Dwie uszczelki, nawet nieźle trzymające, ale nie będę jej próbował zanurzać w wodzie, deszcz natomiast powinno bez problemu wytrzymać. Wymiary refa ok. 57mm średnicy wewnętrzej i 46mm głębokości. Spore lustro. Na dole kołnierz z uszczelką, trudno bedzie go zastosować gdzie indziej, ale co gorsza w razie draki jeszcze trudniej będzie znaleźć pasujący na wymianę. Szybka szklana, wymienię na półfabrykat optyczny z powłokami (jeszcze gdzieś się powinien pałętać jeden 70mm).
Nie ma piguły

Pod diodą solidnie ale z anodą. Głowica wykonana z pełnego kawałka aluminium. Podłoże aluminiowe, przykręcane śrubami. Nie mierzyłem, ale jakieś 32-35mm średnicy i ok 2mm grubości. Pasta była równomiernie rozłożona więc nie ma wzgórków i pagórków. Odprowadzanie ciepła bardzo dobre, na głowicę i jej głęboko nacięty radiator.
Z drugiej strony Driver Shadow 3A w diodę (jak deklaruje producent)

Driver dokręcony specjalnym pierścieniem, ale bez gwintu. Pierścień trzymają równiez dwie śrubki. Dość prosta ewentualna wymiana. Oryginalny pochodzi z jakiejś latarki shadow, ma 3 tryby (100-50-5) stałe i ukryty pod dwuklikiem stroboskop 100%.
Latarka nie ma typowej zakręcanej dupki, włącznik jest dokręcony solidnym pierścieniem z piaskowanego alu i uzbrojony w grubą uszczelkę. Włącznik typu "forward", całkiem przyzwoity i z ładnym przyjemnym "klangiem".

Wymiana ogniw odbywa się przez odkręcenie tubusu od głowicy.
Samo body bardzo fajnie i starannie wykonane, gwinty trapezowe, po przesmarowaniu wkręcają się z odpowiednią kulturą.
Oczywiście w ferworze walki nie zrobiłem fotek jak świeci w oryginale. Dioda natychmiast straciła soczewkę, a spod refa wyrzuciłem podkładkę. Skupienie i wycentrowanie diody natychmiast się poprawiło. Efekt mamy taki
BTU z XP-L skalp 3A vs. XHP 50@4A reflektor z Catapult

oraz
BTU z XP-L skalp @ 3A vs. XP-L @ 4A ref Catapult.

Efekt jest taki, że BTU ma ciut gorsze skupienie od Catapult, ale nie wokół spotu nie ma nic, natomiast Catapult mimo mniejszego spotu ma jeszcze okrąg wtórny a potem dopiero spill. Biorąc pod uwagę że na Catapult jest 4A i szybka z powłokami a w BTU jest 3A i zwykłe szkło, to można zaryzykować stwierdzenie, że będzie miał lepszy zasięg przy tych samych parametrach. W terenie praktycznie nie widać różnicy w zasięgu, a odnoszę wrażenie że ref z BTU ładuje 85-90% światła w sam spot i mimo że jest większy ma podobną jasność jak mniejszy spot refa Thrunite'a. Na zdjęciach spot Catapult jest jaśniejszy, ale jest większy prąd i szybka z powłokami.
To tyle pokrótce. Jeśli czas i aura dopiszą, to będą zdjęcia terenowe.
Generalnie uważam, że lampka warta jest pieniędzy które na nią dałem, zwłaszcza, że można z niej korzystać po zakupie bez grzebania, ale jak ktoś chce lepiej, to modyfikacje są kosmetyczne. Ja oczywiście myślę już nad podniesieniem prądu ( lub wymianą sterownika) i dopracowaniem skupienia.

[ Dodano: 28 Luty 2015, 00:14 ]
Zapomniałem dodać, że driver najprawdopodobniej jest ten sam co w Shadow JM30 z MT-G2, więc prawdopodobnie obsługuje również MT-G2 i co za tym idzie XHP 50 na 6V
![:]](./images/smilies/kwadr.gif)