Powoli przymierzam się do zakupu innego samochodu. Jako że mam bardzo małe doświadczenie w tych sprawach, to chciałem zapytać o to Was, być może bardziej doświadczonych.
Czym jeżdżę w tej chwili? Od prawie 7 lat Polo Variant 1.9 SDI z 98r. Samochód świetny do przemieszczania się z punktu A do B. Mało awaryjny, bez większego ścisku przewiezie 4 osoby. Niskie spalanie - mimo usilnych starań nie udało mi się uzyskać więcej niż 5.5l/100km. Mechanicznie jest w bardzo dobrym stanie, blacharsko z zewnątrz w miarę dobrze, niestety podłogę i tylne nadkola zaczyna wyżerać ruda.
To co mi się podoba w tym aucie, to to, że wszystko do tej pory w nim sam naprawiłem: hamulce, rozrząd, amortyzatory... Nie biorę się tylko za blacharkę i tłumiki, bo nie posiadam odpowiedniej spawarki.
To co mnie denerwuje w tym samochodzie to niska moc i brak klimatyzacji.
Rocznie robię około 12000km czyli raczej nie dużo. Głównie jest to to dojazd do pracy, 20km w jedną stronę.
Główne wymagania jakie stawiam wobec nowego samochodu:
- cena do 20000
- 4/5 drzwi
- klimatyzacja
- znośne koszty eksploatacji
- przyzwoite osiągi - auta mocą poniżej 100KM (ma już dosyć tych 64KM
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Moje wstępne typy to:
Polo IV 1.9 131KM lub 1.8 150KM (trochę małe, wolałbym coś większego)
Astra H 1.9 CDTi 150KM lub 2.0T 170/200KM
Signum 2.0T 175KM (bardzo podoba mi się ten samochód, ze względu na obszerne wnętrze i zazwyczaj bogate wyposażenie)
Głównym moim dylematem jest w tej chwili wybór rodzaju paliwa. Jestem przyzwyczajony do jazdy dieslem, jednak nie wiem czy przy takich przebiegach nie lepiej kupić benzynę i założyć do niej gaz? W gazie trochę nie pasuje mi, że przy butli w kole trzeba tak często tankować.
Dobra instalacja do takiego 2.0T, to około 3500zł. W stosunku do benzyny, na plus powinienem zacząć wychodzić gdzieś po dwóch latach.