Zakup ładowarki

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Darecki87

Zakup ładowarki

Post autor: Darecki87 »

Czołem. Warto kupić tę ładowarkę? http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=56224
Ktoś z Was miał z nią do czynienia? Chodzi mi o to, czy nie jest ona wadliwa, wyświetlacz działa dobrze itp. Ewentualnie jakaś inna, która ładuje 1A, ma wyświetlacz i stoi w podobnej cenie. A może nie zastanawiać się, tylko ją zamawiać?
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Re: Zakup ładowarki

Post autor: cpt.Nemo »

Darecki87 pisze:A może nie zastanawiać się, tylko ją zamawiać?
Ja bym nie brał.
To już lepsza LiitoKala 100 :)
Dużo taniej i dużo więcej może :)
Pozdrawiam, Leszek
fxxx

Post autor: fxxx »

Po co Ci wyświetlacz? Jak on nic specjalnego nie pokazuje. Również jestem zdania że lepsza lliitokala, a w tej cenie to masz dwie-lepsze, bardziej funkcjonalne.
Darecki87

Lii-100 ładuje prądem 1A i 0.5A, jest jakiś przełącznik czy sama dostosowuje prąd rozpoznając ogniwo po jego wielkości?
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Darecki87, jest przełącznik.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Też polecę Li100. Mam 2 i działają bardzo dobrze, nie przeładowują.

I dotego ładują również NiMH
Darecki87

Dzięki, więc wybór padł na liitokale. Jeśli macie jakąś na zbyciu, zapraszam do działu handlowego, dałem tam ogłoszenie.
Tomson97

Post autor: Tomson97 »

Cześć, nie będę zakładał nowego tematu, więc się podepnę. Jaka ładowarka 1 kanał, która ładuje 500mAh lub 1A? ( poza Lii-100, która często pakuje w akumulatory ZNACZNIE powyżej 4.2V). Może Xtar mc1 lub mc1 plus?
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sie 2016, 20:31 przez Tomson97, łącznie zmieniany 1 raz.
allonitium

Post autor: allonitium »

Tomson97 pisze:Cześć, nie będę zakładał nowego tematu, więc się podepnę. Jaka ładowarka 1 kanał, która ładuje 500mAh lub 1A? ( poza Lii-100, która często pakuje w akumulatory ZNACZNIE powyżej 4.2V). Może Xtar mc1 lub mc1 plus?
Co to znaczy "znacznie"? Możesz podać źródło tej informacji? Z tego co czytałem to niektóre egzemplarze ładują trochę powyżej 4.2V ale nadal w zakresie specyfikacji li-ion (<4,25V).
Dla lii-100 jest też proste rozwiązanie: [ang.][BLF] How to fix high charge voltage in Liitokala Lii-100 and how to make lower charge currents

Mam MC1 plus i przynajmniej mój egzemplarz ładuje do 4,2V ale nie sprawdzałem czy by nie wzrosło jakby ogniwo zostało tam po wskazaniu naładowania jeszcze przez dłuższy czas.
fxxx

Post autor: fxxx »

jak znam życie to to ZNACZNIE mieści się spokojnie w granicach błędu sprzętu pomiarowego i normie ogniw. Sprawdziłem kilkanaście swoich ładowarek i najwięcej ładowały 4,27V.
Tomson97

Post autor: Tomson97 »

Natknąłem się na kilka negatywnych opini, na jakimś forum papierosowym użytkownik napisał, że jego lii-100 ładowała 4.32V, kupił kolejną i ta ładowała 4.19-4.20. I nie jest to jedyna negatywna opinia. Fakt, raz trafi się egzemplarz, który naładuje idealnie, innym razem trafi się taki, pozostawiony pod napięciem trochę dłużej może narobić szkód. A nie chcę pozostawić podpiętego ogniwa aby po wyjściu z domu martwić się czy po kilku godzinach mój dom będzie w takim stanie, w jakim go pozostawiłem.
Więc na lii-100 raczej nikt mnie nie na mówi, nawet za free.

Poradzicie mi coś fajnego w ciekawej cenie? Ten Mc 1 na papierosowym miał dobrą opinię, z Xtar mc1 plus jeszcze się nie spotkałem, a na Bto w tej chwili stoi coś koło 25 pln (20% zniżki do końca sierpnia).
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Przemierzyłem 10+ liitokali lii-100 i żadna nie dawała powyżej 4,25V. Nawet długie leżenie akumulatora w niej nie podniesie napięcia bo całkowicie kończy ładowanie, prąd 0.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
allonitium

Post autor: allonitium »

Tomson97, zrobisz jak uważasz. Weź pod uwagę, że na forum można napisać wszystko, a niestety nie wszyscy mają odpowiednią wiedzę (i często też brak chęci, żeby ją zdobyć) albo sprzęt, żeby to poprawnie zmierzyć. Rzetelne recenzje i opinie ludzi, którzy wiedzą o czym piszą nie wskazują na problemy z lii-100. Możliwe, że ktoś trafił na wadliwy egzemplarz, możliwe, że są też podróbki... wyjaśnień może być wiele.

Co do MC1 Plus to różni się od MC1 maksymalnym prądem ładowania, który w zależności od długości ogniwa jest dobierany na poziomie 0,5A lub 1A. MC1 zawsze ładuje 0,5A, ale ma mininalnie mniejsze gabaryty.
Tu są recenzje:
Xtar MC1
Xtar MC1 Plus
I najnowsza wersja z lepszą sygnalizacją stanu naładowania:
Xtar MC1 Plus ANT

Xtary w przeciwieństwie do lii-100 nie ładują, ani LifePo4, ani Ni-Mh, ani li-ion 4,35V.
Do zwykłych li-ion są całkiem bezobsługowe.

Pomijając kwestię jaką ładowarkę wybierzesz to i tak nie należy zostawiać ładującego się ogniwa li-ion bez nadzoru. Nawet najlepsza ładowarka może mieć awarię.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Ciekawa jest Xtar SP1 tylko trochę droga.
rider

Post autor: rider »

http://www.banggood.com/US-EU-Plug-Rech ... 22905.html

Jak to ma działać? :roll: ciekawe co autor tego miał na myśli :o

Nie wiedziałem gdzie to dać.
ODPOWIEDZ