COB 100W gdzie?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

ProLight pisze:ostatnie pytanie przed zakupem
Stan magazynowy: 0 [szt]
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

W przypadku obydwu COB-ów zerowe stany magazynowe.
ProLight

Post autor: ProLight »

Kto mi to wykupił?
Dałbym sobie głowę uciąć ze było
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Te podlinkowane przez Bociana są w ilości 51szt. Pewnie ktoś je miał w koszyku, dlatego stan 0 pokazywało.
*michal*

Post autor: *michal* »

A co powiecie o tym?
http://www.tme.eu/pl/details/clu730-121 ... 8-503m2g1/

Jeszcze jasniejsza przy tej samej mocy za to tańsza?
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

*michal*, jaśniejsza? Zwróć uwagę na mały detal: podlinkowana przeze mnie dioda ma podane jasności dla prądu pomiarowego 900mA, Twoja dla 1750mA. Porównujesz diodę pierwszej serii do najnowszej, piątej.
Sometimes darkness can show you the light
*michal*

Post autor: *michal* »

Bocian pisze:*michal*, jaśniejsza? Zwróć uwagę na mały detal: podlinkowana przeze mnie dioda ma podane jasności dla prądu pomiarowego 900mA, Twoja dla 1750mA. Porównujesz diodę pierwszej serii do najnowszej, piątej.
Właśnie mnie oświeciło i to miałem napisać... Dzięki za poprawkę :)
Ostatnio zmieniony środa 18 sty 2017, 06:14 przez *michal*, łącznie zmieniany 1 raz.
ProLight

Post autor: ProLight »

Już dostepne :-)

Ło rannny jakie to malutkie / delikatne w porównaniu do 100W LEDa to pod względem wyglądu szału nie robi :) zobaczymy jak świeci.

Trochę się bawię, choć siedzę jak na szpilkach, bo montaż tego LEDa nie jest moim "czołgowym" typie na śruby z nakrętkami, tylko dwie śrubki do radiatorka z PC

Bawię się przetwornicą i na chwilę obecna mam tak:
Na wyjściu z podłączonym LEDem, na MAX 37V i 2A - próbowałem więcej i po chwili coś skwierczało już się wystraszałem że citizen spalony, ale wydaję się ok.

Na minimum mam ok 31-32V i 200mA dioda lekko się żarzy.

Sprawdzając prąd pobierany przez przetwornicę w MAX wychodzi mi 7A z 12V
Czyli w LED ~74W
Przetwornica ~84W
Czyli na przetwornicy zostaje jakieś 10W - Czyli nie potrzebuję jakiegoś dużego radiatora do niej?

Dobrze to wszystko liczę?
Na stronie piszą że max 117,5W Czyli przy tych 37V powinna przyjąć ~3,10A ?
Ostatnio zmieniony czwartek 26 sty 2017, 16:41 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
Główny spammer tego Forum ;)
ptja

Post autor: ptja »

Ciekawy filmik, wyjaśniający co to jest kiepski COB: https://www.youtube.com/watch?v=_wR_mFWeI6Y

I pytanie związane i z tytułem i z działem: które źródła (np. sprzedawców na ebay czy ali) tanich COBów możecie polecić ze swojego doświadczenia?

Citizena znam, mam i lubię, ale czasem trzeba "ceną czynić cuda".
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Z mojego małego doświadczenia wynika że te najtańsze COBy to loteria. Kupując z tego samego miejsca, a nawet korzystając z tej samej oferty, raz można dostać taki odpad jak na tym filmiku, a za drugim razem mogą się trafić selekcjonowane diody z nieco wyższym CRI :)
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

ptja pisze:Ciekawy filmik
dzięki ptja, bardzo fajnie jest to wyjaśnione.
Manekinen pisze:selekcjonowane diody
chyba miałeś jakieś wyjątkowe szczęście, moim zdaniem selekcję robi automat i nie powinien przepuścić dobrej jakości LEDa i wrzucić go do odpadów.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Jeśli wszystkie diody zaświecają się przy tym samym napięciu, to raczej mało prawdopodobne że to szczęście? Może po prostu jeden producent diod robi je z rozrzutem Vf po 0.5V, a inny z dużo dużo mniejszym? Bo w te selekcjonowanie to też mi się nie chce wierzyć. No i światło jakieś takie lepsze, nie jak najgorszy gniot.

BTW u nich to tam nie wiadomo, może selekcjonują je ręcznie, człowiek tańsza od maszyna :wink:
romanz

Post autor: romanz »

Na przykładzie 10Wat COB (sprawdzone około 40diod , różni sprzedający i pewnie inni producenci), tych tanich. Te najgorsze to zaświecają się poszczególne diody w różnych segmentach, 800 mA napięcie 8,2V. W tych słabszych, zaświecają się poszczególne segmenty 800 mA, napięcie 9-10V. W tych baza radiator diody po godzinie pokrywa się żółto czarnym nalotem. Te najlepsze, wszystkie segmenty i poszczególne diody w segmentach zaświecają w tym samym momencie, 800 mA napięcie powyżej 11V. Różnicy między 10Wat COB-em a 100 Wat raczej nie ma, oprócz ilości upchanych w nich diod. I w tych i tych drugich występują połączenia szeregowo równoległe.
ptja

Post autor: ptja »

Zadzwoniłem do jednego ze sprzedawców z Allegro (dorota44, obrazki na aukcjach sygnuje "Dsmb")i zapytałem o jakość, wyjaśniając, jak ja to rozumiem w przypadku COB (i zapowiadając, że zareklamuję jako niezgodność towaru z umową, jeśli struktura będzie wadliwa).
Zamówiłem kilka 50W i 100W, czekam na przesyłkę.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ODPOWIEDZ