Pytanie o funkcje ładowarki OPUS BT-C3100

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Pytanie o funkcje ładowarki OPUS BT-C3100

Post autor: Dziubek »

Czołem.
Dotarła ładowarka, mam ogniwa które są do testowania by sprawdzić jaką mają pojemność i tak ustawiłem guzikiem na TEST, było ładowanie zaznaczone wyżej, później rozładowania (bądź odwrotnie, głowy nie dam) i tak teraz mam pytania do osób używających tego sprzętu :

1. Jak poznać że to już koniec testu (zwykły, nie szybki) ? Zamiast napięcia pojawia się pojemność w mAh jak na obrazku ? Bo jak na mój gust to już chyba ogniwo jest sprawdzone.
Obrazek

2. Jeśli to koniec testu to co ładowarka robi z ogniwem aktualnie ? Doładowuje czy tylko podtrzymuje napięcie ? Bo chciałbym wymienić tą sztukę na następną do testów ale nie wiem czy można tak "na żywca" (podłączona do prądu) bez uszczerbku na zdrowiu dla aku.

3. Jaki jest najlepszy prąd do testów , ładowania i rozładowania ? Aktualnie mam 500 mAh ustawione ale wiem że np. ładowanie aku to im niższy prąd tym lepiej, a jak z resztą tj. rozładowanie / test ?

Z góry dzięki za zainteresowanie tematem.
Ostatnio zmieniony piątek 15 lip 2016, 22:32 przez Dziubek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

1, 2
CHARGE TEST: Charge, discharge and charge the battery, show how much current was discharged.
http://lygte-info.dk/review/Review%20Ch ... %20UK.html oraz http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14819
3 Jak największy a najlepiej ok 3A rozładowania i 1-1,5A ładowania. Rozładowanie prądami <1A mija się z celem, bo słabsze ogniwa (z wysoką rezystancją) potrafią oddać stosunkowo dużo energii przy małym prądzie ale przy większym prądzie napięcie potrafi tak mocno przysiąść, że w latarce >2A są one bezużyteczne, poza najniższymi trybami.
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

1. Jeśli proces się zakończy, pojawi się komunikat FULL.
2. Po zakończeniu ładowarka podtrzymuje napięcie niskim prądem.
3. Im większy, tym lepszy. W tej ładowarce maksymalny prąd rozładowania to 2A (dostępny tylko dla dwóch ogniw na zewnętrznych slotach)

Przyciskiem DISPLAY zmieniasz pokazywany parametr.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Właśnie zauważyłem ten napis nad ranem jak zostawiłem ogniwa na noc.
Z tymi 2A na zewnętrznych slotach to pierwszy od prawej i pierwszy do lewej ? Wrzuciłem kolejne ogniwa do testu i nie mam na chwilę obecną jak tego sprawdzić.
I pytanie jeszcze, każdy zakończony tryb jest oznaczony na ekranie jako FULL czy są jeszcze jakieś oznaczenia ?
rafalklis
Kontakt:

Dziubek pisze:Z tymi 2A na zewnętrznych slotach to pierwszy od prawej i pierwszy do lewej ?
I pytanie jeszcze, każdy zakończony tryb jest oznaczony na ekranie jako FULL czy są jeszcze jakieś oznaczenia ?
1. Tak
2. Tak. Ładowarka ma dwa komunikaty: null, FULL.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

rafalklis pisze:W tej ładowarce maksymalny prąd rozładowania to 2A (dostępny tylko dla dwóch ogniw na zewnętrznych slotach)

Z instrukcji obsługi wersji 2.1:

Charging current can be selected for 200mA, 300mA, 500mA, 700mA and 1000mA (if only bay 1 and/or 4 are used to charging bateries, current 1500 and 2000 mA can be futher selected).

Discharging current can be selected between 200mA, 300mA, 500mA, 700mA and 1000mA for Li-ion
Zatem prędzej chodziło Ci o prąd ładowania :)
ILPT
LED1234

Post autor: LED1234 »

rafalklis pisze:1. Jeśli proces się zakończy, pojawi się komunikat FULL.
2. Po zakończeniu ładowarka podtrzymuje napięcie niskim prądem.
3. Im większy, tym lepszy. W tej ładowarce maksymalny prąd rozładowania to 2A (dostępny tylko dla dwóch ogniw na zewnętrznych slotach)

W Opusie max dostępny prąd ładowania to 2A w pierwszym i czwartym slocie, natomiast największy prąd rozładowania to 1A dostępny we wszystkich slotach.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Ok, to już wiem. Jedyny problem jaki mam na chwilę obecną z tym modelem to brak wykrywania niektórych aku AA/AAA (Pentagram i Whitenergy - tak wiem że to buble ale chciałem je odświeżyć i sprawdzić pojemność aby zobaczyć czy chociaż do czegoś mało wymagającego od biedy było). Czasami muszę jakoś ustawić ogniwo ale są sztuki gdzie po prostu nie działa nic. Ładowarka nie chce zacząć współpracować z nimi, mam kilka takich sztuk. I teraz pytanie, do kosza je ?
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Dziubek, jakie mają napięcie ?
Może trzeba je podnieść tylko do ~0.9V żeby opus wykrył
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

No cóż, blado :

Energizer - 0,02
White i Penta - 0,00 czyli do kosza w Tesco
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Nie tak prędko, spróbuj połączyć te ogniwa ze sprawnymi + do + oraz - do -.
Na kilka minut, po czym wsadź je do OPUSA.
rafalklis
Kontakt:

Trzeba im podbić napięcie na prostej ładowarce. Ja do tego celu używam Liitokala 100.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

No niestety, stykanie ich nie dało efektu. A później podbicie ładowarką (pentagram) też zero, nie wykrywa wcale ogniw.
Powątpiewam w sens dalszej zabawy bo aku pentagrama są tanie a te które działają potraciły od 40 % do ponad 60% maksymalnej wartości wg opisu o pojemności (nie testowałem ich za czasów nowości).

Jeśli chodzi o ładowarkę Lii100 to nie posiadam aktualnie.

EDIT 19/07/16

Poszły do kosza w tesco, temat zamknięty.
ODPOWIEDZ