Pasta LodeStar
Pasta LodeStar
Witajcie,
jakiś czas temu (z 9 miesięcy) kupiłem na DX pastę do lutowania, która zdążyła już nieźle stwardnieć. Macie może pomysł, czym można ją zmiękczyć?
pozdrawiam
Mariusz
jakiś czas temu (z 9 miesięcy) kupiłem na DX pastę do lutowania, która zdążyła już nieźle stwardnieć. Macie może pomysł, czym można ją zmiękczyć?
pozdrawiam
Mariusz
Re: Pasta LodeStar
taka paste przechowuje sie w lodowce, teraz to ja mozesz... do smieci dac:(emerel pisze:Witajcie,
niestety te tanie pasty to jeden wielki shit.
Ja kiedyś kupiłem na allegro pastę od jakiegoś człowieka który sam miał jej kilka kilo i sprzedawał w pojemniczkach po kliszy . Kosztowała niedużo, a okazała się ekstra - leży już u mnie pewnie z dwa lata, nie w lodówce tylko normalnie na półce i nic się z nią nie dzieje, super się nią lutuje, szkoda tylko że się kończyć zaczyna a nie widziałem jej więcej na allegro .
Ja kiedyś kupiłem na allegro pastę od jakiegoś człowieka który sam miał jej kilka kilo i sprzedawał w pojemniczkach po kliszy . Kosztowała niedużo, a okazała się ekstra - leży już u mnie pewnie z dwa lata, nie w lodówce tylko normalnie na półce i nic się z nią nie dzieje, super się nią lutuje, szkoda tylko że się kończyć zaczyna a nie widziałem jej więcej na allegro .
Jest kilka rodzajow past "do lutowania", wiekszosc to te wspomagajace lutowanie. Ta do ktorej jest link to pasta oznaczona najczesciej jako "pasta lutownicza smd" i nalezy przechowywac ja w lodowce. Po dlugim przechowywaniu w temp. pokojowej pasta ta twardnieje, kruszy sie i nie nadaje do dalszego uzywania. Moze spirytus na nia dziala - jak pisze lennin - nie wiem, nie probowalem i nie znam tej metody;)