Przeróbka latarki- jaki sterownik, optyka etc.
Przeróbka latarki- jaki sterownik, optyka etc.
Witam wszystkich.
Chciałbym zmodyfikować latarkę przedstawioną na zdjęciu. Jest to tradycyjna, zasilana dwoma ogniwami latarka z funkcją zoom. Włącznik typu reverse ma tylko 1.5A obciążalności (ale wiem ze wytrzymuja 5 A więc chyba zostanie). Myśle że na diode idzie max 2A a pewnie nawet i nie tyle- po co więc tam dioda xm-l skoro nie wykorzystano jej potencjału ?
Głównie chodzi mi o zmiane sterownika i diody bo jest wściekle zimna i słabo odwzorowuje. Soczewka też raczej do wymiany- asferyczna średnicy 28 mm, nie wiem co z włącznikem - zmieniać czy nie. Sterownik ma średnicę osadzenia 22 mm. W omawianej latarce coś niepokojącego dzieje się ze sterownikiem, już raz musiałem wlutować ponownie stopke radiatora nawinętego na ceramike na driverze. Chęć modyfikacji latarki wynikła ze wględów bezpieczeństwa i posiadania czegoś bardziej przewidywalnego.
Chciałbym żebyście naprowadzili mnie na właściwy tor- być może reanimacja tej latarki to pieniądze wyrzucone w błoto (bo sterowniki do dwóch ogniw są drogie?), dopuszczam też taką samą- czyli zoomowalną latarkę ale zasilaną 1x Li-io(ale nie mam body do modyfikacji). , lub ewentualnie tak że bateria by była jedna a jaką druga musiała by być imitacja która tylko przewodzi prąd do włącznika. A może coś już zmodyfikowanego na 1 lub 2 ogniwa
od Was chłopaki.
Nie jestem elektronikiem więc nie powiem Wam ile amper daje sterownik etc.(dołączyłem zdjęcia sterownika po powiększeniu można odczytać oznaczenia układów, ewentualnie jest wybity adres strony internetowej , może bym znalazł co to za sterownik siedzi ale i tak jest do wyrzucenia) Umiem lutować , jedną latarke sobie modyfikowałem bazując się na wiedzy z forum ale robiłem to z gotowych driverów, diod na sinkpadach etc. Nie wlutuje dodatkowych układów etc - słaby sprzęt do lutowania.
To tak żebyście wiedzieli co i jak, co umiem a co nie.
Zdjęcia poniżej lub pod linkiem.
https://picasaweb.google.com/1080279652 ... db6rsa-iQE
Pozdrawiam : Krzysztof
Chciałbym zmodyfikować latarkę przedstawioną na zdjęciu. Jest to tradycyjna, zasilana dwoma ogniwami latarka z funkcją zoom. Włącznik typu reverse ma tylko 1.5A obciążalności (ale wiem ze wytrzymuja 5 A więc chyba zostanie). Myśle że na diode idzie max 2A a pewnie nawet i nie tyle- po co więc tam dioda xm-l skoro nie wykorzystano jej potencjału ?
Głównie chodzi mi o zmiane sterownika i diody bo jest wściekle zimna i słabo odwzorowuje. Soczewka też raczej do wymiany- asferyczna średnicy 28 mm, nie wiem co z włącznikem - zmieniać czy nie. Sterownik ma średnicę osadzenia 22 mm. W omawianej latarce coś niepokojącego dzieje się ze sterownikiem, już raz musiałem wlutować ponownie stopke radiatora nawinętego na ceramike na driverze. Chęć modyfikacji latarki wynikła ze wględów bezpieczeństwa i posiadania czegoś bardziej przewidywalnego.
Chciałbym żebyście naprowadzili mnie na właściwy tor- być może reanimacja tej latarki to pieniądze wyrzucone w błoto (bo sterowniki do dwóch ogniw są drogie?), dopuszczam też taką samą- czyli zoomowalną latarkę ale zasilaną 1x Li-io(ale nie mam body do modyfikacji). , lub ewentualnie tak że bateria by była jedna a jaką druga musiała by być imitacja która tylko przewodzi prąd do włącznika. A może coś już zmodyfikowanego na 1 lub 2 ogniwa
od Was chłopaki.
Nie jestem elektronikiem więc nie powiem Wam ile amper daje sterownik etc.(dołączyłem zdjęcia sterownika po powiększeniu można odczytać oznaczenia układów, ewentualnie jest wybity adres strony internetowej , może bym znalazł co to za sterownik siedzi ale i tak jest do wyrzucenia) Umiem lutować , jedną latarke sobie modyfikowałem bazując się na wiedzy z forum ale robiłem to z gotowych driverów, diod na sinkpadach etc. Nie wlutuje dodatkowych układów etc - słaby sprzęt do lutowania.
To tak żebyście wiedzieli co i jak, co umiem a co nie.
Zdjęcia poniżej lub pod linkiem.
https://picasaweb.google.com/1080279652 ... db6rsa-iQE
Pozdrawiam : Krzysztof
- Załączniki
-
- latarka pośrupana ale to nie ja ją użytkuje
- CIMG6483.JPG (168.75 KiB) Przejrzano 1963 razy
-
- CIMG6487.JPG (163.81 KiB) Przejrzano 1963 razy
-
- CIMG6489.JPG (161.62 KiB) Przejrzano 1963 razy
-
- CIMG6488.JPG (101.39 KiB) Przejrzano 1963 razy
-
- CIMG6486.JPG (163.34 KiB) Przejrzano 1963 razy
-
- CIMG6485.JPG (84.47 KiB) Przejrzano 1963 razy
-
- CIMG6484.JPG (160.66 KiB) Przejrzano 1963 razy
-
- CIMG6491.JPG (106.52 KiB) Przejrzano 1947 razy
Ostatnio zmieniony czwartek 12 lis 2015, 16:05 przez center21, łącznie zmieniany 2 razy.
Po pierwsze zmniejsz zdjęcia bo zaraz admini Cię dopadną.
W mojej opinii koszt reanimacji przewyższy zakup przyzwoitej latarki.
Zakładając, że nie robisz zakupów w chinach:
Sterownik ok 20-25 zł (plus materiał na dorobienie pierścienia dystansowego)
dioda xml, xml2 na podłożu: 20-40 zł
pasta termo: 20 zł
kolimator, ref czy co byś tam chciał to też parę złotych.
Ja wolałbym ta kasę wydać np na convoy c8 czy s2 ( w zależności od upodobań).
W mojej opinii koszt reanimacji przewyższy zakup przyzwoitej latarki.
Zakładając, że nie robisz zakupów w chinach:
Sterownik ok 20-25 zł (plus materiał na dorobienie pierścienia dystansowego)
dioda xml, xml2 na podłożu: 20-40 zł
pasta termo: 20 zł
kolimator, ref czy co byś tam chciał to też parę złotych.
Ja wolałbym ta kasę wydać np na convoy c8 czy s2 ( w zależności od upodobań).
Zgadzam się z Tobą z tym że Latarki gotowe które proponujesz to konstrukcje z odbłyśnikiem a ja potrzebuje wąskiej wiązki światłą którą daje soczewka. W związku z tym że zdaje sobie sprawe z kosztów przeróbki zakup moze być robiony w chinach.
Ostatnio zmieniony czwartek 12 lis 2015, 17:07 przez center21, łącznie zmieniany 1 raz.
- smokuxx1987
Pasty termo ma być znikoma ilość, pasta ma tylko wypełnić nierówności między podłożem a pigułą jak jest jej dużo to robi jako izolator.
A to nawinięte na ceramikę to nie radiator tylko cewka, skoro się rozlutowała to niezła temp musiała być w środku.
Jak na włączniku pisze otmen i 1.5A to zostaje.
Tu jest temat o latarkach zoom, polecam przeczytać przynajmniej kilka pierwszych stron, jest tam też wyjaśnione jaką sprawność ma układ optyczny na soczewce o małych rozmiarach.
A to nawinięte na ceramikę to nie radiator tylko cewka, skoro się rozlutowała to niezła temp musiała być w środku.
Jak na włączniku pisze otmen i 1.5A to zostaje.
Tu jest temat o latarkach zoom, polecam przeczytać przynajmniej kilka pierwszych stron, jest tam też wyjaśnione jaką sprawność ma układ optyczny na soczewce o małych rozmiarach.
Kurcze, jak sam graduje w pracy turbiny do silników odrzutowych tak tego nie zauważyłem, a to chamówa, chmm. No to będzie więcej pracy lub inna latarka.
Smouxx 1978 - wiem że ma małą sprawność latarka z kolimatorem ale c8 z refem od tiablo A10 którą od Ciebie zakupiłem nigdy nie da tak wąskiego światła jak ta z mojego postu dlatego ściśle określiłem że chcę zmodyfikoewać właśnie tę latarke nawet jak będą straty na wyjściu światła.
Proszę o dalsze podpowiedzi.
Smouxx 1978 - wiem że ma małą sprawność latarka z kolimatorem ale c8 z refem od tiablo A10 którą od Ciebie zakupiłem nigdy nie da tak wąskiego światła jak ta z mojego postu dlatego ściśle określiłem że chcę zmodyfikoewać właśnie tę latarke nawet jak będą straty na wyjściu światła.
Proszę o dalsze podpowiedzi.