Jaki LED na G4 do lampki biurkowej polecacie?

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
BUCKS

Jaki LED na G4 do lampki biurkowej polecacie?

Post autor: BUCKS »

Ostatnio kupiłem LED Accura Premium G4 COB 1,6W 170lm 2850K CRI>80 jako zamiennik do starej biurkowej lampki halogenowej 20W kupionej kiedyś w IKEA.

LED świeci ale wrażenia nie robi, jest zauważalnie słabszy od mojej żarówki halogenowej Osram 20W.
Co do barwy światła to po doświadczeniach z lampami Bociana ideałem byłby LED 4000K CRI 97 ale takich na G4 pasujących do mojej lampki pewnie jeszcze nie ma na rynku.

W znanym serwisie "Kup Teraz" widziałem podobne ledy COB innych marek ale mocniejsze 2W 210lm albo 3W 300lm tylko pytanie, czy te wynalazki są warte uwagi i warto przeznaczyć na nie kilka złotych.
Drogie nie są ale irytuje mnie kupowanie g... za kilka złotych, które potem nadaje się do wyrzucenia, bo w zasadzie nie opłaca się tego odsyłać pocztą.
Nie wiem ile lumenów ma moja żarówka halogenowa ale 210lm wydaje się być najbardziej zbliżone do tego halogena, bo 300lm obawiam się, że będzie zbyt mocne, rażące światło, więc mam wątpliwości co wybrać.

Jakie są Wasze doświadczenia z lampami LED na G4 i co polecacie?
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Wprawdzie nie G4 ale G9 (chyba robią też G4) - nie polecam wyrobów firmy EMOS. Barwa neutralna jest trupio blada a ciepła jest zimna. Do tego dość niski i denerwujący PWM.

Też szukam czegoś dobrego i na G4 i na G9.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Na G4 i G9 nie da się uzyskać sensownej "mocy świecenia" - są za małe aby dobrze i efektywnie oddawać ciepło.
Sensowne choć nie do końca najmocniejsze to https://www.ledvance.pl/produkty/lampy/ ... /index.jsp lub https://www.ledvance.pl/produkty/lampy/ ... /index.jsp
Dla G4 współczynnik mocy to 0,7 zależny głównie od jakości zasilacza zewnętrznego a dla G9 współczynnik ten to 0,4 - widać wyraźnie jak słabej jakości jest przetwornica w tak małej "dupce" LED-a - za małe aby być dobrym ...
Sam osram i philips uważaja je za "specjalistyczne" czyli spoza głównego nurtu zamienników czyli krótko - dziwolongi dla dla dziwaków.
Awatar użytkownika
tty5150

Zawsze unikałem tych trzonków, ale akurat mam kilka lampek "zastanych". Tanie żarówki G9 są strasznie delikatne, dobre droższe od ledów.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

tty5150, mam gdzieś na strychu całe pudełko tych żarowych źródeł typu Gx (montaż wsuwany), które zostały po jakiejś robocie. Mogę podesłać trochę za cenę znaczka i koperty jak ktoś potrzebuje ;)

PS. Tylko z tego co pamiętam to wszystko jest na 230V.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

G4 nie kojarzę. Ale miałem w domu lampkę biurkową na halogen GU5,3 (12V) i gdy w biedronce pojawiły się LEDówki na ten trzonek to kupiłem taką:
http://www.alleceny.pl/produkt/494725/l ... 53_5w_2szt

Światło ładne, nie mruga. Rozbebeszyłem, diodę dałem na kawałek aluminium, który był odbłyśnikiem, sterownik po drodze. chłodzenie ma lepsze niż miało, światło OK. Świeci mocniej, niż 20W halogen. Od 50W pewno mniej, ale i tak wystarczająco jasno.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
tty5150

Wielkie dzięki Bocian, biorę, bo właśnie kolejna się rozwaliła przy przestawianiu lampki. 230V jest OK, takie mam zasilanie. Reszta na PW
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

W temacie G4 przypomniało mi się jeszcze to:
http://mrelektronik.com/produkty/led-engine/g4
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
MariuszB.

Post autor: MariuszB. »

Swego czasu kupiłem żyrandol i dwie stojące lampy, wszystko na G4 20W, razem 30 szt. ale to było jak jeszcze prąd był tani więc nie zastanawiałem się ile to "żre" prądu :mrgreen:

Po jakimś czasie przerabiając wszystkie domowe źródła światła na energooszczędne przerobiłem żyrandol i lampy, czy się opłaciło :?: chyba tak ponieważ sam żyrandol pobierał 320 wat, lampy w sumie 280 wat, a dzisiaj w sumie chyba nie więcej niż 60 wat, pierwsza wersja to żarówki 1.5 wata, i takie nadal są w żyrandolu, lampy stojące "dorobiły się" nowszego modelu o mocy bodajże 2, lub 2.1 wata, jak świecą :?: dla mnie ok. no i żywotność jest naprawdę bdb, pierwsza wersja świeci u mnie kilka lat, druga wersja od roku, do tej pory żadna nie zgasła :mrgreen:
Nie robiłem porównania do żarnikowych G4 ale skoro moja wife stwierdziła że nie widzi różnicy to znaczy że tak jest :wink: :mrgreen: :mrgreen:

Zamieszczam kilka fotek dla pokazania jak to świeci i wygląda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki :)
BUCKS

Bocian
tylko z danych technicznych wynika, że te wynalazki mają ok. 105-125 lm, czyli świecą słabo.
Moja obecna "dioda" na G4 ma w teorii 170 lm i gołym okiem widać, że jest słabsza od zwykłego halogena, który ma chyba ok. 250 lm.

MariuszB.
W ilości siła, natomiast jak w grę wchodzi tylko jedna "żarówka" to każde kilkadziesiąt lumenów może robić dużą różnicę. Wychodzi, że muszę szukać "żarówki" co najmniej 2W ale bliżej 3W tylko dostępność i wybór jest niewielki w porównaniu z tradycyjnymi lampami na E27/E14.
Awatar użytkownika
MariuszB.

Jest Osram 2.2W 200lm oraz 2.4W 300lm, ja mam te pierwsze, jak świecą widzisz na zdjęciach, jak nie spróbujesz to nie dowiesz się :mrgreen:
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki :)
BUCKS

Masz rację jest Osram i Mociumpel dawał wcześniej linka tylko jest to produkt chyba trudno dostępny.
Muszę jeszcze obdzwonić lokalne hurtownie albo pozostanie zakup wysyłkowo.
Awatar użytkownika
MariuszB.

Bez problemu kupisz w necie lub na portalu alle.
Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
tty5150

Podziękowania dla Bociana - G9'tki doszły i działają idealne!
ODPOWIEDZ