Czujnik ruchu oraz taśma LED do poświetlenia łóżka.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

W sumie zapomniałem że jest takie coś :P Ogólnie też nigdy nie robiłem nic z tą platformą i moja wiedza jest znikoma :P Ale warto się nauczyć czegoś nowego :) Rozwiniesz trochę temat? Co kupić itd?
belushi

Post autor: belushi »

Arduino do podświetlenia łóżka ?? Nie strzelamy do muchy z armaty ??

B
Awatar użytkownika
alienth

Post autor: alienth »

belushi, jeżeli z bajerem to na pewno nie. Czujnik ruchu, odległości, światła, obsługa pilota, do tego WS2812B w pasku i masz taki bajer, że szczęka opada. I to nie jest trudne :)
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
ptja

Post autor: ptja »

Np. mini. Nie strzelamy.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
belushi

Ja tam jestem za prostymi rozwiązaniami. Rozumiem, że jak ktoś chce cudować to i PC pod łóżko wsadzi do strowania, ale to tylko podświetlenie łóżka...
Wstawiam przy założeniu że robie wszystko po trafo:
1. czujnik ruchu na 12V
2. za nim odbiornik pilota RGB
3. Diody RGB

Godzina czasu i łóżko podświetlone.

Osobiście czujnik zrobiłbym na 220V, żeby odłączał trafo (jestem na etapie mierzenia "uciekających watów" w domu, nie do wiary ile kasy wyrzucam w błoto).
Na pilocie mam co najmniej 3 klawisze "memory" do ustawienia swojego koloru, wiec kwestia tylko taka (bo nie sprawdzałem nigdy) czy zanik napięcia kasuje te ustawienia i jeśli nie to sprawa załatwiona.

Ile prądu ssie takie arduino w stanie stand-by ??

B
i około 100 zl miesięcznie "strat"
Awatar użytkownika
alienth

Post autor: alienth »

belushi, w swoich bateryjnych projektach schodzę z poborem prądu w trybach uśpienia poniżej 1uA przy zasilaniu 3,3V. Mowa oczywiście o samym układnie sterującym bez peryferiów. Konkretnie Arduino MINI PRO 8MHz 3,3V
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
belushi

alienth, - bateryjne tak, ja teraz latam po domu z watomierzem i co pare dni zmiana gniazdka i testy jakie urządzenie pobiera energię w stanie uśpienia, a później ewentualne eliminowanie jej upływu przez zastosowanie na przykład wyłączników czasowych. Dlatego jestem wyczulony :) Baterie też później trzeba naładować, ale przy tak małych prądach to faktycznie, nie ma się do czego doczepić.

B
kubaswiatelka

Witam ponownie. Okej. Dowiedziałem się że sterowniki które będę kupował po wyłączeniu przez czujnik ruchu wracają z powrotem do funkcji w jakiej były przed wyłączeniem czyli projekt Arduino zostawię na później :) Teraz nasuwa mi się inne pytanie. Łóżko którę będę podświetlał ma 2m x 1,6m czyli 7,2m na oświetlenie łóżka.
Taśma podobno pobiera 0,2W na led. A wyżej mam napisane " Power Consumption (W/m): 10W/m, 36W/5m " Czyli jaki powinien być zasilacz do tego?
Pilot mam zamiar kupić taki. Niby na każdym wyjściu ma 2A. Styknie do tej taśmy i odcinka ponad 7m?

Czujnik ruchu taki bo ma regulację czasu świecenia. Szukam jeszcze z opcją włączania na stałe ale nie widzę obecnie.

Jeśli możecie to proszę o info czy to wszystko będzie ze sobą grało czy coś jest za słabe i jaki zasilacz do tego.
kubaswiatelka

Witam. Części już doszły :) pojawił się następny mały problem. Zasilanie. Macie jakieś dobre sprawdzone źródła zasilania które nie piszczą? Gdzieś obiło mi się o uszy że są zasilacze które mają tryb stand by. Widzieliście gdzieś coś takiego? Chciałem wykorzystać zasilacze które mam w domu pod ręką ale piszczenie zasilacza w sypialni nie wchodzi w grę. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

ostatnio używam główne MeanWell, jest całkowicie bezgłośny np ten (120W):
http://www.tme.eu/pl/details/sdr-120-12 ... mean-well/
oczywiście dobież sobie moc i rodzaj.
mam też jakiś chiński 8A, który działa pod obciążeniem może 1-2A i też nigdy go nie słyszałem.
kubaswiatelka

GanzConrad pisze:ostatnio używam główne MeanWell, jest całkowicie bezgłośny np ten (120W):
http://www.tme.eu/pl/details/sdr-120-12 ... mean-well/
oczywiście dobież sobie moc i rodzaj.
mam też jakiś chiński 8A, który działa pod obciążeniem może 1-2A i też nigdy go nie słyszałem.
Jak się spisuje ten Chińczyk? Piszczy? Czy w PL widziałeś może takie pracujące pod obciążeniem?
Nie wiem ile bierze mój obecny bez obciążenia ale się grzeje a to mi trochę przeszkadza :P

Masz jakieś linki do tych Chińskich?
GanzConrad

chińczyk pracuje bez problemów już ze 2 lata. Niestety nie wiem skąd jest, zwykły "buforowy", ale pracuje pod obciążeniem około 25% mocy nominalnej.
Słyszałem od znajomego, króry mieli tego w dziesiątkach sztuk, że niektóre potrafią padać jak muchy mimo obciążenia 30%, więc loteria...
kubaswiatelka

:/ no to lipa. A jak szukać tego z funkcją stan by na aliexperss? wiesz może?
GanzConrad

nie spotkałem się z stand-by. To chyba jakiś chwyt marketingowy...
zdjęcia mojej chińszczyzny:
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ