Powerbank Xiaomi 16000mAh czy 20000mAh?
Powerbank Xiaomi 16000mAh czy 20000mAh?
Panowie rozmowa na temat mniejszych braci xiaomi była teraz kilka pytań na temat mega, jak na dzisiaj, pojemności
Muszę się zaopatrzyć przynajmniej w dwa-trzy takie potwory, plus do tego wydajny panel słoneczny (ale to inny temat), żeby mi w miarę możliwości doładowywały tablet (9600mAh) i router(3000mAh) przez tydzień, dwa ?
Czy ktoś widział czy ktoś wie :
- Jaka jest sprawność 20000mAh ? ponoć ten 16000 ma 93% ?
- Czy jest wiadomo na jakich aku jest ta 20000 ? czy też na 18650 ? żeby ewentualnie w przyszłości wymienić ?
- Jak jest z tym prądem 3,6A który daje ta 20000 czy nie będzie za duży do ładowania mniejszych aku ? troszkę się z tym pogubiłem ładowarki są 1,6A 1,8A czy ewentualnie 2,1A to te 3,6A nie za dużo ?
- Czy przy obecnych cyrkach z przesyłaniem aku pod każdą postacią jest szansa że z Banggood dojdą ?
- Czy oprócz pewnego w/w sklepu jeszcze gdzieś w dobrej cenie i oczywiście ori są do kupna
Pozdrawiam i za wszelkie porady z góry dzięki
Muszę się zaopatrzyć przynajmniej w dwa-trzy takie potwory, plus do tego wydajny panel słoneczny (ale to inny temat), żeby mi w miarę możliwości doładowywały tablet (9600mAh) i router(3000mAh) przez tydzień, dwa ?
Czy ktoś widział czy ktoś wie :
- Jaka jest sprawność 20000mAh ? ponoć ten 16000 ma 93% ?
- Czy jest wiadomo na jakich aku jest ta 20000 ? czy też na 18650 ? żeby ewentualnie w przyszłości wymienić ?
- Jak jest z tym prądem 3,6A który daje ta 20000 czy nie będzie za duży do ładowania mniejszych aku ? troszkę się z tym pogubiłem ładowarki są 1,6A 1,8A czy ewentualnie 2,1A to te 3,6A nie za dużo ?
- Czy przy obecnych cyrkach z przesyłaniem aku pod każdą postacią jest szansa że z Banggood dojdą ?
- Czy oprócz pewnego w/w sklepu jeszcze gdzieś w dobrej cenie i oczywiście ori są do kupna
Pozdrawiam i za wszelkie porady z góry dzięki
Lepsza mała pomoc , niż wielkie współczucie.
poczytaj moją "recenzję" - http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=18855
- lord_craven
Nie wiem jak się ceny mają do chińskich ale rzuć okiem tutaj: http://xiaomi.com.pl/kategoria-produktu/powerbank/szakalaka pisze:Czy oprócz pewnego w/w sklepu jeszcze gdzieś w dobrej cenie i oczywiście ori są do kupna
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
Mój PB Xiaomi 16000 mAh przy rozładowaniu oddał 10252mAh.
Z tym prądem 3,6A, to chodzi o to ile prądu pod napięciem ok. 5V może oddać z siebie powerbank. Wg, mnie im więcej tym lepiej. Będziesz mógł podłączyć tablet i jakiś telefon.
Co do banggood to dziś otrzymałem od nich ogniwa 18650 zamówione 2 marca, a dalej czekam na PB 20000 zamówiony 21 lutego ( z kodem za 140zł).
Z tym prądem 3,6A, to chodzi o to ile prądu pod napięciem ok. 5V może oddać z siebie powerbank. Wg, mnie im więcej tym lepiej. Będziesz mógł podłączyć tablet i jakiś telefon.
Co do banggood to dziś otrzymałem od nich ogniwa 18650 zamówione 2 marca, a dalej czekam na PB 20000 zamówiony 21 lutego ( z kodem za 140zł).
Dzięki wszystkim za pomoc zamówiłem 3 szt. w wydaje mi się dobrej cenie na everbuying wyszło mi po niecałe 106 zł za sztukę (z kodem), dwa dla mnie i jeden na prezent
Można temat zamknąć
Można temat zamknąć
Lepsza mała pomoc , niż wielkie współczucie.
Po raz kolejny zwracam uwagę na przelicznik Wh, bo ludzie źle interpretują wyniki, myśląc że PB ma sporo mniejszą pojemność niż deklarowana. Otóż 16000mAh jest podane dla napięcia roboczego ogniwa czyli 3.6V co daje w przeliczeniu 57.6Wh (energia). Wynik 10252mAh zmierzony na wyjściu USB podawany przez miernik, podawany jest dla napięcia wyjściowego 5.1V, co daje w przeliczeniu 52.28Wh. Uwzględniając sprawność przetwornicy na poziomie około 91% (średnio dla 0.5A - 1A) czyli 57.6Wh * 0.91 = 52.41Wh teoretycznej, gdzie jeśli w praktyce otrzymaliśmy 52.28Wh to jest to bardzo dobry wynik i w 100% pokrywa się to z obietnicami producenta.kanobos pisze:Mój PB Xiaomi 16000 mAh przy rozładowaniu oddał 10252mAh.
Tylko jeśli interesuje nas ilość ładowań telefonu to obliczenie jest bardziej proste, bo dla baterii telefonu pojemność jest również podawana dla napięcia 3.6V lub 3.7V. Wtedy nie trzeba przeliczać na Wh, wystarczy od deklarowanej pojemności odliczyć sprawność przetwornicy i sprawność układu ładowania w telefonie, tu też można założyć 90%. Wtedy 16000mAh * 0.9 * 0.9 = 12960mAh i teraz to dzielimy przez pojemność baterii i wychodzi nam ilość ładowań
Zwracam uwagę że nie dawo pojawiła się nowsza wersja powerbank Xiaomi 20000mAh. Jest nieco mniejsza gabarytowo od poprzedniej , oparta na ogniwie li-poly i wyposażona w obustronne QC 3.0 (zarówno ładowanie powerbanku jak i oddawanie prądu). Cena podobna do poprzedniej wersji
Ostatnio zmieniony sobota 08 kwie 2017, 09:50 przez dfq, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz akurat dobrą promocję na drugą wersję tego powerbanka w temacie "Dobra cena 2":
viewtopic.php?t=18953&start=1215
viewtopic.php?t=18953&start=1215
-
Odświeżam by nie zakładać nowego wątku.
Gdzie aktualnie najlepiej kupić wersję 20 000mAh?
Zależy mi na opcji z quick charge w dwie strony.
Może być z Chin może być z Polski.
Najtaniej znalazłem poniżej ale czy oryginał?
http://allegro.pl/xiaomi-powerbank-mi-2 ... ml#thumb/5
Pozdrawiam
Gdzie aktualnie najlepiej kupić wersję 20 000mAh?
Zależy mi na opcji z quick charge w dwie strony.
Może być z Chin może być z Polski.
Najtaniej znalazłem poniżej ale czy oryginał?
http://allegro.pl/xiaomi-powerbank-mi-2 ... ml#thumb/5
Pozdrawiam