Chłodzenie wodne Corsair H80iGT

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Wtyczka wentylatorów 3 czy 4-pin? Pompki 3 czy 4-pin?
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Z lewej strony jest wiązka 3 kabli, to jest kabel zasilający, podłączany pod wtyk dla wentylatora CPU na mobo.
Potem jest wiązka 4 kabli, jest to rozgałęźnik do którego idą dwa wentylatory 4pin, czyli tachometr z jednego z wentylatorów nie jest używany.
Na prawo od środka są 4 zapaćkane pady, tam jest podłączona pompka.

Tak jak pisałem wcześniej, wszystko ciśnie 100%, a po podłączeniu przez usb do kompa nie jest wykrywane, czyli procek nie pracuje.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

U mnie tak samo - wentylatory 4-pin PWM (steruje z płyty głównej - można sobie ładne wykresy porobić RPM/temp) a pompka 3 pin (steruję napięciowo z panelu w zatoce 5,25"). Usb u mnie nie ma.
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Ja najprawdopodobniej wyprowadzę wtyk 4pin który podłączę pod gniazdo wentylatora CPU, a wewnątrz zrobię po prostu rozgałęźnik dla tych 2 wentylatorów, czyli wszystkie 3 będą sterowane tym samym PWM.
Ale nie udało mi się odpowietrzyć układu w 100%, pompka w miarę cicho chodzi na 50%, ale jak się przyłoży ucho to słychać że mieli trochę powietrza, więc możliwe że pompka będzie oddzielnie i ustawię jej krzywą ze 30% niżej jak wentylatory.
A podświetlane logo ustawię na stałe niebieski albo podłączę pod gniazdko RGB w płycie głównej.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Doctore pisze:Ale nie udało mi się odpowietrzyć układu w 100%, pompka w miarę cicho chodzi na 50%, ale jak się przyłoży ucho to słychać że mieli trochę powietrza,
To nie do końca jest wina odpowietrzenia, układ chłodzenia, musi być ciśnieniowy, inaczej za łopatkami pompy, powstaje na tyle niskie ciśnienie, że woda paruje nawet w temperaturze pokojowej.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ