A w kwesji instalacji na dachu bloku pojawia się inny problem: dopuszczalna długość instalacji to nie to samo co różnica poziomów.
![Sad :sad:](./images/smilies/icon_sad.gif)
W aucie gaz ma niby uciekać przez przewody gumowe (ja zrobiłem przegląd po prawie 10 latach), ale w klimie w domu są przewody miedziane, to po co dobijać, gdzie ucieka?artur_n pisze:Klimatyzatory ścienne aby utrzymać gwarancję mają obowiązkowe przeglądy co 6 miesięcy, koszt od 100-300zł plus do tego ewentualnie dobicie gazu..
artur_n pisze:Wszystko zależy od jakości połączenia jednostki zewnętrznej z wewnętrzną, od jakości kielichowania i dokładności sprawdzenia szczelności połączeń.
nie mają prawa zabronić. A jak nakażą zdemontować np. z powodu hałasu niech robią sprawę w sądzie, do każdego urządzenia jest dołączona karta z wszystkimi wymaganymi certyfikatami. Przechodziłem to w moim mieście jak paniusia ze spółdzielni z zazdrości zaczęła robić problemy, hałas, wstrząsy a urządzenie nie pracowałopiciex pisze:Rodzice chcieli sobie postawić klimę na balkonie, spółdzielnia oznajmiła, że muszą mieć zgodę wszystkich mieszkańców z 5 klatek po lewej i 5 po prawej.