kleje silikony termoprzewodzące...

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
aquater

kleje silikony termoprzewodzące...

Post autor: aquater »

Witam. koledzy mam pytanko:

Zastanawiam się nad przyklejeniem podstawy miedzianej diody do "radiatora/obudowy " odprowadzającej ciepło.....

podstawa diody miedziana.... (zdjęcie zaczerpnięte)

Obrazek

klejone to będzie do alu....

Użyć silikonu czy kleju?

Co do kleju to myślałem nad takim

Obrazek

i teraz jak i czym przykleić taki kolimator? Niby ma na sobie odrobinę kleju aczkolwiek pod wpływem uderzeń i drgań może odpaść.... silikonem? Klejem? bo nie mam pomysłu a będę wdzięczny na sugestie...
Niby się trzyma ale dość kiepsko...

Obrazek
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Kolimatora się nie przykleja w latarkach, chyba że to jakiś inny projekt ? Napisz coś więcej.
Co do past silikonowych to zapomnij, lipa że hej. Klej też nie jest jakiś och, ach. Lepiej użyj dobrej pasty termoprzewodzącej.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Koniecznie musi być klejone ? Najlepsze rozwiązanie to było by choćby leda z MCPCB przykręcić niewielkimi śrubkami.
ILPT
BKK

Post autor: BKK »

Nie można całości złapać i skręcić razem? Czyli pierścień na kolimatorze i śrubki/szpilki od niego do podstawy? Jeśli nie, to zamiast śrubek do płytki diody użyłbym nitów. A kolimator można przykleić elastycznie, ale nie żadnym silikonem, ale elastycznym klejem polimerowym. Ma konsystencję silikonu, ale trzyma dziesiątki razy silniej i pewniej (na kleje polimerowe klei się np. poszycia pociągów i samolotów).
Awatar użytkownika
aquater

Hmm... Dobry pomysł.... Sprawdzę czy jest możliwość przykręcenia ..

kolego BKK co do kleju to masz na myśli pochodne "kleju do szyb" ?
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Zależy jaki polimerowy. U mnie po wyschnięciu. Klej ten robi się jak przeźroczysty twardy plastik. A co do tego kleju AG ,to by pewno też dał rade. Kleiłem tym radiatory na sekcję zasilania płyt głównych. I bardzo przyzwoicie przewodził ciepło. Nigdy żaden MOSFET nie padł.
Awatar użytkownika
aquater

Soczewke plastikową z kolimatora da się wyjąć ....

Będzie można przykręcić....

Problem był taki, że kolimator miał średnicę MCPCB LED-a ...

A w razie czego na przyszłość, jaki klej polecisz?
BKK

Post autor: BKK »

murgrabia1410, co to za klej? Podaj nazwę.
aquater, piszesz o popularnym sikaflexie, czyli kleju do szyb. Ja w pracy za granicą kleiłem naczepy ciężarówek na klej Simson. I mogę powiedzieć, że po utwardzeniu )oczywiście nie robi się, jak kamień, ale jest cały czas elastyczny) jego wytrzymałość jest po prostu niesamowita (próba oderwania od płyty poliestrowej profilu aluminiowego kończyło się rozerwaniem profilu, a klej nadal trzymał). Używałem kleju z tej rodziny
http://www.marocol.pl/_up_files/isr_70-03_tds_pl.pdf
lub z cyferką 5 na końcu, bo on wiąże szybciej.
Pozostaje jeszcze dorobienie obudowy tak, by dało się w niej ścisnąć kolimator, mpcp i radiator. Z minimalną ilością kleju i uszczelniaczy wtedy.
Awatar użytkownika
aquater

DIeki za info ... będę dzialal
ODPOWIEDZ