu z nich nie ma, ale grają fajnie. Połączyłem je z Yamaha RS700, jeżeli potrzeba basu to włączam suba. Jak pojawią się pinionżki na koncie to chciałbym kupić NAD 365, bo radio u mnie w okolicy ogóle nie działa.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

enagem, to masz chyba tak samo jak ja. Ja to lubię jak wokal z gitarą są wyraźnie wysunięte ale też nie za mocno bez krzyku, góra czytelna wręcz analityczna ale nie nachalna, i miękki spokojny dół. Muzyki słucham podobnej może o 10 lat młodszej. Jazz, wokale, brzdękanie, ale i jakiś normalny niezbyt zaśmiecony rock, typu ballady. Próbowałem na kolumnach różnych marek i najbardziej do gustu przypadł mi Tannoy, kumpla też Tannoyami zaraziłem i jest zadowolony. Do nich musisz mieć jakiś w miarę neutralny może lekko ciepławy wzmacniacz, pokroju Denona czy Marantza, ale Cambridge czy jakiś NAD też dobrze zagrają. Do muzyki elektronicznej z kolei się średnio nadają, są trochę zbyt leniwe na basie. U mnie w takim połączeniu mogę słuchać godzinami i nie męczy ucha. Dla porównania to np. Heco są krzykliwe i raczej do takiej muzyki się nie nadają, po jednym krążku mam dość. Nie pchaj się w jakieś młode polskie marki, bierz coś sprawdzonego. I dobrze radzę zapytaj na forum audio. Wydajesz 2 tysiące a nie 500zł.
belushi

Post autor: belushi »

Z tym zestawem nie próbuj nawet wchodzić na portale Hi-FI ;)
Za chwilę się okaże że musisz wymienić dom na nowy.

Jedno wiem- cokolwiek nie kupisz, to przy tym sprzęcie i tak mało co osiągniesz, a skoro nie wymieniasz sprzętu, to kup kolumny najdroższe jakie możesz kupić i będziesz zadowolony. Oczywiście wcześniej wyguglaj co by to nie było, żebyś się całkiem nie naciął.
Ja Ci nie doradzę choć sam teraz robię 35-to litrowe kolumny dwudrożne (wbrew temu co pisze Manekinen), ale to będą kolumny robione od podstaw, wiec "deczko" inne niż sklepowe.

STX po przeróbkach gra ładnie, ale znów trzeba mieć kogoś kto te przeróbki zrobi. Na OLX jest człowiek, co handluje kolumnami, widziałem kilka niezłych paczek u niego, może jakieś używki niezłe ?

Pozdrawiam
B
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

belushi pisze:Z tym zestawem nie próbuj nawet wchodzić na portale Hi-FI
Za chwilę się okaże że musisz wymienić dom na nowy.
Po co ten cynizm. Właśnie do tego jest dział start, żeby zapytać o tani zestaw. Tani, czyli np do 2000 razem ze wzmacniaczem, i w tej kwocie można znaleźć naprawdę niezłe używki.
belushi pisze:a skoro nie wymieniasz sprzętu, to kup kolumny najdroższe jakie możesz kupić i będziesz zadowolony
Oczywiście, można pojechać do sklepu z pralkami i kupić byle co jak komuś nie szkoda pieniędzy i słucha disco polo ale po co wtedy wydawać aż 2000? Mogę wskazać coś z olx za 300zł i też bedzie grało.
enagem

Też myślałem o używanych, ale niestety, pojęcie stan bardzo dobry, wręcz idealny, znaczy dla każdego coś innego. Oglądałem, jedne śmierdziały stęchlizną, spuchnięte doły od wilgoci, pośniedziałe śruby, itp. Ciężko trafić, albo nie mam szczęścia, ale też i czasu i chęci.
Dzisiaj odsłuchałem Pylon Pearl 27, powiem szczerze wrażenia pozytywne.
belushi

Manekinen pisze: Po co ten cynizm. Właśnie do tego jest dział start, żeby zapytać o tani zestaw. Tani, czyli np do 2000 razem ze wzmacniaczem, i w tej kwocie można znaleźć naprawdę niezłe używki.
Jaki cynizm ? Dla mnie tanio oznacza wzmaka z Diory za 300 zł i kolumny za 500 zł. I też będzie grało. Dla innego tanio będzie oznaczało wzmaka za 7 tyś i kolumny za 20 tyś.
Na forum każdy ma swoje zdanie i swoje uszy. Posiłkowałem się nim przy zakupie swojego sprzętu i po tygodniu miałem totalny mętlik w głowie.
Wg mnie trzeba się wsłuchać w sprzęt i choć trochę wiedzieć czego się oczekuje. Jeden będzie szukał zestawu kina domowego a drugi dobrego stereo. Jeden woli krzyczące Altusy, drugi chciałby miękkiego basu z Bolero. Żadnemu nie dogodzisz.

Manekinen pisze:
belushi pisze:a skoro nie wymieniasz sprzętu, to kup kolumny najdroższe jakie możesz kupić i będziesz zadowolony
Oczywiście, można pojechać do sklepu z pralkami i kupić byle co jak komuś nie szkoda pieniędzy i słucha disco polo ale po co wtedy wydawać aż 2000? Mogę wskazać coś z olx za 300zł i też bedzie grało.
Oj, tu właśnie zauważyłem cyniczną ironię czy ironiczny cynizm ??

Widzisz, ja nie potrafię doradzić na zasadzie - kup Jamo i będzie OK. Kup Tonsile...
Potrafię napisać - nie wiem. Nie wiem jaki pokój, jakie uszy ma potencjalny słuchacz i czego oczekuje. I żaden dobry sprzedawca też nie zaproponuję Ci niczego z góry.

Mogę się pochwalić tylko, że słuchałem kolumn za 200 tyś złotych w specjalnie zaprojektowanym pokoju ze specjalnie zaprojektowanym wygłuszeniem. Mnie na kolana nie rzuciło, choć nie powiem, grało pięknie. Stosunek cena/jakość dla mnie żaden, ale to akurat w wysokim HI-FI nie gra żadnej roli, tak samo jak ludzie, którzy tutaj przerabiają latarki.

Dlatego jeszcze raz- niech posłucha różnych wzmacniaczy, różnych kolumn- wybierze coś dla siebie, potem może zmieni, może zostawi.

Ja nie znalazłem kolumn dla siebie- robię sobie sam. Żaden wypas, dwudrożne kolumienki 35 litrów. Paczki i zwrotnice zaprojektowane od podstaw. Może nie będą grały jak HI-ENDowe kolumny za milion pesos, ale wiem, że będą grały tak jak ja chcę. To czwarty zestaw, który będzie u mnie grał.

Podawałem kiedyś linka do "sklepu", gdzie sam robiłem zakupy - sprzedawca podepnie wszystko z wszystkim, zrobi pokaz, porozmawia, doradzi. Może to jest wyjście z sytuacji ? Przynajmniej zawęzi się krąg poszukiwań.

Pozdrawiam
B
enagem

Dzięki za dobre słowa.
Kolumny zakupione. Pojechałem dzisiaj do pokoju odsłuchowego, ze swoim sprzętem.
Posłuchałem kilku modeli, różnych Pylonów też. Owszem model Pearl pasował, w zasadzie znałem już jego możliwości, ale wybrałem Sapphire 25. Nie wiem, nie potrafię opisać, ale gra lepiej, pełniej, głębiej. Płyta Perfektu UNU powałiła na kolana. :) Myślę, że wersja po najnowszej reedycji.
Przy okazji, jak pozwolicie, polecam Audiostrefa w Poznaniu, duża cierpliwość, wiedza i humor oraz elastyczność finansowa.
belushi

Gratulacje.

Teraz pora na wzmacniacz ;) Kolumny, które kupiłeś mają 4 Ohm ? SU500 który masz pracuje przy 8 Ohm. Końcówka będzie dostawała po grzbiecie. Sprawdź przy okazji czy faktycznie, bo może głupoty pitole.

Pozdrawiam
B
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Su-500 ma impedancję głośników w zależności od ilości podłączenia kolumn. Przód lub tył : 4-16Ω. Przód+tył : 8-16Ω.
Przewinął mi się su-500, diora ws504 itp. ale osobiście na stałe został su-v505.
enagem

Obecnie kolumny grają na A700MK3, ten spokojnie obsługuje 4 Ω, przy jednym zestawie, a SU500 ma dodatkowo jeszcze przełącznik 4-16 Ω.
Czy zmienię wzmacniacz, raczej nie, dźwięk mnie zadowala.
Zrobię jedynie przegląd kondensatorów jak zniosły upływ czasu, reszta ok, bo to jego dziewicze granie, pierwsze rozpakowanie po nastu latach. Gumki od nóżek wrosły w opakowanie i tam zostały. :)
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

belushi pisze:Jaki cynizm ? Dla mnie tanio oznacza wzmaka z Diory za 300 zł i kolumny za 500 zł. I też będzie grało.
I nikt nikogo nie będzie przepędzał z portalu audio i to jeszcze w dziale dla początkujących za skromny budżet, spokojnie. Nie proponowałem pisania tematu w dziale hi-end :) Na światełkach też nie brakuje przeróbek tanich konstrukcji typu czołówka z biedronki.
belushi pisze:Na forum każdy ma swoje zdanie i swoje uszy. Posiłkowałem się nim przy zakupie swojego sprzętu i po tygodniu miałem totalny mętlik w głowie.
I każdy słucha w innym pomieszczeniu i w innych warunkach. Tutaj się w pełni zgodzę - czym dłużej się czyta tym mniej się wie :)
belushi pisze:Oj, tu właśnie zauważyłem cyniczną ironię czy ironiczny cynizm
belushi, wybacz ale twoja rada:
belushi pisze:kup kolumny najdroższe jakie możesz kupić i będziesz zadowolony
jest tragiczna, musiałem się doczepić. To tak jak by dać komuś taką radę przy wyborze samochodu. Nie ważne czy 2 osobowy sportowy czy dostawczak na bliźniakach - wydaj 20tyś i będziesz pan zadowolony. Albo żonę - bierz pan tę najładniejszą która chce z tobą gadać, reszta cech nie ma znaczenia :razz:
enagem pisze:Kolumny zakupione. Pojechałem dzisiaj do pokoju odsłuchowego, ze swoim sprzętem.
Bardzo dobrze zrobiłeś. Czasem lepiej dopłacić do nowych ale móc posłuchać i wybrać, jak zamawiać i odsyłać po 3 razy zanim się trafi na te właściwe. Nie wspominając już o problemach jak kurier je uszkodzi bo to jest niestety zbyt powszechne. Chociaż masz pewność że kupiłeś to co chciałeś.
enagem pisze:Czy zmienię wzmacniacz, raczej nie, dźwięk mnie zadowala.
Wiesz że możesz wypożyczyć sprzęt w sklepie? Oczywiście po wpłaceniu kaucji. Można się zdziwić ile potrafi wnieść inny wzmacniacz. Nie jakiś droższy, po prostu inny. Pojedź tam gdzie byłeś, niech zaproponują jednego anglika i jednego japońca czy dwa, zabierz do domu spokojnie posłuchaj. Nie będzie się podobało - zwrócisz.
belushi

Nie potrafię tak pięknie cytować, więc tylko się odniosę:

1. Kupił i tak wydaje mi się najlepsze wg niego kolumny na jakie go stać. Porównanie z samochodem deko bez sensu, bo samochód to całość - bardziej skłaniałbym się do porównania z kołami, ale znów problem wynika z tego po jakich nawierzchniach jeździ i jeśli po bezdrożach to znów po jakich - błoto czy szutry, może kamienie ? I doradzamy opony. Nie zawsze dobrze doradzimy, ale będzie to jakiś przekrój.
2. Nie biorę udziału w życiu portalu audio, choć zaglądam tam czasem. wątek https://www.audiostereo.pl/topic/11842- ... -st-gt550/
pokazuje, ze tą 700 można od razu do śmieci wyrzucić ;)
3. Doradziłeś kolumny trójdrożne, nie wnikałem, ale te co zakupione zostały to chyba dwudrożne ?

I kończąc - każdy tu ma swoją rację tak jak uszy. Jednemu wystarczy mini wieża a drugiemu sprzęt za 300 tys zł będzie buczał. A jak wejdziesz na jakieś fora czcicieli kabli to już całkiem masz pozamiatane ;)
Grunt, żeby zainteresowanemu się podobało, a jeśli się podoba to superextraczad.

Pozdrawiam
B
ODPOWIEDZ