Witam, chciałbym przedstawić moją modyfikację głowicy Solarforce M3.
Przy stosunkowo niewielkim nakładzie pracy, można uzyskać z tej "latarki" bardzo ciekawy thrower w kompaktowych rozmiarach.
Dla uproszczenia w dalszej części wątku, głowicę Solarforce M3, będę nazywał latarką, chociaż de facto jest to oddzielny produkt oferowany przez tego producenta, nie jako kompletna latarka.
Zmiany jakie wprowadziłem w latarce to:
- wymiana diody ze standardowej XM-L na XP-L HI V3 1C
- wymiana sterownika na sterownik Nanjg 10*AMC ze zmodyfikowanym oprogramowaniem
- zastosowanie podłoża DTP Noctigon które zostało wlutowane bezpośrednio w mosiężną pigułę
- zastosowanie przewodów modelarskich 22AWG
- przesmarowanie gwintów pastą termiczną
Sama przeróbka nie jest może trudna, ale wymaga przetoczenia piguły celem przystosowania jej do wlutowania sterownika o średnicy 17mm.
Oryginalny sterownik jest przylutowany od wewnątrz do mosiężnego pierścienia który prawdopodobnie jest wciskany za pomocą prasy w pigułę już po przylutowaniu sterownika, w związku z tym jedynym sposobem na jego demontaż jest wydłubanie go z piguły co za tym idzie raczej zostanie on uszkodzony, na oryginalnym sterowniku mi nie zależało więc w sposób siłowy został usunięty.
Krótka fotorelacja z przeprowadzonych prac:
Stockowy sterownik po demontażu i przetoczona piguła
Piguła przed i po modzie
Wlutowanie PCB diody w pigułę wymagało trochę zabawy w centrowanie ale dzięki paście lutowniczej mozna było wycentrować diodę przed lutowaniem, następnie PCB zostało przytrzymane krokodylkami żeby uniknąć przesunięcia w czasie lutowania.
Finalnie skręcona latarka z zastosowaną podkładką dedykowaną do diod XP-L i reflektorów o otworze 7mm
Efektem tej modyfikacji w stosunku do wersji fabrycznej jest:
- uzyskanie ~82klux na 1m ( w stosunku do stockowych 23klux to efekt bardzo ciekawy)
- podniesienie prądu diody do 3,5A (fabrycznie przy 4,2V jest 1,6A)
- nadanie nowych funkcji dzięki zmodyfikowanemu oprogramowaniu sterownika
Jeśli chodzi o wady to jedyna która przychodzi mi do głowy to utrata możliwości zasilania latarki więcej niż jednym akumulatorem.
Przy tych rozmiarach i z takimi parametrami latarką będzie stanowiła dla mnie świetne źródło światła jako oświetlenie rowerowe w terenie, a także do dynamicznych zabaw ASG .
W najbliższym czasie postaram się dołączyć do fotorelacji zdjęcia z terenu.
Pozdrawiam
Solarforce M3 XP-L HI
Solarforce M3 XP-L HI
Ostatnio zmieniony wtorek 02 lut 2016, 14:12 przez info, łącznie zmieniany 2 razy.
Bardzo fajna modyfikacja. Sterownik mogłeś zalutować na całym obwodzie, niemniej same luty czyste i schludne
Vf 3.5V to jedno, ale na AMC się odkłada dodatkowe 0.15V, do tego straty na włączniku, sprężynkach itp.
Nikt tu nie chce wytykać że 3.5A nie ma sensu, a jedynie to, że stabilizacja na tym poziomie trwa chwilę.
Pozdrawiam
DNF
Vf 3.5V to jedno, ale na AMC się odkłada dodatkowe 0.15V, do tego straty na włączniku, sprężynkach itp.
Nikt tu nie chce wytykać że 3.5A nie ma sensu, a jedynie to, że stabilizacja na tym poziomie trwa chwilę.
Pozdrawiam
DNF
Witam, jeśli chodzi o samo Vf to z zapasu XPL HI które mam na stanie udało mi się wybrać takie które przy 3,5A mają stosunkowo bardzo niskie napięcie przewodzenia, na poziomie między 3,3V a 3,4V. Przy wyższym Vf faktycznie pakowanie 3,5A w diode mija się trochę z celem i zapewne sensowniejszym byłoby pozostanie przy 2,8-3A co i tak na luksomierzu dawało całkiem niezły wynik w okolicach 60klux.
Pozdrawiam
Pozdrawiam