Zakup ładowarki
Zakup ładowarki
Czołem. Warto kupić tę ładowarkę? http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=56224
Ktoś z Was miał z nią do czynienia? Chodzi mi o to, czy nie jest ona wadliwa, wyświetlacz działa dobrze itp. Ewentualnie jakaś inna, która ładuje 1A, ma wyświetlacz i stoi w podobnej cenie. A może nie zastanawiać się, tylko ją zamawiać?
Ktoś z Was miał z nią do czynienia? Chodzi mi o to, czy nie jest ona wadliwa, wyświetlacz działa dobrze itp. Ewentualnie jakaś inna, która ładuje 1A, ma wyświetlacz i stoi w podobnej cenie. A może nie zastanawiać się, tylko ją zamawiać?
Re: Zakup ładowarki
Ja bym nie brał.Darecki87 pisze:A może nie zastanawiać się, tylko ją zamawiać?
To już lepsza LiitoKala 100
Dużo taniej i dużo więcej może
Pozdrawiam, Leszek
Cześć, nie będę zakładał nowego tematu, więc się podepnę. Jaka ładowarka 1 kanał, która ładuje 500mAh lub 1A? ( poza Lii-100, która często pakuje w akumulatory ZNACZNIE powyżej 4.2V). Może Xtar mc1 lub mc1 plus?
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sie 2016, 20:31 przez Tomson97, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Co to znaczy "znacznie"? Możesz podać źródło tej informacji? Z tego co czytałem to niektóre egzemplarze ładują trochę powyżej 4.2V ale nadal w zakresie specyfikacji li-ion (<4,25V).Tomson97 pisze:Cześć, nie będę zakładał nowego tematu, więc się podepnę. Jaka ładowarka 1 kanał, która ładuje 500mAh lub 1A? ( poza Lii-100, która często pakuje w akumulatory ZNACZNIE powyżej 4.2V). Może Xtar mc1 lub mc1 plus?
Dla lii-100 jest też proste rozwiązanie: [ang.][BLF] How to fix high charge voltage in Liitokala Lii-100 and how to make lower charge currents
Mam MC1 plus i przynajmniej mój egzemplarz ładuje do 4,2V ale nie sprawdzałem czy by nie wzrosło jakby ogniwo zostało tam po wskazaniu naładowania jeszcze przez dłuższy czas.
Natknąłem się na kilka negatywnych opini, na jakimś forum papierosowym użytkownik napisał, że jego lii-100 ładowała 4.32V, kupił kolejną i ta ładowała 4.19-4.20. I nie jest to jedyna negatywna opinia. Fakt, raz trafi się egzemplarz, który naładuje idealnie, innym razem trafi się taki, pozostawiony pod napięciem trochę dłużej może narobić szkód. A nie chcę pozostawić podpiętego ogniwa aby po wyjściu z domu martwić się czy po kilku godzinach mój dom będzie w takim stanie, w jakim go pozostawiłem.
Więc na lii-100 raczej nikt mnie nie na mówi, nawet za free.
Poradzicie mi coś fajnego w ciekawej cenie? Ten Mc 1 na papierosowym miał dobrą opinię, z Xtar mc1 plus jeszcze się nie spotkałem, a na Bto w tej chwili stoi coś koło 25 pln (20% zniżki do końca sierpnia).
Więc na lii-100 raczej nikt mnie nie na mówi, nawet za free.
Poradzicie mi coś fajnego w ciekawej cenie? Ten Mc 1 na papierosowym miał dobrą opinię, z Xtar mc1 plus jeszcze się nie spotkałem, a na Bto w tej chwili stoi coś koło 25 pln (20% zniżki do końca sierpnia).
Przemierzyłem 10+ liitokali lii-100 i żadna nie dawała powyżej 4,25V. Nawet długie leżenie akumulatora w niej nie podniesie napięcia bo całkowicie kończy ładowanie, prąd 0.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
-
Tomson97, zrobisz jak uważasz. Weź pod uwagę, że na forum można napisać wszystko, a niestety nie wszyscy mają odpowiednią wiedzę (i często też brak chęci, żeby ją zdobyć) albo sprzęt, żeby to poprawnie zmierzyć. Rzetelne recenzje i opinie ludzi, którzy wiedzą o czym piszą nie wskazują na problemy z lii-100. Możliwe, że ktoś trafił na wadliwy egzemplarz, możliwe, że są też podróbki... wyjaśnień może być wiele.
Co do MC1 Plus to różni się od MC1 maksymalnym prądem ładowania, który w zależności od długości ogniwa jest dobierany na poziomie 0,5A lub 1A. MC1 zawsze ładuje 0,5A, ale ma mininalnie mniejsze gabaryty.
Tu są recenzje:
Xtar MC1
Xtar MC1 Plus
I najnowsza wersja z lepszą sygnalizacją stanu naładowania:
Xtar MC1 Plus ANT
Xtary w przeciwieństwie do lii-100 nie ładują, ani LifePo4, ani Ni-Mh, ani li-ion 4,35V.
Do zwykłych li-ion są całkiem bezobsługowe.
Pomijając kwestię jaką ładowarkę wybierzesz to i tak nie należy zostawiać ładującego się ogniwa li-ion bez nadzoru. Nawet najlepsza ładowarka może mieć awarię.
Co do MC1 Plus to różni się od MC1 maksymalnym prądem ładowania, który w zależności od długości ogniwa jest dobierany na poziomie 0,5A lub 1A. MC1 zawsze ładuje 0,5A, ale ma mininalnie mniejsze gabaryty.
Tu są recenzje:
Xtar MC1
Xtar MC1 Plus
I najnowsza wersja z lepszą sygnalizacją stanu naładowania:
Xtar MC1 Plus ANT
Xtary w przeciwieństwie do lii-100 nie ładują, ani LifePo4, ani Ni-Mh, ani li-ion 4,35V.
Do zwykłych li-ion są całkiem bezobsługowe.
Pomijając kwestię jaką ładowarkę wybierzesz to i tak nie należy zostawiać ładującego się ogniwa li-ion bez nadzoru. Nawet najlepsza ładowarka może mieć awarię.
http://www.banggood.com/US-EU-Plug-Rech ... 22905.html
Jak to ma działać? ciekawe co autor tego miał na myśli
Nie wiedziałem gdzie to dać.
Jak to ma działać? ciekawe co autor tego miał na myśli
Nie wiedziałem gdzie to dać.