Uruchomieniem L6

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
sideusz

Post autor: sideusz »

najcieńsza taśma jaką znalazłem w domu:

Obrazek

sytuacja bez zmian.
dsk

Post autor: dsk »

Dobrze byłoby sprawdzić, czy to jest plus czy minus, ta blaszka w środku. Może ta blaszka dookoła to jest jednak minus? Ciężko powiedzieć, nie mam Olighta R40 ani takich ogniw, żeby to sprawdzić.

Najłatwiej sprawdzić to multimetrem, gdzie jest napięcie.
dsk

Zakleiłeś właściwe miejsce: "Taping the positive outer ring is one reliable solution to avoid a shorts." Źródło: https://www.reddit.com/r/flashlight/com ... surements/

Pozostaje sprawdzić multimetrem, czy ogniwa są sprawne i naładowane.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

I czy jest połączenie jednego z drugim i czy sprężynki dotykają tego odizolowanego fragmentu.
Najłatwiej było by to sprawdzić prostym miernikiem, odkręcamy głowicę od latarki, tak aby został nam tubus z ogniwami w środku i włącznikiem, włączamy go i mierzymy czy jest napięcie między wystającym z tubusa plusem ogniwa a obudową (gwintem latarki).
sideusz

Miernik w drodze, będę badał sprawę jak będą narzędzia :)

Póki co zdejmuję bandaże bo teraz nie działa wcale.
dsk

Czy udało się znaleźć przyczynę problemu?
sideusz

Przepraszam, zaniedbałem wątek.
Ładowałem baterie już 2 razy, za każdym razem po włożeniu muszę kilkukrotnie wyjmować/wkładać je z powrotem i obracać latarka żeby "załapały".

Postaram się nagrać filmik żeby pokazać co się dzieje, ale latarka obrócona o 90 stopni przestaje działać, o 180 stopni - działa ponownie :)
sideusz

https://instagram.com/p/BOgFg6igJ5H/

Taka sytuacja.
Wyjmowałem i wkładalem baterie i czasami muszę nimi trochę pomanipulować, ale jak już zacznie działać to zawsze efekt jest na wklejonym filmie.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Daj ogłoszenie w sklepiku, pewnie znajdziesz kogoś chętnego do pomocy w okolicy. Latarka jest w pełni rozbieralna, więc średnio ogarnięta w elektronice osoba powinna zlokalizować problem w kilkanaście minut.
Awatar użytkownika
tiuro

Post autor: tiuro »

Heh, dziś do mnie doszła i miałem śmieszny problem. Otóż również nie chciała się w ogóle uruchomić. Okazało się, że nie dokręcona była obręcz na tubusie, która jest od strony gdzie wkręca się nakretkę z włącznikiem. Ogólnie jest praktycznie nie widzialna zlewa się z tubą.

Przy okazji - LiitoKala 5000 ma płaski plus i do styku potrzeba magnesu.
ODPOWIEDZ