Powerbank na 18650

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
DeI

Powerbank na 18650

Post autor: DeI »

Witam
Na początku myślałem aby kupić zwykły powerbank. Ale żywotność wyglądała następująco 800-1000 cykli i także nie miałem pewności czy 50000 mAh jest faktyczna.
Przypomniał mi się temat akumulatorków i udało mi się znaleźć powerbanki na akumulatorki.
Trafiłem tutaj bo szukałem testu na 18650 jakoś dziwne mi się wydawało że firmy marki firma mają 8000mAh.

A więc przejdźmy do pytań.
Myślałem aby kupić to:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6980377027
I do tego akumulatorki np. takie tej lepszej pojemności 18650
http://allegro.pl/akumulator-ncr18650b- ... 68754.html

I pojawia się zagwozdka:
"Akumulator bez zabezpieczenia - można stosować w ładowarkach i urządzeniach jedynie z zabezpieczeniami"
Czy taki powerbank ma zabezpieczenia niby sprzedawca twierdzi że tak?
Czy ładowane akumulatorki muszą być wszystkie tej samej firmy i tej samej pojemności?
Czy ładowane akumulatorki będąc tej samej firmy mogą być różnych pojemności?
Załóżmy jest sytuacja wyciągam z kompletu ośmiu sztuk jeden akumulatorek (z zabezpieczeniem) wkładam do zegaru wyładowuje się to mogę go podłączyć do ładowania z innymi które są już pełne chodzi mi o różnice w stopniu naładowania

Będę wdzięczny za info Pozdrawiam
mappy

Post autor: mappy »

Ode mnie tylko tyle, że budowanie takiego od podstaw jest nieopłacalne. Xiaomi 20000mAh QC3.0 za 80-100zł można dostać. No chyba, że masz ogniwa za darmo z odzysku.
Ten z allegro to będzie się ładował ponad 10 godzin.
Odpowiadając na pytania:
1. To na zdjęciu to jest produkt nowy? :lol: Jak twierdzi, że ma zabezpieczenie to tak pewnie jest :wink: Niech pokaże instrukcję w jakimś języku.
2. Nie muszą być tej samej firmy i tej samej pojemności ale najlepsza opcja to tej samej firmy i zbliżonej pojemności.
3. Mogą ale bez przesady. Osobiście przedziału 100mAh bym nie przekraczał.
4. Stwarzając coś takiego to będzie kolidowało po pewnym czasie z punktem 3.
DeI

Najtańszy widzę po 125zł+przesyłka
Wiesz może ile taki wytrzymuje cykli? Jest to znaczna różnica bo jak się zużyje to do wywalenia tam wymieniam tylko akumulatorki.

To co bym składał z 8 akumulatorków
http://allegro.pl/ogniwo-panasonic-akum ... 56040.html
Po 3400mAh kosztowałoby 174zł+przesyłka niby miałoby 27200mAh.

Xiaomi oferuje 160mAh/1zł
Na akumulatorki 156mAh/1zł

Dzięki za info nie byłem pewny. Co do tych punktów wygląda na to że moich starych 2-4 akumulatorków GP 2000mAh nie będę mógł przywrócić do życia jakbym chciał te Panasonici kupić.
mappy

Post autor: mappy »

Ty te powerbanki patrzysz na allegro?
Cena oscyluje w granicach $25-$28 na Gearbest i Banggood.
Co do obudowy to w Chinach będzie taniej, jakościowo lepiej i ładniej niż podany przez ciebie case z allegro.
Pamiętaj, że przy tak dużej pojemności to będzie się bardzo długo ładowało.

Co do cykli to obiło mi się o uszy 80% przy 300 cyklach.
Wspomniane Xiaomi 20000 ma około 14000mAh pojemności rzeczywistej.
FreeMagenta

Re: Powerbank na 18650

Post autor: FreeMagenta »

DeI pisze: Czy ładowane akumulatorki muszą być wszystkie tej samej firmy i tej samej pojemności?
Czy ładowane akumulatorki będąc tej samej firmy mogą być różnych pojemności?
Zależy od twego jak są włożone. Najlepiej jakby były, acz jeśli powerbank ma je połączone równolegle (wszystkie razem do jednej pary kontaktów dodatnich i ujemnych), tak jak np. tutaj: Obrazek , to różne pojemności nie powinny specjalnie wadzić. Acz im bardziej zbliżone parametrami, tym mniejsza szansa na problem i mniejsza szansa na zużycie.
No i powinny być ładowane i rozładowywane razem... jeśli osobno, to (patrz niżej).
DeI pisze:Załóżmy jest sytuacja wyciągam z kompletu ośmiu sztuk jeden akumulatorek (z zabezpieczeniem) wkładam do zegaru wyładowuje się to mogę go podłączyć do ładowania z innymi które są już pełne chodzi mi o różnice w stopniu naładowania
Jesli są połączone równolegle - absolutnie nie można tego robić. W momencie jak masz naładowane do pełna kilka akumulatorów i jeden wyładowany, to po podłączeniu wyładowanego jesy on ładowany dużym prądem (w przypadku tego Panasonica nawet do 15 i więcej amperów, jeśli wyładowany do 3V włożysz do powerbanku z kilkoma naladowanymi do 4,2) - co może doprowadzić do nieprzyjemnej sytuacji a na pewno szybko skraca żywotność ogniwa.
DeI

A widzisz dzięki za info. Za granicą faktycznie taniej. Ale też nie mam miesiąca aby czekać.
Odnośnie Obudów myślisz na Alliexpress u Chińczyka?
https://www.banggood.com/4-X-AA-USB-185 ... mds=search
Znalazłem tylko coś takiego ładne to bym nie powiedział.

Też zapomniałem się spytać odnośnie realnych mAh przy Hiaomi. Panasonic chociaż nie kantuje. Odnośnie ładowania 10H nie jest problemem bo w nocy wystarczy odpalić.

Jednak bardziej się skłonie w kierunku Obudowy na Akumulatorki 18560.

Edit. @FreeMagenta
Dzięki za info właśnie pamiętam że kiedyś gdy korzystałem z akumulatorków gdy były popularne gierki po dwa akumulatorki to dziadek mi zrobił taką wstawkę zamiast z diodą która umożliwiała ładowanie dwóch zamiast czterech. Aby nie ładować o różnych stopniu rozładowywania
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Realnie w xiaomi 20000mAh http://budgetlightforum.com/node/55221
IMO szkoda sobie głowę zawracać robieniem PB z 18650 zwłaszcza jak ich się nie posiada.
M
My flashlight is smaller than yours...
DeI

Można zawsze kupić na alledrogo tak jak liczyłem podobnie wychodzi.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

DeI pisze:jak liczyłem podobnie wychodzi
A zwróciłeś uwagę na to, że większość akumulatorków li-ion oddaje ok 80-90% swojej energii do momentu zadziałania zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem w powerbankach? Z PB zbudowanych na ogniwach Li-pol można oczekiwać blisko 100%. Do tego dochodzi też sprawność przetwornicy - Xiaomi ma raczej dobre >80% a "zwykli" to tak od 60% i tym oto sposobem można wyciągnąć 7Ah z PB 20Ah a można również 14Ah a zapłacić tyle samo (a nawet więcej za mniej kupując nie tam gdzie warto).
DeI

@ElSor
Ciekawa uwaga.
Ogólnie co masz na myśli przez sprawność przetwornicy? Chodzi o % oddawania tego co zostało załadowane a reszta gdzieś uleciała? Tak jak się liczy sprawność przy energiach cieplnych.

Jeśli dobrze rozumiem to 60% przypada na średniaków czyli inne PB albo ten kadłubek który linkowałem
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Sprawność przetwornicy czyli stosunek energii oddanej na port USB do pobranej z aku, reszta wydziela się jako ciepło na cewce, tranzystorze, rezystorze ...
ODPOWIEDZ