Reflektor roboczy 10W z marketu budowlanego
Reflektor roboczy 10W z marketu budowlanego
Cześć,
Nabyłem dziś drogą kupna reflektorki robocze z marketu budowlanego. Jest to reflektor Harmon 10W z Juli. Dokładnie te: http://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/ ... ed-602180/
Na stronie reflektorki opisane są jako 10W/800lm na diodzie Cree. Na pierwszy rzut oka budowa dość solidna, odlew metalowy, szkło, uszczelki etc.
Niemniej po podłączeniu nastąpiło małe rozczarowanie. Reflektor przy 12.6V ciągnie zaledwie 480mA. Zatem deklarowane 10W to czysta fikcja.
Rozebrałem paskuda, w środku znalazłem coś takiego:
Co ciekawe, po opisie na PCB udało mi się znaleźć stronę producenta i fabryczne oznaczenie produktu Tuff Plus 3'' Led Cube: http://www.tuffplus.cn/content/?28.html
Producent również przyznaje się do 10W i strumienia 800 lm. Niemniej bo bliższych oględzinach na pudełku znalazłem coś takiego:
Jak widać ktoś przykleił karteczkę, z zupełnie innym deklarowanym strumieniem świetlnym.
Pytanie co z tym zrobić? Reflektorki świecą generalnie słabo. Zupełnie jak by ktoś celowo zdławił moc z jakiegoś powodu.
Da się to przerobić, czy lepiej oddać i nie zawracać sobie głowy? Obudowa i soczewka wykonane są całkiem nieźle, ale strumień pozostaje wiele do życzenia.
Moja latarka na SSC P7 zjada ten reflektorek na śniadanie, a coś mi się wydaje, że powinny świecić co najmniej porównywalnie.
Nabyłem dziś drogą kupna reflektorki robocze z marketu budowlanego. Jest to reflektor Harmon 10W z Juli. Dokładnie te: http://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/ ... ed-602180/
Na stronie reflektorki opisane są jako 10W/800lm na diodzie Cree. Na pierwszy rzut oka budowa dość solidna, odlew metalowy, szkło, uszczelki etc.
Niemniej po podłączeniu nastąpiło małe rozczarowanie. Reflektor przy 12.6V ciągnie zaledwie 480mA. Zatem deklarowane 10W to czysta fikcja.
Rozebrałem paskuda, w środku znalazłem coś takiego:
Co ciekawe, po opisie na PCB udało mi się znaleźć stronę producenta i fabryczne oznaczenie produktu Tuff Plus 3'' Led Cube: http://www.tuffplus.cn/content/?28.html
Producent również przyznaje się do 10W i strumienia 800 lm. Niemniej bo bliższych oględzinach na pudełku znalazłem coś takiego:
Jak widać ktoś przykleił karteczkę, z zupełnie innym deklarowanym strumieniem świetlnym.
Pytanie co z tym zrobić? Reflektorki świecą generalnie słabo. Zupełnie jak by ktoś celowo zdławił moc z jakiegoś powodu.
Da się to przerobić, czy lepiej oddać i nie zawracać sobie głowy? Obudowa i soczewka wykonane są całkiem nieźle, ale strumień pozostaje wiele do życzenia.
Moja latarka na SSC P7 zjada ten reflektorek na śniadanie, a coś mi się wydaje, że powinny świecić co najmniej porównywalnie.
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Tomasz Stiller
No właśnie być może potencjał jest, ale ktoś celowo je skręcił żeby nie konkurowały z innymi produktami? Mają tam lampkę 9x3W o deklarowanym strumieniu 1050lm z tego co pamiętam. Może 27W względem tych 10W wyglądało średnio dobrze i zrobili takiego moda, ale dziwne to jest Mi zależało na takiej malutkiej, bo chciałbym jej użyć jako dodatkowe światło wstecznego w busie. Samochód długi, światłą umieszczone wysoko, więc w nocy praktycznie nic nie widać przy cofaniu, potrzebuję czegoś co świeci na ziemię.
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Tomasz Stiller
Możnaby poeksperymentować z rezystorami R2 i R3, które zapewne są odpowiedzialne za prąd na diodę. Wstawić minimalnie mniejsze wartości i obserwować, czy coś się poprawia.
MCPCB to zwykły laminat FR4, czy aluminium?
Pozdrawiam
MCPCB to zwykły laminat FR4, czy aluminium?
Pozdrawiam
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Ja też ja kupiłem i jest kupa tzn. Dziura pod diodą
Chętnie komuś wyślę na mody żeby to "naprawić"
image hosting 30 mb
Chętnie komuś wyślę na mody żeby to "naprawić"
image hosting 30 mb
A gdyby tak w miejsce dziury pod diodą wytoczyć i wbić na wcisk wałek aluminiowy ? Otwór na przewody przewiercić w miejscu zaznaczonym na zdjęciu ? Całość założyć na paście termo i docisnąć śrubeczkami ? Sterownik podkręcić do ok 700mA ? Może troszkę więcej ?
Problem tylko w tym, że nie mam dostępu do aluminium Chętnie podjąłbym się dotoczenia wałków za cenę wysyłki reflektorka w obie strony ale mam dostęp tylko do nierdzewki i czarnej. W dobrym wypadku do miedzi ale tylko wałki ok fi 15.
Pozdrawiam.
Problem tylko w tym, że nie mam dostępu do aluminium Chętnie podjąłbym się dotoczenia wałków za cenę wysyłki reflektorka w obie strony ale mam dostęp tylko do nierdzewki i czarnej. W dobrym wypadku do miedzi ale tylko wałki ok fi 15.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- 204897.jpeg (234.3 KiB) Przejrzano 10795 razy
Masz rację, MPCB ma spory styk z obudową ale dziura pod diodą to dalej dziura pod diodą. Niestety nic dobrego nie wróży i raczej zabawa w większe prądy może być ryzykowana a szkoda XM-Lki.Jacek318 pisze:O ile wzrok mnie nie zawodzi, to mpcb ma spory styk z obudową, więc nie ma tragedii. Pasowało by trochę wyrównać miejsce styku obudowy z mpcb i przesmarować pastą.
Pozdrawiam.
Aluminium duzo na allegro, listonosz przyniesie pod same drzwi
Ostatnio zmieniony niedziela 15 lis 2015, 13:11 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
Podejmę ryzykoLED1234 pisze:
Masz rację, MPCB ma spory styk z obudową ale dziura pod diodą to dalej dziura pod diodą. Niestety nic dobrego nie wróży i raczej zabawa w większe prądy może być ryzykowana a szkoda XM-Lki.
Pozdrawiam.
Wyślij adres na pw i Ci ją wyślę; )
Wcześniej postaram się dotoczyć tuleje Alu lub miedź.