Padnięte ogniwo LG HG2
-
Padnięte ogniwo LG HG2
Co się dzieje z ogniwem, które nagle pada bez żadnej przyczyny? LG HG2 eksploatowane w power banku oraz c8. Z dnia na dzień, nagła utrata pojemności do wartości ok. 230mAh? Po naładowaniu i przyłożeniu obciążenia. Nagły spadek napięcia do ok. 1.6V. Po odłączeniu obciążenia, powrót do normalnej wartości? Ogniwo bez zabezpieczenia. Wiek pacjenta ok. 6 miesięcy.
-
Akumulator nigdy nie był rozładowany poniżej normy . Również nigdy nie został przeładowany. W power banku służył do zasilania gps. Wtedy maksymalny prąd z ogniwa 1.3-1.4A. Ilość cykli ładowania może z 20 razy. Większość przeleżał w szufladzie. Naładowany i schowany. Tak sam z siebie padł. Może faktycznie jakieś zwarcie między warstwami tej zrolowanej folii w środku. Ale to by pewno wypalił wtedy dziurę w szufladzie. Teraz wydajność prądowa po naładowaniu max. ok. 0.6A. I trzyma tą wartość prawie do 0V Zapakowałem go do zamrażarki. Podobno coś to działało na li-ion. Ewentualnie trzepnę go z akumulatora samochodowego.
z zamrażaniem... chodziło w ogniwach NiCd... one łykały wilgoć i patent z zamrażaniem wyciągał z nich wodę.. a co za tym idzie wzrastała pojemność
Livarnolux HG04063 1500lm - Latarka z lidla - MOD
Latarka - Bazooka - COB 35V 6,5A
A miałem poprzestać na jednej latarce...
Latarka - Bazooka - COB 35V 6,5A
A miałem poprzestać na jednej latarce...
Ja kojarzę że chodziło o elektronikę, ale właśnie w akumulatorach "starego typu".
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
-
Potwierdzam praktycznie, że są to bajeczki i totalna bzdura.
P.S.
Najprawdopodobniej, przyczyną padniętych ogniw jest zgromadzony w środku gaz. Padniętych od tak, samych z siebie. Nie od eksploatacji. Bezpiecznik puści dopiero w krytycznej sytuacji. Czyli w czasie krytycznego przegrzania. A tak to trzyma spore ciśnienie, które degraduje warstwy folii z masą czynną. Najprawdopodobniej zwarcia wewnętrzne, wzrost Rw. Zrobiłem autopsję 9 ogniw. W tym dwóch całkowicie sprawnych w ramach nauki. Każde padnięte ogniwo, po przebiciu membrany ciśnieniowej. Upuściło sporo gazu z bardzo wysokim ciśnieniem. Dwa sprawne ogniwa nie miały takich objawów. Brak ciśnienia wewnątrz obudowy.
P.S.
Najprawdopodobniej, przyczyną padniętych ogniw jest zgromadzony w środku gaz. Padniętych od tak, samych z siebie. Nie od eksploatacji. Bezpiecznik puści dopiero w krytycznej sytuacji. Czyli w czasie krytycznego przegrzania. A tak to trzyma spore ciśnienie, które degraduje warstwy folii z masą czynną. Najprawdopodobniej zwarcia wewnętrzne, wzrost Rw. Zrobiłem autopsję 9 ogniw. W tym dwóch całkowicie sprawnych w ramach nauki. Każde padnięte ogniwo, po przebiciu membrany ciśnieniowej. Upuściło sporo gazu z bardzo wysokim ciśnieniem. Dwa sprawne ogniwa nie miały takich objawów. Brak ciśnienia wewnątrz obudowy.