Jaki pies na wieś

....nie pasujące gdzie indziej...
Harryn

Post autor: Harryn »

ElSor pisze:Czyli rozumiem, że mam psa polać wodą czy też rozwalić torebkę, gdy zrobi coś niedobrego i przy tym wypowiedzieć jakieś słowo, np NIE ?
Nie jednokrotnie ale zawsze to samo słowo wraz z czymś dla psa nieprzyjemnym.
Zapytasz po co i dlaczego. Pies nabędzie odruch warunkowy zwany odruchem Pawłowa i po pewnym czasie konsekwentnego układania wystarczy samo wybrane słowo.
Odruchy warunkowe nabywamy w miarę, jak powtarzamy daną czynność. Zostały one zbadane przez Iwana Pawłowa (stąd nazwa), który zauważył zależność między odruchem (wydzielanie śliny przez psy) a tym, co poprzedza bodziec kluczowy (czyli np. dźwięk dzwonka przed posiłkiem, który wywoływał ślinienie się psów). Po wielokrotnych próbach doszedł do wniosku, że czasem wystarczy sam dźwięk dzwonka, żeby psy zaczęły się ślinić.
ElSor pisze:Właśnie jestem całkowicie przeciwny łańcuchowi.
Dlatego użyłem słowa "jeśli", ale powodem było też zwrócenie uwagi innych czytających na niewłaściwość takich lub podobnych działań.
WojtekErnest

Post autor: WojtekErnest »

Pomyśl o dużym psie rodzinnym, którego 'normalnie' wychowasz od małego, a jego 'stróżowanie' ogranicz do faktu że jest na terenie, co znaczną część ew. złych ludzi odstrasza przed kontaktem....
A zainwestuj w kamerę, alarm, bo o oświetleniu Tobie nie trzeba radzić czy przypominać :-)
WojtekErnest
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

No i po zakupie już. Dziękuję za wszelkie informacje i proszę o więcej, szczególnie o wychowaniu psa (jakieś sprawdzone metody itp).
Wybrany pies to 3 miesięczna suczka owczarka niemieckiego krótkowłosego. W drodze bardzo spokojnie siedziała w kartonie. Po wyciągnięciu z kartonu i wprowadzona do kojca uciekła zaraz do budy i jak na razie wygląda z niej, jak ktoś wyjdzie na dwór ale na razie nie podchodzi do nikogo (u hodowcy podbiegała do nas). Jutro cały dzień dla nas więc myślę, że się zaprzyjaźnimy i poznamy.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Pamiętaj, że owczarki miewają problemy z tylnymi stawami. Warto zatem co jakiś czas przeprowadzać kontrole u lekarza. Ta rasa "tak ma". Doświadczenie od koleżanki, która ma tylko owczarki i to od wielu lat.
ILPT
Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy »

Wykorzystując temat zapytam o metodę jak oduczyć psa np obgryzania drzewek i itp kiedy pies biega swobodnie po ogrodzie bez nadzoru... Jakiś spray odstraszający ? Inne metody?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jimmy, płyn Ludwik, sok z cytryny itp rzeczy, których pies nie lubi ... ale to tylko usłyszane / wyczytane sposoby. Może i są jakieś specjalne spraye ale warto chyba sprawdzić tańsze, domowe sposoby.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Hmmm na moją logikę, to jak pies obgryza drzewka, to może czegoś mu w diecie brakuje.
Mój kiedyś zlizywał mech z płotu, za namową znajomego posadziłem w kącie ogrodu taką trawę co ją psy lubią (taką z długimi źdźbłami) i od tamtej pory nie zauważyłem żeby coś takiego robił.
Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy »

pies, a wlaściwie suka jest tak zła jak ktoś przechodzi/przejeżdza za płotem że ze złości gryzie co jej wpadnie w zęby... gałąż od drzewka, palik wbity od ogrodzenia, siatkę od płotu itd... Przy budzie ma zamocowane "specjalne" deski do gryzienia bo bez nich swoją bude gryzła jak ktoś pod drzwi podchodził. W okolicy ma opinię "szalonego psa", mimo tego dzieciaki robią z nią co chcą i na żadnego nawet nie odszczeknęła...
ODPOWIEDZ