Stan magazynowy: 0 [szt]ProLight pisze:ostatnie pytanie przed zakupem
COB 100W gdzie?
-
A co powiecie o tym?
http://www.tme.eu/pl/details/clu730-121 ... 8-503m2g1/
Jeszcze jasniejsza przy tej samej mocy za to tańsza?
http://www.tme.eu/pl/details/clu730-121 ... 8-503m2g1/
Jeszcze jasniejsza przy tej samej mocy za to tańsza?
Właśnie mnie oświeciło i to miałem napisać... Dzięki za poprawkęBocian pisze:*michal*, jaśniejsza? Zwróć uwagę na mały detal: podlinkowana przeze mnie dioda ma podane jasności dla prądu pomiarowego 900mA, Twoja dla 1750mA. Porównujesz diodę pierwszej serii do najnowszej, piątej.
Ostatnio zmieniony środa 18 sty 2017, 06:14 przez *michal*, łącznie zmieniany 1 raz.
Już dostepne
Ło rannny jakie to malutkie / delikatne w porównaniu do 100W LEDa to pod względem wyglądu szału nie robi zobaczymy jak świeci.
Trochę się bawię, choć siedzę jak na szpilkach, bo montaż tego LEDa nie jest moim "czołgowym" typie na śruby z nakrętkami, tylko dwie śrubki do radiatorka z PC
Bawię się przetwornicą i na chwilę obecna mam tak:
Na wyjściu z podłączonym LEDem, na MAX 37V i 2A - próbowałem więcej i po chwili coś skwierczało już się wystraszałem że citizen spalony, ale wydaję się ok.
Na minimum mam ok 31-32V i 200mA dioda lekko się żarzy.
Sprawdzając prąd pobierany przez przetwornicę w MAX wychodzi mi 7A z 12V
Czyli w LED ~74W
Przetwornica ~84W
Czyli na przetwornicy zostaje jakieś 10W - Czyli nie potrzebuję jakiegoś dużego radiatora do niej?
Dobrze to wszystko liczę?
Na stronie piszą że max 117,5W Czyli przy tych 37V powinna przyjąć ~3,10A ?
Ło rannny jakie to malutkie / delikatne w porównaniu do 100W LEDa to pod względem wyglądu szału nie robi zobaczymy jak świeci.
Trochę się bawię, choć siedzę jak na szpilkach, bo montaż tego LEDa nie jest moim "czołgowym" typie na śruby z nakrętkami, tylko dwie śrubki do radiatorka z PC
Bawię się przetwornicą i na chwilę obecna mam tak:
Na wyjściu z podłączonym LEDem, na MAX 37V i 2A - próbowałem więcej i po chwili coś skwierczało już się wystraszałem że citizen spalony, ale wydaję się ok.
Na minimum mam ok 31-32V i 200mA dioda lekko się żarzy.
Sprawdzając prąd pobierany przez przetwornicę w MAX wychodzi mi 7A z 12V
Czyli w LED ~74W
Przetwornica ~84W
Czyli na przetwornicy zostaje jakieś 10W - Czyli nie potrzebuję jakiegoś dużego radiatora do niej?
Dobrze to wszystko liczę?
Na stronie piszą że max 117,5W Czyli przy tych 37V powinna przyjąć ~3,10A ?
Ostatnio zmieniony czwartek 26 sty 2017, 16:41 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
Główny spammer tego Forum
Ciekawy filmik, wyjaśniający co to jest kiepski COB: https://www.youtube.com/watch?v=_wR_mFWeI6Y
I pytanie związane i z tytułem i z działem: które źródła (np. sprzedawców na ebay czy ali) tanich COBów możecie polecić ze swojego doświadczenia?
Citizena znam, mam i lubię, ale czasem trzeba "ceną czynić cuda".
I pytanie związane i z tytułem i z działem: które źródła (np. sprzedawców na ebay czy ali) tanich COBów możecie polecić ze swojego doświadczenia?
Citizena znam, mam i lubię, ale czasem trzeba "ceną czynić cuda".
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
-
Jeśli wszystkie diody zaświecają się przy tym samym napięciu, to raczej mało prawdopodobne że to szczęście? Może po prostu jeden producent diod robi je z rozrzutem Vf po 0.5V, a inny z dużo dużo mniejszym? Bo w te selekcjonowanie to też mi się nie chce wierzyć. No i światło jakieś takie lepsze, nie jak najgorszy gniot.
BTW u nich to tam nie wiadomo, może selekcjonują je ręcznie, człowiek tańsza od maszyna
BTW u nich to tam nie wiadomo, może selekcjonują je ręcznie, człowiek tańsza od maszyna
Na przykładzie 10Wat COB (sprawdzone około 40diod , różni sprzedający i pewnie inni producenci), tych tanich. Te najgorsze to zaświecają się poszczególne diody w różnych segmentach, 800 mA napięcie 8,2V. W tych słabszych, zaświecają się poszczególne segmenty 800 mA, napięcie 9-10V. W tych baza radiator diody po godzinie pokrywa się żółto czarnym nalotem. Te najlepsze, wszystkie segmenty i poszczególne diody w segmentach zaświecają w tym samym momencie, 800 mA napięcie powyżej 11V. Różnicy między 10Wat COB-em a 100 Wat raczej nie ma, oprócz ilości upchanych w nich diod. I w tych i tych drugich występują połączenia szeregowo równoległe.
Zadzwoniłem do jednego ze sprzedawców z Allegro (dorota44, obrazki na aukcjach sygnuje "Dsmb")i zapytałem o jakość, wyjaśniając, jak ja to rozumiem w przypadku COB (i zapowiadając, że zareklamuję jako niezgodność towaru z umową, jeśli struktura będzie wadliwa).
Zamówiłem kilka 50W i 100W, czekam na przesyłkę.
Zamówiłem kilka 50W i 100W, czekam na przesyłkę.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski