Pytanie o funkcje ładowarki OPUS BT-C3100
Pytanie o funkcje ładowarki OPUS BT-C3100
Czołem.
Dotarła ładowarka, mam ogniwa które są do testowania by sprawdzić jaką mają pojemność i tak ustawiłem guzikiem na TEST, było ładowanie zaznaczone wyżej, później rozładowania (bądź odwrotnie, głowy nie dam) i tak teraz mam pytania do osób używających tego sprzętu :
1. Jak poznać że to już koniec testu (zwykły, nie szybki) ? Zamiast napięcia pojawia się pojemność w mAh jak na obrazku ? Bo jak na mój gust to już chyba ogniwo jest sprawdzone.
2. Jeśli to koniec testu to co ładowarka robi z ogniwem aktualnie ? Doładowuje czy tylko podtrzymuje napięcie ? Bo chciałbym wymienić tą sztukę na następną do testów ale nie wiem czy można tak "na żywca" (podłączona do prądu) bez uszczerbku na zdrowiu dla aku.
3. Jaki jest najlepszy prąd do testów , ładowania i rozładowania ? Aktualnie mam 500 mAh ustawione ale wiem że np. ładowanie aku to im niższy prąd tym lepiej, a jak z resztą tj. rozładowanie / test ?
Z góry dzięki za zainteresowanie tematem.
Dotarła ładowarka, mam ogniwa które są do testowania by sprawdzić jaką mają pojemność i tak ustawiłem guzikiem na TEST, było ładowanie zaznaczone wyżej, później rozładowania (bądź odwrotnie, głowy nie dam) i tak teraz mam pytania do osób używających tego sprzętu :
1. Jak poznać że to już koniec testu (zwykły, nie szybki) ? Zamiast napięcia pojawia się pojemność w mAh jak na obrazku ? Bo jak na mój gust to już chyba ogniwo jest sprawdzone.
2. Jeśli to koniec testu to co ładowarka robi z ogniwem aktualnie ? Doładowuje czy tylko podtrzymuje napięcie ? Bo chciałbym wymienić tą sztukę na następną do testów ale nie wiem czy można tak "na żywca" (podłączona do prądu) bez uszczerbku na zdrowiu dla aku.
3. Jaki jest najlepszy prąd do testów , ładowania i rozładowania ? Aktualnie mam 500 mAh ustawione ale wiem że np. ładowanie aku to im niższy prąd tym lepiej, a jak z resztą tj. rozładowanie / test ?
Z góry dzięki za zainteresowanie tematem.
Ostatnio zmieniony piątek 15 lip 2016, 22:32 przez Dziubek, łącznie zmieniany 1 raz.
1, 2
3 Jak największy a najlepiej ok 3A rozładowania i 1-1,5A ładowania. Rozładowanie prądami <1A mija się z celem, bo słabsze ogniwa (z wysoką rezystancją) potrafią oddać stosunkowo dużo energii przy małym prądzie ale przy większym prądzie napięcie potrafi tak mocno przysiąść, że w latarce >2A są one bezużyteczne, poza najniższymi trybami.
http://lygte-info.dk/review/Review%20Ch ... %20UK.html oraz http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14819CHARGE TEST: Charge, discharge and charge the battery, show how much current was discharged.
3 Jak największy a najlepiej ok 3A rozładowania i 1-1,5A ładowania. Rozładowanie prądami <1A mija się z celem, bo słabsze ogniwa (z wysoką rezystancją) potrafią oddać stosunkowo dużo energii przy małym prądzie ale przy większym prądzie napięcie potrafi tak mocno przysiąść, że w latarce >2A są one bezużyteczne, poza najniższymi trybami.
1. Jeśli proces się zakończy, pojawi się komunikat FULL.
2. Po zakończeniu ładowarka podtrzymuje napięcie niskim prądem.
3. Im większy, tym lepszy. W tej ładowarce maksymalny prąd rozładowania to 2A (dostępny tylko dla dwóch ogniw na zewnętrznych slotach)
Przyciskiem DISPLAY zmieniasz pokazywany parametr.
3. Im większy, tym lepszy. W tej ładowarce maksymalny prąd rozładowania to 2A (dostępny tylko dla dwóch ogniw na zewnętrznych slotach)
Właśnie zauważyłem ten napis nad ranem jak zostawiłem ogniwa na noc.
Z tymi 2A na zewnętrznych slotach to pierwszy od prawej i pierwszy do lewej ? Wrzuciłem kolejne ogniwa do testu i nie mam na chwilę obecną jak tego sprawdzić.
I pytanie jeszcze, każdy zakończony tryb jest oznaczony na ekranie jako FULL czy są jeszcze jakieś oznaczenia ?
Z tymi 2A na zewnętrznych slotach to pierwszy od prawej i pierwszy do lewej ? Wrzuciłem kolejne ogniwa do testu i nie mam na chwilę obecną jak tego sprawdzić.
I pytanie jeszcze, każdy zakończony tryb jest oznaczony na ekranie jako FULL czy są jeszcze jakieś oznaczenia ?
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Z instrukcji obsługi wersji 2.1:rafalklis pisze:W tej ładowarce maksymalny prąd rozładowania to 2A (dostępny tylko dla dwóch ogniw na zewnętrznych slotach)
Zatem prędzej chodziło Ci o prąd ładowania
Charging current can be selected for 200mA, 300mA, 500mA, 700mA and 1000mA (if only bay 1 and/or 4 are used to charging bateries, current 1500 and 2000 mA can be futher selected).
Discharging current can be selected between 200mA, 300mA, 500mA, 700mA and 1000mA for Li-ion
ILPT
W Opusie max dostępny prąd ładowania to 2A w pierwszym i czwartym slocie, natomiast największy prąd rozładowania to 1A dostępny we wszystkich slotach.rafalklis pisze:1. Jeśli proces się zakończy, pojawi się komunikat FULL.
Ok, to już wiem. Jedyny problem jaki mam na chwilę obecną z tym modelem to brak wykrywania niektórych aku AA/AAA (Pentagram i Whitenergy - tak wiem że to buble ale chciałem je odświeżyć i sprawdzić pojemność aby zobaczyć czy chociaż do czegoś mało wymagającego od biedy było). Czasami muszę jakoś ustawić ogniwo ale są sztuki gdzie po prostu nie działa nic. Ładowarka nie chce zacząć współpracować z nimi, mam kilka takich sztuk. I teraz pytanie, do kosza je ?
No cóż, blado :
Energizer - 0,02
White i Penta - 0,00 czyli do kosza w Tesco
Energizer - 0,02
White i Penta - 0,00 czyli do kosza w Tesco
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
No niestety, stykanie ich nie dało efektu. A później podbicie ładowarką (pentagram) też zero, nie wykrywa wcale ogniw.
Powątpiewam w sens dalszej zabawy bo aku pentagrama są tanie a te które działają potraciły od 40 % do ponad 60% maksymalnej wartości wg opisu o pojemności (nie testowałem ich za czasów nowości).
Jeśli chodzi o ładowarkę Lii100 to nie posiadam aktualnie.
EDIT 19/07/16
Poszły do kosza w tesco, temat zamknięty.
Powątpiewam w sens dalszej zabawy bo aku pentagrama są tanie a te które działają potraciły od 40 % do ponad 60% maksymalnej wartości wg opisu o pojemności (nie testowałem ich za czasów nowości).
Jeśli chodzi o ładowarkę Lii100 to nie posiadam aktualnie.
EDIT 19/07/16
Poszły do kosza w tesco, temat zamknięty.