Masz czym zmierzyć ile prądu ci ciągnie pracując dyskiem i w trybie oczekiwania?artur_n pisze:Jestem zadowolony ze swojej maszyny.
NAS - gotowiec czy składak
Elsor chyba brałbym jednak dedykowanego. Przy takiej kasie już nie warto chyba składać swojego PC. Wydaje mi się że na potrzeby domowe i przy kasie 500zł (bez dysków) to warto coś swojego na jakimś małym PC, może używanym lapie (odpada wtedy UPS). Jako potrzeby domowe to ja rozumiem, że wykorzystujesz go ale jeszcze się bawisz dodając taką funkcjonalność ,inna, zmieniasz soft, rekonfiguracja itp - wtedy oparty na linuxie system jest bajką. Skoro ty masz już sprecyzowane co chcesz ile i jak to lepiej już kupić dedykowany sprzęt.
Artur_n pisze, że nie chce go wyłączać. W tym problem. Odnoszę wrażenie (choć nie poparte twardymi argumentami), że składane systemy są bardziej energożerne o ile się ich specjalnie nie analizuje pod tym kątem. A to przecież chodzi na okrągło. Także wspomniane przez kolegów transfery nie zachwycają. Ja mam starego (bo dziś ma sześć lat!) Zyxela z dwoma dyskami po 2TB w mirroringu (zapis tego samego na oba). Pobiera ~30W przy aktywnej pracy - o ile pamiętam. Jest relatywnie szybki. Przed chwilą kopiowałam z niego testowo nieskompresowany plik video ponad 500MB - nie mam zastrzeżeń co do prędkości jak na "emeryta":kisi pisze:Zwykły watomierz lidlowy wystarczy...
Przy zapisie na niego jest oczywiście sporo wolniej - tym bardziej, że dyski zapchane po brzegi. Ale i tak przekracza 50MB/s.
P.S. Kosztował mnie równowartość około 500PLN (€115) bez dysków.
Cześć wszystkim.
Do mnie już jedzie terminal HP T610, dysk WD RED 1TB i dysk SSD 16GB na systemik
Zapis 80MB/s będzie dla mnie w zupełności wystarczający. Ile wynosi w praktyce max sieci 1Gbit? 100MB/s? Jakoś tak, więc to co osiągnął Artur to bardzo dobre wyniki.
ELsor, wg mnie nie baw się w składaki tylko kup sobie gotowca. Składaki mają sens jeśli nie chce się wydać dużo pieniędzy. Jeśli masz ten 1000zł to kup firmówkę. Będzie na pewno bardziej energooszczędny niż terminal, czy tym bardziej jakiś komp na miniITX.
Pozdrawiam
Do mnie już jedzie terminal HP T610, dysk WD RED 1TB i dysk SSD 16GB na systemik
Zapis 80MB/s będzie dla mnie w zupełności wystarczający. Ile wynosi w praktyce max sieci 1Gbit? 100MB/s? Jakoś tak, więc to co osiągnął Artur to bardzo dobre wyniki.
ELsor, wg mnie nie baw się w składaki tylko kup sobie gotowca. Składaki mają sens jeśli nie chce się wydać dużo pieniędzy. Jeśli masz ten 1000zł to kup firmówkę. Będzie na pewno bardziej energooszczędny niż terminal, czy tym bardziej jakiś komp na miniITX.
Pozdrawiam
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Prędkość też zależy od długości skrętki i jej typu, w moim przypadku mam 10m komputer-router i 3m router-Synology DS212j i prędkość zapisu dochodzi do 30MB/s a odczyt do 60MB/s przy plikach ciągłych, jednak gdy podłączyłem bezpośrednio serwer-komputer skrętką 5e 1m to zapis i odczyt przy tych samych plikach utrzymywał się w granicach 80MB/s więc różnica dosyć spora.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Połączenie LAN między komputerami i wysyłanie tych samych dużych plików w obu kierunkach, router TL-WR1043ND V2
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC