Czujnik ruchu oraz taśma LED do poświetlenia łóżka.
-
belushi, jeżeli z bajerem to na pewno nie. Czujnik ruchu, odległości, światła, obsługa pilota, do tego WS2812B w pasku i masz taki bajer, że szczęka opada. I to nie jest trudne
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
Ja tam jestem za prostymi rozwiązaniami. Rozumiem, że jak ktoś chce cudować to i PC pod łóżko wsadzi do strowania, ale to tylko podświetlenie łóżka...
Wstawiam przy założeniu że robie wszystko po trafo:
1. czujnik ruchu na 12V
2. za nim odbiornik pilota RGB
3. Diody RGB
Godzina czasu i łóżko podświetlone.
Osobiście czujnik zrobiłbym na 220V, żeby odłączał trafo (jestem na etapie mierzenia "uciekających watów" w domu, nie do wiary ile kasy wyrzucam w błoto).
Na pilocie mam co najmniej 3 klawisze "memory" do ustawienia swojego koloru, wiec kwestia tylko taka (bo nie sprawdzałem nigdy) czy zanik napięcia kasuje te ustawienia i jeśli nie to sprawa załatwiona.
Ile prądu ssie takie arduino w stanie stand-by
B
i około 100 zl miesięcznie "strat"
Wstawiam przy założeniu że robie wszystko po trafo:
1. czujnik ruchu na 12V
2. za nim odbiornik pilota RGB
3. Diody RGB
Godzina czasu i łóżko podświetlone.
Osobiście czujnik zrobiłbym na 220V, żeby odłączał trafo (jestem na etapie mierzenia "uciekających watów" w domu, nie do wiary ile kasy wyrzucam w błoto).
Na pilocie mam co najmniej 3 klawisze "memory" do ustawienia swojego koloru, wiec kwestia tylko taka (bo nie sprawdzałem nigdy) czy zanik napięcia kasuje te ustawienia i jeśli nie to sprawa załatwiona.
Ile prądu ssie takie arduino w stanie stand-by
B
i około 100 zl miesięcznie "strat"
belushi, w swoich bateryjnych projektach schodzę z poborem prądu w trybach uśpienia poniżej 1uA przy zasilaniu 3,3V. Mowa oczywiście o samym układnie sterującym bez peryferiów. Konkretnie Arduino MINI PRO 8MHz 3,3V
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
alienth, - bateryjne tak, ja teraz latam po domu z watomierzem i co pare dni zmiana gniazdka i testy jakie urządzenie pobiera energię w stanie uśpienia, a później ewentualne eliminowanie jej upływu przez zastosowanie na przykład wyłączników czasowych. Dlatego jestem wyczulony Baterie też później trzeba naładować, ale przy tak małych prądach to faktycznie, nie ma się do czego doczepić.
B
B
-
Witam ponownie. Okej. Dowiedziałem się że sterowniki które będę kupował po wyłączeniu przez czujnik ruchu wracają z powrotem do funkcji w jakiej były przed wyłączeniem czyli projekt Arduino zostawię na później Teraz nasuwa mi się inne pytanie. Łóżko którę będę podświetlał ma 2m x 1,6m czyli 7,2m na oświetlenie łóżka.
Taśma podobno pobiera 0,2W na led. A wyżej mam napisane " Power Consumption (W/m): 10W/m, 36W/5m " Czyli jaki powinien być zasilacz do tego?
Pilot mam zamiar kupić taki. Niby na każdym wyjściu ma 2A. Styknie do tej taśmy i odcinka ponad 7m?
Czujnik ruchu taki bo ma regulację czasu świecenia. Szukam jeszcze z opcją włączania na stałe ale nie widzę obecnie.
Jeśli możecie to proszę o info czy to wszystko będzie ze sobą grało czy coś jest za słabe i jaki zasilacz do tego.
Taśma podobno pobiera 0,2W na led. A wyżej mam napisane " Power Consumption (W/m): 10W/m, 36W/5m " Czyli jaki powinien być zasilacz do tego?
Pilot mam zamiar kupić taki. Niby na każdym wyjściu ma 2A. Styknie do tej taśmy i odcinka ponad 7m?
Czujnik ruchu taki bo ma regulację czasu świecenia. Szukam jeszcze z opcją włączania na stałe ale nie widzę obecnie.
Jeśli możecie to proszę o info czy to wszystko będzie ze sobą grało czy coś jest za słabe i jaki zasilacz do tego.
-
Witam. Części już doszły pojawił się następny mały problem. Zasilanie. Macie jakieś dobre sprawdzone źródła zasilania które nie piszczą? Gdzieś obiło mi się o uszy że są zasilacze które mają tryb stand by. Widzieliście gdzieś coś takiego? Chciałem wykorzystać zasilacze które mam w domu pod ręką ale piszczenie zasilacza w sypialni nie wchodzi w grę. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
-
ostatnio używam główne MeanWell, jest całkowicie bezgłośny np ten (120W):
http://www.tme.eu/pl/details/sdr-120-12 ... mean-well/
oczywiście dobież sobie moc i rodzaj.
mam też jakiś chiński 8A, który działa pod obciążeniem może 1-2A i też nigdy go nie słyszałem.
mam też jakiś chiński 8A, który działa pod obciążeniem może 1-2A i też nigdy go nie słyszałem.
-
Jak się spisuje ten Chińczyk? Piszczy? Czy w PL widziałeś może takie pracujące pod obciążeniem?GanzConrad pisze:ostatnio używam główne MeanWell, jest całkowicie bezgłośny np ten (120W):
Nie wiem ile bierze mój obecny bez obciążenia ale się grzeje a to mi trochę przeszkadza
Masz jakieś linki do tych Chińskich?
-
-
-