xhp70 pytanie odnośnie zasilacza
xhp70 pytanie odnośnie zasilacza
witam
Doszła mi paczka z dwoma xhp70 i zabrałem się za zasilanie ( ma to być oświetlenie stacjonarne ) i przypomniałem sobie że mam dwa nowe zamówione kiedyś drivery led Input to AC 220V Output 12v 5A DC. Nada się do zasilenia dwóch diod w konfiguracji 12v połączonych szeregowo ? Poniżej zdjęcia zasilacza.
Doszła mi paczka z dwoma xhp70 i zabrałem się za zasilanie ( ma to być oświetlenie stacjonarne ) i przypomniałem sobie że mam dwa nowe zamówione kiedyś drivery led Input to AC 220V Output 12v 5A DC. Nada się do zasilenia dwóch diod w konfiguracji 12v połączonych szeregowo ? Poniżej zdjęcia zasilacza.
Zasilacz wewnątrz wygląda tak:
Czyli rozumiem ze połączenie szeregowe w konfiguracji 12v nie ma sensu, a gdyby połączyć diody równolegle i skonfigurować pod 6V to powinno być ok, dobrze myślę ? Chciałem raz uruchomić te małe potworki na tym zasilaczu, jednak jestem świadom że zasilacz ten jest bardzo "chiński" i rozważam zakup czegoś nieco pewniejszego jako że diody xhp70 do najtańszych nie należą. Może ktoś polecić driver zasilany prącem AC 220v do zasilenia dwóch xhp70 w konfiguracji 12v prądem 2.4A - 2.5A ?
Czyli rozumiem ze połączenie szeregowe w konfiguracji 12v nie ma sensu, a gdyby połączyć diody równolegle i skonfigurować pod 6V to powinno być ok, dobrze myślę ? Chciałem raz uruchomić te małe potworki na tym zasilaczu, jednak jestem świadom że zasilacz ten jest bardzo "chiński" i rozważam zakup czegoś nieco pewniejszego jako że diody xhp70 do najtańszych nie należą. Może ktoś polecić driver zasilany prącem AC 220v do zasilenia dwóch xhp70 w konfiguracji 12v prądem 2.4A - 2.5A ?
-
do 60w oświetlenia nawet bym się nie zastanawiał i zastosował przetwornicę z możliwością ściemniania:
http://allegro.pl/przetwornica-driver-l ... 85891.html
do niej obowiązkowo mały radiator, do tego zasilacz od laptopa na 5A/19V i będziesz miał bardzo fajne oświetlenie.
http://allegro.pl/przetwornica-driver-l ... 85891.html
do niej obowiązkowo mały radiator, do tego zasilacz od laptopa na 5A/19V i będziesz miał bardzo fajne oświetlenie.
ptja, przyznaje że nie do końca jest jasne, dlatego tu jestem .
Czyli podsumowując diody lepiej połączyć w szereg, zastosować przetwornice z linku GanzConrad, i zasilacz (akurat mam taki 19v na zbyciu) ? O chłodzenie się nie obawiam bo całość będzie chłodzona radiatorem 20cmx40cmx3cm z aluminium.
Doszła mi paczka z optyką chciałbym przetestować tego potworka w najbliższym czasie
Czyli podsumowując diody lepiej połączyć w szereg, zastosować przetwornice z linku GanzConrad, i zasilacz (akurat mam taki 19v na zbyciu) ? O chłodzenie się nie obawiam bo całość będzie chłodzona radiatorem 20cmx40cmx3cm z aluminium.
Doszła mi paczka z optyką chciałbym przetestować tego potworka w najbliższym czasie
To przetwornica step-down, więc napięcie przewodzenia diod nie musi być niższe niż napięcie zasilania. Musisz zastosować 2 przetwornice (osobno do każdej diody) lub jedną przetwornicę i połączenie równoległe diod, ale wtedy pojawia się ryzyko, że ewentualnie różna charakterystyka diod skutkować będzie tym, że prąd nie będzie jednakowy w obu.
Gdy przyjrzysz się charakterystyce diody (dowolnej, bo chodzi o poznanie zasady), to zwróć uwagę, jak będzie zmieniał się prąd przy niewielkich zmianach napięcia złącza. Potem pomyśl o wpływie róznych parametrów na charakterystykę: rozrzut pomiędzy egzemplarzami, temperatura itp.
Gdy przyjrzysz się charakterystyce diody (dowolnej, bo chodzi o poznanie zasady), to zwróć uwagę, jak będzie zmieniał się prąd przy niewielkich zmianach napięcia złącza. Potem pomyśl o wpływie róznych parametrów na charakterystykę: rozrzut pomiędzy egzemplarzami, temperatura itp.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ptja, wielkie dzięki za odpowiedź. Dziś zamówię dwie przetwornice jeden zasilacz wystarczy na dwie przetwornice czy zasilacze też dwa będzie trzeba zamówić ? Oraz jak lepiej skonfigurować podłoże diody na 12 czy 6v (odpowiednio max natężenie dla 12V 2.4A oraz 6V 4.8A) ?
Ostatnio zmieniony wtorek 19 sty 2016, 16:52 przez kuba575, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ta przetwornica ma zakres napięcia zasilania aż do 35V. Zamiast pakować się w 2 przetwornice, zamów zasilacz na 30V (może nawet wystarczy transformator 24V/AC) i na prąd maxymalnie taki jaki chcesz ładować w diody. Przeczytaj dokumentację do tej przetwornicy (napięcie wyjściowe to około 0,85 wejściowego).
witam dziś doszły mi przetwornice, ustawione na 12V i 2.2A bez żadnego potencjometru (zworka między Pot a GND ). W specyfikacji przetwornicy zaleca się zastosowanie kondensator elektrolityczny jak na schemacie poniżej:
Mrelektronik do diody stosuje konfigurowalne podłoże które nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem jak należy przystosować pod 12V. W instrukcji jest napisane:
" Podłoże MCPCB konfigurowalne dla wersji 6V oraz 12V
Vf diody pady A1 K2
Dla wersji 6V należy zewrzeć punkty P1 P2
Dla wersji 12V należy zewrzeć punkty K1 A2 "
Rozumiem że powinno to wyglądać mniej więcej tak :
(nie zaznaczyłem kondensatorów)
Mrelektronik do diody stosuje konfigurowalne podłoże które nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem jak należy przystosować pod 12V. W instrukcji jest napisane:
" Podłoże MCPCB konfigurowalne dla wersji 6V oraz 12V
Vf diody pady A1 K2
Dla wersji 6V należy zewrzeć punkty P1 P2
Dla wersji 12V należy zewrzeć punkty K1 A2 "
Rozumiem że powinno to wyglądać mniej więcej tak :
(nie zaznaczyłem kondensatorów)
Ostatnio zmieniony sobota 30 sty 2016, 19:26 przez kuba575, łącznie zmieniany 1 raz.