driver - problem z lutowaniem

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
mateur

driver - problem z lutowaniem

Post autor: mateur »

Witam

Postanowiłem zrobić driver do latarki LED (17 diodek) ponieważ nie ma w niej żadnego sterownika. Niedawno na "elektrodzie" był w konstrukcjach DIY projekt takiego drivera który mi się spodobał... po jakimś czasie dostałem sample i gdy zobaczyłem maleństwa które do mnie dotarły ręce mi opadły :shock: . Wykonałem płytkę ale nie mam pojęcia jak zabrać się do lutowania... myślałem że będzie to łatwiejsze :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Macie może jakieś sposoby? Nie mam stacji lutowniczej ani żadnego hotaira. Mam zwykłą lutownicę transformatorową i oporową punktową taką z bazarku :grin:

Pozdrawiam
c++

Post autor: c++ »

Zamówiłeś złą obudowe...
Powinna być taka z nóżkami...
Teraz nie wiem jak Ty to zlutujesz...
Może małe druciki to tych punktów lutowniczych??
mateur

Więc będę musiał zamówić jeszcze raz :lol: Zamawiałem sample pierwszy raz i nie wiedziałem że można wybrać sobie obudowę :lol: Dzięki

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Eeee tam. Ja tam bym z tym powalczył. Dolutowałbym cienkie kabelki, łaczące przeciwległe nóżki, potem wyciął łączące je środki, podocinałbym te odcinki na zewnątrz tak żeby wystawały trochę i przylutował. Ale tak swoją drogą robota very precyzyjna i chyba tylko dla cierpliwych :wink:

PS. Calineczka jest specjalistą od precyzyjnych lutowań więc może on coś doradzi :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

HEj.
Sprawa jest do wygrania, opcji jest kilka.Rzeczywiscie najlepiej bylo by to zrobic stacja hot-air (mam w domu i w pracy) lub preheaterem na podczerwien)mam w pracy jak by co).Jako ze ich nie posiadasz musimy wymyslic cos zastepczego...wiec:
1.wysylasz to do mnie i polutuje Ci bez kosztow z twojej strony
2.upierasz sie ze sam dasz rade na pohybel niewdziecznej martwej materii, hehe-i robisz tak jak doradzal Ci Bocian albo...

(tu mowa o tym ja ja zrobilem dokladnie tak samo , tzn. zamowilem sample nie patzrac na obudowe...i dostalem takie jak Ty, hehe)

...(ja tez zrobilem ze swoim tak jak sugerowal Bocian, z przewodu-linki wielozylowej wyciagnalem jeden drucik, pobielilem cyna i dolutowalem cienkim grotem cienkie druciane nozki do scalaka, tylko trzeba go potem wlutowac do gory nogami.No i przydalo by sie kawalek blaszki do tej najwiekszej "plamy" dolutowac bo to ma cieplo odprowadzac)...

3.kombinujesz wlasny hot-air.Co moge zasugerowac...po pierwsze najpierw potrenowac na innej plytce.Oczywiscie sciezki musisz pocynowac...a hot-aira mozesz sprobowac zrobic albo z nagrzewnicy do opalania farby, najlepiej z regulacja mocy albo z takiego gazowego mini-palniczka, ale trzeba bardzo ostroznie i odleglosc wyczuc...mozesz tez na kuchence gazowej na lamym ogniu, na jakiejs blasze/patelni starej, moze posmarowac plytke silikonem termoprzewodzacym(do radiatorow) i tak powoluutku podgrzewac...osobiscie dwie pierwsze metody kiedys z powodzeniem stosowalem, ostatnia-wymyslona teraz ;-)

p.s. przed stawianiem tego scalaczka pocynuj mu wyprowadzenia, ale zeby warstwa cyny byla mniej wiecej jednakowa na wszystkich nozkach, to samo z plytka, ew. w czasie grzania lub wczesniej posmaruj troche pady kalafonia w pascie

p.s.2. czym robiles plytke, calkiem fajnie Ci wyszla ;-)
c++

Post autor: c++ »

Calineczka pisze: czym robiles plytke, calkiem fajnie Ci wyszla
Termotransfer...
Chyba, że metodą fotograficzną.
mateur

Dzięki za pomoc :grin: pogadam jeszcze z kumplem który ma hotaira może on mi to polutuje, a jak nie spróbuję z tymi drucikami :grin: .
Płytkę "narysowałem" sam w .... paincie :mrgreen: , potem drukarką laserową, na folię i termotransfer za pomocą żelazka :mrgreen: .

PS. Zamówiłem te sample jeszcze raz i specjalnie zwróciłem uwagę na obudowę i są one dostępne chyba tylko w tej malutkiej bo nigdzie nie potrafiłem znaleźć zakładki, w której można by ją było wybrać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Też się przeraziłem jak zobaczyłem te scalaki w kopercie z MAXIMA.
Na początku próbowałem z drucikami :), ale nie był to najlepszy sposób i z niego zrezygnowałem. Postanowiłem po raz pierwszy zrobić płytkę i udało się :D. Ścieżki szerokości 0.2mm da się zrobić w mieszkaniu metodą termo-transferu :).
Driver narazie złożyłem na płytce prototypowej. Niestety nie mam jeszcze diod. W ramach testu podłączyłem do lampki rowerowej :). W projektowanej lampce będa 3 MAXy na jednej płytce sterujące 3 diodami Q5 i lepsze kondensatory.

Pajączek ;)
Obrazek

Prototypowa płytka

Obrazek

Obrazek

Złożony testowy układzik
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Uwielbiam takie bałagany :mrgreen:
Czy po lewej widze Cynel-1? :mrgreen:
No i robota idzie naprzod....robi sie coraz jasniej... :wink:
Awatar użytkownika
Steff.k

Hehe
Oczywiście cynel-1 RULEZ :mrgreen: .
Praca szła by szybciej, gdyby udało mi się uruchomić programator do AVR zakupiony na alledrogo :mad: .
Planuje te max1577 kontrolować z AVR'a, ale narazie lipa :sad: :/.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...a pokaz schemacik?
Na czym problem polega?
Rozumiem, ze po ISP chcesz to programowac?Najprostszy programatorek to kilka rezystorkow, musi dzialac.jakim programem?Polecam PonyProg2000, free.
Awatar użytkownika
Steff.k

Problem polega na tym że mam laptopa bez LPT :/. Dlatego zakupiłem (wiadomo gdzie ;)) DualAvr podłączany do USB.
Schemat jest maksymalnie minimalistyczny ;). Na początku chciałem tylko go uruchomić i cokolwiek zaprogramować.
Na starym kompie (gdzie miałem LPT) programowałem przez STK 200 i szło jak burza, a tu nic :evil: .

Na procku jest napięcie, kabelek programator <-> AVR jest ok, wszystko sprawdzałem setkę razy, obawiam się że to wina programatora. :/

Schemat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...ale chodzi mi o schemat programatora...masz?
Awatar użytkownika
Steff.k

:)
Dokładnie to jest TEN

Tu jakaś stronka o AVR-Doper.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Hmm, nie wyglada baaardzo skomplikowanie, ale dostales chyba juz zaprogramowany scalaczek?A tam jest troche pinow do zwierania/konfigurowania...?Masz dokladny opis?Schematu nie dostales?Jak tam procek siedzi?
jakie masz napiecia na kwarcu?
ODPOWIEDZ