NAS - gotowiec czy składak

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

artur_n pisze:Jestem zadowolony ze swojej maszyny.
Masz czym zmierzyć ile prądu ci ciągnie pracując dyskiem i w trybie oczekiwania?
kisi

Post autor: kisi »

Elsor chyba brałbym jednak dedykowanego. Przy takiej kasie już nie warto chyba składać swojego PC. Wydaje mi się że na potrzeby domowe i przy kasie 500zł (bez dysków) to warto coś swojego na jakimś małym PC, może używanym lapie (odpada wtedy UPS). Jako potrzeby domowe to ja rozumiem, że wykorzystujesz go ale jeszcze się bawisz dodając taką funkcjonalność ,inna, zmieniasz soft, rekonfiguracja itp - wtedy oparty na linuxie system jest bajką. Skoro ty masz już sprecyzowane co chcesz ile i jak to lepiej już kupić dedykowany sprzęt.
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

abyss, mam czym zmierzyć ale wolał bym uniknąć wyłączenia go.
Poszukaj informacji w sieci.
Aczkolwiek jeśli zajdzie potrzeba to zmierzę pobór :mrgreen:
Everybody lies...
kisi

Zwykły watomierz lidlowy wystarczy...
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

kisi pisze:Zwykły watomierz lidlowy wystarczy...
Artur_n pisze, że nie chce go wyłączać. W tym problem. Odnoszę wrażenie (choć nie poparte twardymi argumentami), że składane systemy są bardziej energożerne o ile się ich specjalnie nie analizuje pod tym kątem. A to przecież chodzi na okrągło. Także wspomniane przez kolegów transfery nie zachwycają. Ja mam starego (bo dziś ma sześć lat!) Zyxela z dwoma dyskami po 2TB w mirroringu (zapis tego samego na oba). Pobiera ~30W przy aktywnej pracy - o ile pamiętam. Jest relatywnie szybki. Przed chwilą kopiowałam z niego testowo nieskompresowany plik video ponad 500MB - nie mam zastrzeżeń co do prędkości jak na "emeryta":
Obrazek
Przy zapisie na niego jest oczywiście sporo wolniej - tym bardziej, że dyski zapchane po brzegi. Ale i tak przekracza 50MB/s.
P.S. Kosztował mnie równowartość około 500PLN (€115) bez dysków.
Awatar użytkownika
artur_n

Terminal nie pobiera w spoczynku zapewne więcej jak 10-15W.

Wysył(zapis) na serwer:
Obrazek

Pobieranie(odczyt) z serwera:
Obrazek

PS. Kosztował mnie 80zł bez dysków :mrgreen: :mrgreen:
Everybody lies...
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

Cześć wszystkim.

Do mnie już jedzie terminal HP T610, dysk WD RED 1TB i dysk SSD 16GB na systemik :)

Zapis 80MB/s będzie dla mnie w zupełności wystarczający. Ile wynosi w praktyce max sieci 1Gbit? 100MB/s? Jakoś tak, więc to co osiągnął Artur to bardzo dobre wyniki.

ELsor, wg mnie nie baw się w składaki tylko kup sobie gotowca. Składaki mają sens jeśli nie chce się wydać dużo pieniędzy. Jeśli masz ten 1000zł to kup firmówkę. Będzie na pewno bardziej energooszczędny niż terminal, czy tym bardziej jakiś komp na miniITX.

Pozdrawiam
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Gotowce takie jak ja mam Netgear Readynas Duo v2, aktualnie są a allee w sprzedaży. Leżaki magazynowe - cena ok 220 zł. U mnie obsługują 2x 3TB WD Red i 2x 4TB WD Red.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Prędkość też zależy od długości skrętki i jej typu, w moim przypadku mam 10m komputer-router i 3m router-Synology DS212j i prędkość zapisu dochodzi do 30MB/s a odczyt do 60MB/s przy plikach ciągłych, jednak gdy podłączyłem bezpośrednio serwer-komputer skrętką 5e 1m to zapis i odczyt przy tych samych plikach utrzymywał się w granicach 80MB/s więc różnica dosyć spora.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
ptja

Post autor: ptja »

Podłącz 20-metrową skrętką bez routera. Ciekawe czy nadal będziesz sądził, że długość kabla ma znaczenie...
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Rysiu.

Jak napisałem wyżej w moim przypadku i też mnie to zastanawia, router nie ma wpływu bo bez problemu radzi sobie przy połączeniu dupleks z przesyłem 1Gb/s
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
ptja

Post autor: ptja »

Jak mierzyłeś ten 1Gbps?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Rysiu.

Połączenie LAN między komputerami i wysyłanie tych samych dużych plików w obu kierunkach, router TL-WR1043ND V2
Awatar użytkownika
artur_n

U mnie cała sieć jest na kat5e. Jedynie karty są 1000. Prędkości są po SATA, przy USB ograniczeniem jest szybkość USB 2.0.

Dla mnie T5740 jest rewelacyjny. Jedyny brak to USB 3.0 ale nie jest to w moim przypadku, aż tak mocno istotne.
Everybody lies...
kisi

Długość skrętki przy najmniej do 100m nie ma znaczenia - oczywiście kabel kat. 6 i wsio hula.
ODPOWIEDZ