Oświetlenie warsztatu

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
wuntek

Oświetlenie warsztatu

Post autor: wuntek »

Witam
Zaczynam się rozglądać za odpowiednim oświetleniem do warsztatu.
Wymagania mam tylko takie, żeby światło nie męczyło przy dłuższej pracy i ma być naprawdę bardzo jasno. Przypuszczam że najlepszy stosunek jakość/cena w połączeniu z moimi wymaganiami mają klasyczne świetlówki.
Podłoga, ściany i sufit są szare/ciemne więc odbić raczej nie będzie. Okno praktycznie nie daje żadnego światła ale to bez znaczenia bo będę tam siedział i tak głównie po zmroku. Pod ścianami będą regały na wysokość mniej więcej 2m zawalone różnymi gratami.
I teraz jest problem bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile i gdzie tych świetlówek powinienem zamontować żeby było OK. Najbardziej zależy mi na dobrym oświetleniu stołu.
Podpowiedzcie coś mądrego bo boję się że albo zrobię tak że będzie ciemno jak w d... albo co bardziej prawdopodobne przegnę w drugą stronę i będę musiał siedzieś w okularach spawalniczych ;)

Obrazek

edit: A tak wogóle to witam bo widzę że to pierwszy post :D
michal1

Post autor: michal1 »

Witam,
Ja zaproponowałbym świetlówki liniowe o dobrym współczynniku oddawania barw w równomiernie rozpraszającej oprawie. Świetlówek powinno być dużo żeby nie było cieni.
Pozdrawiam
zxcvb

Post autor: zxcvb »

Rzuć okiem tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Nat%C4%99 ... Bwietlenia . Podano wyciąg z PN dotyczący natężenia oświetlenia w miejscach pracy.
Przyjmując, że będziesz prowadził montaż precyzyjny, będziesz musiał uzyskać natężenie oświetlenia 1000 lx, czyli 1000 lm/m2. Jeśli przyjąć, że typowa świetlówka 36W wytwarza strumień świetlny ok. 1000 lm (warto wziąć poprawkę na starzenie się źródła światła i spadek jasności), to w warsztacie o powierzchni 3,6x6m = 21,6 m2 będziesz musiał upchać równomiernie ok. 20-22 takich świetlówek dla 1000 lx i połowę mniej dla 500 lx.
Jeśli tylko nad stołem chcesz mieć bardzo jasno, to analogicznie możesz obliczyć ilość źródeł światła nad powierzchnią stołu.
michal1

To ja bym proponował 1000lx nad stołem i 500lx poza stołem. Porządne świetlówki i barwa neutalna.
wuntek

No dobra. To teraz powiedzcie mi która opcja rozmieszczenia będzie lepsza. Przypuszczam że sporo może zależeć od opraw jakie zastosuję. Powiedzmy że 4 oprawy 2x36w będą wisiały 1,5m nad blatem stołu. Zrobi to te 1000lx na całej powierzchni stołu?
Oprawy: http://www.sklepswiatlo.pl/pl/p/LAMPA-O ... KA-EVG/118
Świetlówki: http://www.sklepswiatlo.pl/pl/p/SWIETLO ... -OSRAM/142
Jakoś nie mogę się doszukać w googlach żadnego symulatora. Jest coś godnego uwagi za free?

Obrazek

Obrazek
michal1

Ilość światła być ok. Nie wiem czy w przypadku drugiego rysunku lampy nie będą oświetlały stołu nierównomiernie...
zxcvb

Osiem świetlówek wytworzy ok. 8000 lm; przy powierzchni stołu ok. 3,4 m2 otrzymasz natężenie 2350 lx - nie wiem, czy to nie przesadza. Na podobnym stole pracowałem i miałem nad nim jedną oprawę 2x36W i wszelkie prace od spawania po naprawę alternatora spokojnie zrobiłem. Fakt, prace niezbyt precyzyjne. Jak odejdziesz od stołu oświetlonego tymi 8000 lm, to możesz nic nie znaleźć na regałach :mrgreen: .
wuntek

No właśnie w tym mam problem, że kompletnie nie mogę sobie wyobrazić ile tego światła będzie :D
zxcvb

A co będziesz robił na tym stole?
Jeśli norma podaje 1000 lx dla prac precyzyjnych, a zegarków pewnie nie będziesz składał (kto wie...) to celowałbym w tę wartość. Zawsze możesz kupić tylko dwie oprawy i przekonasz się, jak to świeci. Ale jeśli stół ma być oświetlony naprawdę równomiernie, to warto zastanowić się nad krótszymi rurami, aby opraw było więcej. Jednak sądzę, że na długości 2,8 m i dość wysokim montażu 2-3 opraw światło ładnie rozproszy się i nie będzie tragedii zwanej niedoświetleniem.
Ostatnio zmieniony wtorek 30 cze 2015, 10:26 przez zxcvb, łącznie zmieniany 1 raz.
wuntek

Ogólnie robię noże + czasem jakieś inne pierdoły. Głównie cięcie, szlifowanie na szlifierce taśmowej, wiercenie, klejenie, satynowanie i takie tam. Precyzja na pewno nie zegarmistrzowska ale jednak wymaga to dobrego oświetlenia. Mam dosyć roboty w ciemnicy :D
michal1

To 1000lx wystarczy :mrgreen:
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Jeżeli oświetlenie to tylko równolegle do długości:
Obrazek
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Jeden metalo-halogen 150W 942 załatwi sprawę, do tego jakaś pojedyncza oprawa 2x36W jako światło szybkie,albo jakaś oprawa LED.
Kumplowi założyłem taki zestaw w oprawie "down light" i innego nie chce!
Stolarz ,szafo-składacz - wreszcie widzi kolory oklein takie jakie są ;)
Światło,oddawanie kolorów,jasność na poziomie słoneczka w południe w naszym klimacie.
Nic dodać-nic ująć...
Po prostu dzień w nocy -jeśli potrzeba ;)
michal1

Problem jest wtedy z nierównomiernym oświetleniem.
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

U mnie na warsztacie wisi MH 70W 942 Philips w szklanej mlecznej kuli fi 30.
Jakoś nie zauważyłem nierównomiernego oświetlenia, a jasność i jakość światła niweluje zmęczenie w jesienne wieczory.
Parę razy pochłonięty pracą straciłem rachubę czasu- patrzę na zegar a tu 3cia w nocy :D

U kolegi przed MH wisiało 6 opraw 4x18W każda - w zasadzie to nadal wiszą i się kurzą...
Ostatnio zmieniony środa 01 lip 2015, 13:14 przez Hahar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ