kleje silikony termoprzewodzące...
kleje silikony termoprzewodzące...
Witam. koledzy mam pytanko:
Zastanawiam się nad przyklejeniem podstawy miedzianej diody do "radiatora/obudowy " odprowadzającej ciepło.....
podstawa diody miedziana.... (zdjęcie zaczerpnięte)
klejone to będzie do alu....
Użyć silikonu czy kleju?
Co do kleju to myślałem nad takim
i teraz jak i czym przykleić taki kolimator? Niby ma na sobie odrobinę kleju aczkolwiek pod wpływem uderzeń i drgań może odpaść.... silikonem? Klejem? bo nie mam pomysłu a będę wdzięczny na sugestie...
Niby się trzyma ale dość kiepsko...
Zastanawiam się nad przyklejeniem podstawy miedzianej diody do "radiatora/obudowy " odprowadzającej ciepło.....
podstawa diody miedziana.... (zdjęcie zaczerpnięte)
klejone to będzie do alu....
Użyć silikonu czy kleju?
Co do kleju to myślałem nad takim
i teraz jak i czym przykleić taki kolimator? Niby ma na sobie odrobinę kleju aczkolwiek pod wpływem uderzeń i drgań może odpaść.... silikonem? Klejem? bo nie mam pomysłu a będę wdzięczny na sugestie...
Niby się trzyma ale dość kiepsko...
Kolimatora się nie przykleja w latarkach, chyba że to jakiś inny projekt ? Napisz coś więcej.
Co do past silikonowych to zapomnij, lipa że hej. Klej też nie jest jakiś och, ach. Lepiej użyj dobrej pasty termoprzewodzącej.
Co do past silikonowych to zapomnij, lipa że hej. Klej też nie jest jakiś och, ach. Lepiej użyj dobrej pasty termoprzewodzącej.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Nie można całości złapać i skręcić razem? Czyli pierścień na kolimatorze i śrubki/szpilki od niego do podstawy? Jeśli nie, to zamiast śrubek do płytki diody użyłbym nitów. A kolimator można przykleić elastycznie, ale nie żadnym silikonem, ale elastycznym klejem polimerowym. Ma konsystencję silikonu, ale trzyma dziesiątki razy silniej i pewniej (na kleje polimerowe klei się np. poszycia pociągów i samolotów).
-
murgrabia1410, co to za klej? Podaj nazwę.
aquater, piszesz o popularnym sikaflexie, czyli kleju do szyb. Ja w pracy za granicą kleiłem naczepy ciężarówek na klej Simson. I mogę powiedzieć, że po utwardzeniu )oczywiście nie robi się, jak kamień, ale jest cały czas elastyczny) jego wytrzymałość jest po prostu niesamowita (próba oderwania od płyty poliestrowej profilu aluminiowego kończyło się rozerwaniem profilu, a klej nadal trzymał). Używałem kleju z tej rodziny
http://www.marocol.pl/_up_files/isr_70-03_tds_pl.pdf
lub z cyferką 5 na końcu, bo on wiąże szybciej.
Pozostaje jeszcze dorobienie obudowy tak, by dało się w niej ścisnąć kolimator, mpcp i radiator. Z minimalną ilością kleju i uszczelniaczy wtedy.
aquater, piszesz o popularnym sikaflexie, czyli kleju do szyb. Ja w pracy za granicą kleiłem naczepy ciężarówek na klej Simson. I mogę powiedzieć, że po utwardzeniu )oczywiście nie robi się, jak kamień, ale jest cały czas elastyczny) jego wytrzymałość jest po prostu niesamowita (próba oderwania od płyty poliestrowej profilu aluminiowego kończyło się rozerwaniem profilu, a klej nadal trzymał). Używałem kleju z tej rodziny
http://www.marocol.pl/_up_files/isr_70-03_tds_pl.pdf
lub z cyferką 5 na końcu, bo on wiąże szybciej.
Pozostaje jeszcze dorobienie obudowy tak, by dało się w niej ścisnąć kolimator, mpcp i radiator. Z minimalną ilością kleju i uszczelniaczy wtedy.