xhp70 pytanie odnośnie zasilacza

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
kuba575

xhp70 pytanie odnośnie zasilacza

Post autor: kuba575 »

witam
Doszła mi paczka z dwoma xhp70 i zabrałem się za zasilanie ( ma to być oświetlenie stacjonarne ) i przypomniałem sobie że mam dwa nowe zamówione kiedyś drivery led Input to AC 220V Output 12v 5A DC. Nada się do zasilenia dwóch diod w konfiguracji 12v połączonych szeregowo ? Poniżej zdjęcia zasilacza.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Świecić będą ale też nie wydusisz z nich za wiele przy 12V, bo ich napięcie przewodzenia jest w okolicy 7V przy prądzie w okolicy 4A. Potrzeba zasilacza bliżej 16V i drivera dbającego o stały prąd.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

90% tych zasilaczy ma możliwość regulacji napięcia za pomocą potencjometry koło złączy. Ja wtedy uzyskiwałem około 13,8 - 14V, ale wówczas zasilacz pracuje na 100% możliwości pod względem napięcia.
ILPT
Awatar użytkownika
kuba575

Zasilacz wewnątrz wygląda tak:

Obrazek

Czyli rozumiem ze połączenie szeregowe w konfiguracji 12v nie ma sensu, a gdyby połączyć diody równolegle i skonfigurować pod 6V to powinno być ok, dobrze myślę ? Chciałem raz uruchomić te małe potworki na tym zasilaczu, jednak jestem świadom że zasilacz ten jest bardzo "chiński" i rozważam zakup czegoś nieco pewniejszego jako że diody xhp70 do najtańszych nie należą. Może ktoś polecić driver zasilany prącem AC 220v do zasilenia dwóch xhp70 w konfiguracji 12v prądem 2.4A - 2.5A ?
ptja

Post autor: ptja »

Musisz stabilizować prąd diod, nie jestem pewien, czy to jest dla Ciebie jasne.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
rafiak

Post autor: rafiak »

Jeśli podłączasz diody równolegle, to pamiętaj aby ograniczyć prąd dla każdej z nich. W przeciwnym razie gdy jedna będzie miała niższe napięcie przewodzenia i popłynie przez nią większy prąd co może doprowadzić do jej spalenia choć sumaryczny prąd będzie wydawał się na odpowiednim poziomie.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

do 60w oświetlenia nawet bym się nie zastanawiał i zastosował przetwornicę z możliwością ściemniania:
http://allegro.pl/przetwornica-driver-l ... 85891.html
do niej obowiązkowo mały radiator, do tego zasilacz od laptopa na 5A/19V i będziesz miał bardzo fajne oświetlenie.
Awatar użytkownika
kuba575

ptja, przyznaje że nie do końca jest jasne, dlatego tu jestem ;).

Czyli podsumowując diody lepiej połączyć w szereg, zastosować przetwornice z linku GanzConrad, i zasilacz (akurat mam taki 19v na zbyciu) ? O chłodzenie się nie obawiam bo całość będzie chłodzona radiatorem 20cmx40cmx3cm z aluminium.
Doszła mi paczka z optyką chciałbym przetestować tego potworka w najbliższym czasie :twisted:
ptja

To przetwornica step-down, więc napięcie przewodzenia diod nie musi być niższe niż napięcie zasilania. Musisz zastosować 2 przetwornice (osobno do każdej diody) lub jedną przetwornicę i połączenie równoległe diod, ale wtedy pojawia się ryzyko, że ewentualnie różna charakterystyka diod skutkować będzie tym, że prąd nie będzie jednakowy w obu.

Gdy przyjrzysz się charakterystyce diody (dowolnej, bo chodzi o poznanie zasady), to zwróć uwagę, jak będzie zmieniał się prąd przy niewielkich zmianach napięcia złącza. Potem pomyśl o wpływie róznych parametrów na charakterystykę: rozrzut pomiędzy egzemplarzami, temperatura itp.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
kuba575

ptja, wielkie dzięki za odpowiedź. Dziś zamówię dwie przetwornice jeden zasilacz wystarczy na dwie przetwornice czy zasilacze też dwa będzie trzeba zamówić ? Oraz jak lepiej skonfigurować podłoże diody na 12 czy 6v (odpowiednio max natężenie dla 12V 2.4A oraz 6V 4.8A) ?
Ostatnio zmieniony wtorek 19 sty 2016, 16:52 przez kuba575, łącznie zmieniany 1 raz.
ptja

Zasilacz musi mieć wydajność prądową taką, by wystarczyło na zasilenie obu przetwornic. Prąd oblicz z mocy wyjściowych podzielonych przez sprawność.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Ta przetwornica ma zakres napięcia zasilania aż do 35V. Zamiast pakować się w 2 przetwornice, zamów zasilacz na 30V (może nawet wystarczy transformator 24V/AC) i na prąd maxymalnie taki jaki chcesz ładować w diody. Przeczytaj dokumentację do tej przetwornicy (napięcie wyjściowe to około 0,85 wejściowego).
Awatar użytkownika
kuba575

witam dziś doszły mi przetwornice, ustawione na 12V i 2.2A bez żadnego potencjometru (zworka między Pot a GND ). W specyfikacji przetwornicy zaleca się zastosowanie kondensator elektrolityczny jak na schemacie poniżej:
Obrazek

Mrelektronik do diody stosuje konfigurowalne podłoże które nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem jak należy przystosować pod 12V. W instrukcji jest napisane:

" Podłoże MCPCB konfigurowalne dla wersji 6V oraz 12V
Vf diody pady A1 K2
Dla wersji 6V należy zewrzeć punkty P1 P2
Dla wersji 12V należy zewrzeć punkty K1 A2 "

Rozumiem że powinno to wyglądać mniej więcej tak :
(nie zaznaczyłem kondensatorów)

Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota 30 sty 2016, 19:26 przez kuba575, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
[quote="kuba575"]Rozumiem że powinno to wyglądać mniej więcej tak :[/quote]
Dokładnie tak.
Sprawdź czy wymagany jest sygnał EN (enable), czy domyślnie jest włączony.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
kuba575

Mam radiator zaczynam robić obudowę :mrgreen:
Jednak nadal nie wiem jaki zasilacz wybrać.

Uwe powinno wynosić około 19V ?
Zasilacz 19V 5A wystarczy ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ