jaka sensowna ładowarka do 18650

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
NOVA

Post autor: NOVA »

fotorondo, ? Nie wiem o co kaman. Pytasz w sensie prądu ładowania przy jednym aku, czy o to czy można ładować jeden?
Mam jakiś zasilacz od monitora samsunga 14V/4A, można go podłączyć czy z V muszą się zgadzać?
W 4 h naładowało 1050mAh i 3.8V
Odłączyłem i podłączyłem ponownie do tego samego zasilacza. Teraz pokazuje 0.5A prąd łądowania :o , czy to nie dziwne?
wujek_red

Post autor: wujek_red »

Niech cię nie korci z podłączaniem tych 14V :D

Spokojnie sam się powinien przestawić. Początkowo ładuje z niższym aby później wskoczyc i ładować na pełnej mocy. Możesz sprawdzić jeszcze jak ładuje w slotach z 1A ładowania.
NOVA

Post autor: NOVA »

wujek_red, tak myślałem, że to nie może się udać z tymi 14 V :wink:
Ile godzin będzie ładować 4x 18650?
wujek_red

Post autor: wujek_red »

Jeśli jakieś pojemniejsze i na max czyli 0,5A, pewnie się domyślasz, że będzie chwilka ;)
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Nie mam zbyt wiele sprzętu na 18650 więc Xtar SP1 z powodzeniem mi wystarcza a ładowanie prądem 2A trwa jednak krócej niż 0,5A :)
Używam też tej ładowarki jako power banku i też działa bardzo dobrze bo kiedy tak korzystałem z Lii100 to bardzo grzały się ogniwa tak jakby ładowała większym prądem niż 1A.
ww296

Post autor: ww296 »

Li-ion ładują się różnym prądem w zależności od stanu naładowania. Czyli na różnych etapach Ładowania jest różny prąd. To poprawny sposób. Oczywiście jeśli ładowarka ma max prąd np 0,5 A to nie będzie ładowała więcej bez względu jaki zasilacz podłączamy.
Przypomnę jeszcze generalną zasadę- ładujemy max prądem takim jaka jest pojemność ogniwa - czyli jeśli np ogniwa ma 1000 mAh to max prąd również 1000 mA czyli 1A. Oczywiście czasem producent dopuszcza większe prądy. Osobiście staram się nie ładować większym prądem jak 1A nawet markowych 18650 >3000 mAh bo szybkie ładowanie nie jest "zdrowe" dla ogniwa.
Ostatnio zmieniony czwartek 13 paź 2016, 15:58 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.
ale_jak_to

Post autor: ale_jak_to »

Panowie, jaka ładowarka do ogniw 18650? Do eneloop mam BC-700 i w sumie mi wystarczy, gdyby jeszcze była podświetlana albo wskaźnik byłby w postaci diod byłoby super.
Ładowarka może ładować również eneloopy. Chciałbym żeby była bezpieczna i ładowała zarówno te z zabezpieczeniem jak i bez. No i żeby nic w niej nie wybuchło i żeby ogniwa się nie zużyły przez nią :)
Nie znam się na tym stąd taki trochę lakoniczny opis:)
Jeśli się ją da jeszcze podłączyć pod usb/mikro usb to w ogóle byłoby super.
Kwota - 80-200 pln - może być na 2 lub 4 ogniwa (chyba, że więcej).
Dajcie ze 2-3 modele do wyboru.
Thx.
hoka

Post autor: hoka »

Liitokala LI-500
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jak ma mieć sporo funkcji to Opus, jak ma służyć jako powerbank to Liitokala 500. Ładowarki pozwalające ładować ogniwa z USB to tylko na jedno ogniwo.
ILPT
Koniak1979

Post autor: Koniak1979 »

Cześć.
Ja mam takie pytanie. Liitokala Lii 100 czy Xtar MC-1 Ant. Liitokala ożywi padnięte aku?
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Czy przy obecnych cenach ogniw opłaca się bawić w jakieś ożywianie odpadów i ryzykowanie pożarem czy wybuchem?
hoka

Post autor: hoka »

Nie. W mojej ocenie warto czekać na promocje i brać wtedy zestawy najmocniejszych panasów w cenie 4szt/$9 ;)
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

hoka pisze:Nie. W mojej ocenie warto czekać na promocje i brać wtedy zestawy najmocniejszych panasów w cenie 4szt/$9 ;)
Masz może namiar na promocję gdzie pojawiają się w takiej cenie?

-----

Co sądzicie o ładowarce miller ML-101? https://www.fasttech.com/products/5310300
Potrzebuję coś do bólu prostego i taniego, ale żeby była bezpieczna i pewna.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Miller jest znany od dawna i chwalony. Było tego wiele wersji o których można poczytać na forum :)

I mój kamyczek do ogródka - ożywianie padniętych aku, nawet tych 18650 nie zawsze jest równoznaczne z wybuchami itd. Problem jest jednak sam sposób "podnoszenia" padniętego ogniwa. Typowa ładowarka go nie podniesie - najczęściej będzie takie ogniwo niewykryte i tyle. Dlatego trzeba je podładować do około 3V minimalnym prądem i do tego nadają się zasilacze laboratoryjne. Potem już ładowanie najmniejszym z możliwych prądów do pełna. Stawiałem tak niejedno ogniwo 18650 i wiele z nich pracuje bez problemów. Nie mają osiągów jak ogniwa prosto od producenta i o tym też trzeba pamiętać.
ILPT
Koniak1979

Post autor: Koniak1979 »

Czyli Liitokala. Nie to że mam padnięte aku tylko rozebrałem stare baterie od laptopa i nie wiem czy się nadadzą. Laptop ma z 8 lat i cały czas chodził na zasilaczu jak bateria się nie nadawała użytku. Tam były aku Sanyo, także zasilanie bym już miał.
ODPOWIEDZ