Przeróbka latarki- jaki sterownik, optyka etc.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
center21

Przeróbka latarki- jaki sterownik, optyka etc.

Post autor: center21 »

Witam wszystkich.

Chciałbym zmodyfikować latarkę przedstawioną na zdjęciu. Jest to tradycyjna, zasilana dwoma ogniwami latarka z funkcją zoom. Włącznik typu reverse ma tylko 1.5A obciążalności (ale wiem ze wytrzymuja 5 A więc chyba zostanie). Myśle że na diode idzie max 2A a pewnie nawet i nie tyle- po co więc tam dioda xm-l skoro nie wykorzystano jej potencjału ?

Głównie chodzi mi o zmiane sterownika i diody bo jest wściekle zimna i słabo odwzorowuje. Soczewka też raczej do wymiany- asferyczna średnicy 28 mm, nie wiem co z włącznikem - zmieniać czy nie. Sterownik ma średnicę osadzenia 22 mm. W omawianej latarce coś niepokojącego dzieje się ze sterownikiem, już raz musiałem wlutować ponownie stopke radiatora nawinętego na ceramike na driverze. Chęć modyfikacji latarki wynikła ze wględów bezpieczeństwa i posiadania czegoś bardziej przewidywalnego.

Chciałbym żebyście naprowadzili mnie na właściwy tor- być może reanimacja tej latarki to pieniądze wyrzucone w błoto (bo sterowniki do dwóch ogniw są drogie?), dopuszczam też taką samą- czyli zoomowalną latarkę ale zasilaną 1x Li-io(ale nie mam body do modyfikacji). , lub ewentualnie tak że bateria by była jedna a jaką druga musiała by być imitacja która tylko przewodzi prąd do włącznika. A może coś już zmodyfikowanego na 1 lub 2 ogniwa
od Was chłopaki.

Nie jestem elektronikiem więc nie powiem Wam ile amper daje sterownik etc.(dołączyłem zdjęcia sterownika po powiększeniu można odczytać oznaczenia układów, ewentualnie jest wybity adres strony internetowej , może bym znalazł co to za sterownik siedzi ale i tak jest do wyrzucenia) Umiem lutować , jedną latarke sobie modyfikowałem bazując się na wiedzy z forum ale robiłem to z gotowych driverów, diod na sinkpadach etc. Nie wlutuje dodatkowych układów etc - słaby sprzęt do lutowania.
To tak żebyście wiedzieli co i jak, co umiem a co nie.

Zdjęcia poniżej lub pod linkiem.

https://picasaweb.google.com/1080279652 ... db6rsa-iQE

Pozdrawiam : Krzysztof
Załączniki
latarka pośrupana ale to  nie ja ją użytkuje
latarka pośrupana ale to nie ja ją użytkuje
CIMG6483.JPG (168.75 KiB) Przejrzano 1958 razy
CIMG6487.JPG
CIMG6487.JPG (163.81 KiB) Przejrzano 1958 razy
CIMG6489.JPG
CIMG6489.JPG (161.62 KiB) Przejrzano 1958 razy
CIMG6488.JPG
CIMG6488.JPG (101.39 KiB) Przejrzano 1958 razy
CIMG6486.JPG
CIMG6486.JPG (163.34 KiB) Przejrzano 1958 razy
CIMG6485.JPG
CIMG6485.JPG (84.47 KiB) Przejrzano 1958 razy
CIMG6484.JPG
CIMG6484.JPG (160.66 KiB) Przejrzano 1958 razy
CIMG6491.JPG
CIMG6491.JPG (106.52 KiB) Przejrzano 1942 razy
Ostatnio zmieniony czwartek 12 lis 2015, 16:05 przez center21, łącznie zmieniany 2 razy.
Drag-On

Post autor: Drag-On »

Po pierwsze zmniejsz zdjęcia bo zaraz admini Cię dopadną.

W mojej opinii koszt reanimacji przewyższy zakup przyzwoitej latarki.

Zakładając, że nie robisz zakupów w chinach:
Sterownik ok 20-25 zł (plus materiał na dorobienie pierścienia dystansowego)
dioda xml, xml2 na podłożu: 20-40 zł
pasta termo: 20 zł
kolimator, ref czy co byś tam chciał to też parę złotych.

Ja wolałbym ta kasę wydać np na convoy c8 czy s2 ( w zależności od upodobań).
center21

Zgadzam się z Tobą z tym że Latarki gotowe które proponujesz to konstrukcje z odbłyśnikiem a ja potrzebuje wąskiej wiązki światłą którą daje soczewka. W związku z tym że zdaje sobie sprawe z kosztów przeróbki zakup moze być robiony w chinach.
Ostatnio zmieniony czwartek 12 lis 2015, 17:07 przez center21, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Pokaż jeszcze pigułę, czy nie ma dziury pod diodą.
center21

dodałem zdjęcie piguły pod diodą-dioda jest przyklejona do piguły pastą oczywiście znając temat znikomą jej ilością - nie ma pod pigułą pustej przestrzeni - nie jest tak źle :razz:
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Pasty termo ma być znikoma ilość, pasta ma tylko wypełnić nierówności między podłożem a pigułą jak jest jej dużo to robi jako izolator.

A to nawinięte na ceramikę to nie radiator tylko cewka, skoro się rozlutowała to niezła temp musiała być w środku.

Jak na włączniku pisze otmen i 1.5A to zostaje.

Tu jest temat o latarkach zoom, polecam przeczytać przynajmniej kilka pierwszych stron, jest tam też wyjaśnione jaką sprawność ma układ optyczny na soczewce o małych rozmiarach.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
center21 pisze:...nie ma pod pigułą pustej przestrzeni - nie jest tak źle :razz:
Niestety, ale według moich słabych oczu, pod MCPCB diody, jest dziura i płytka tylko opiera się krawędzią o pigułę...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
center21

Kurcze, jak sam graduje w pracy turbiny do silników odrzutowych tak tego nie zauważyłem, a to chamówa, chmm. No to będzie więcej pracy lub inna latarka.

Smouxx 1978 - wiem że ma małą sprawność latarka z kolimatorem ale c8 z refem od tiablo A10 którą od Ciebie zakupiłem nigdy nie da tak wąskiego światła jak ta z mojego postu dlatego ściśle określiłem że chcę zmodyfikoewać właśnie tę latarke nawet jak będą straty na wyjściu światła.

Proszę o dalsze podpowiedzi.
michal1

Post autor: michal1 »

Jest taki zoom chyba Ultrafire 1405 tam to jest zasięg.
Z tą latarką będzie dużo zabawy i nie wiem czy efekt będzie Cię satysfakcjonował.
ODPOWIEDZ