Upiecz swoją chińską latarkę
-
Zawsze możesz włączyć piekarnik z otwartą klapą na pełny zegar.Frodo907 pisze:Czy pozostałości chemiczne wytworzone w piekarnikach po waszych wypiekach latarek nie wpłynie negatywnie na późniejsze biszkopty itd?
Najgorzej jak zostanie zapach, ten to na pewno będzie miał wpływ na późniejszy aromat produktów pieczonych w piekarniku nawet pod przykryciem, wiem coś o tym...
pozdrawiam Tomek
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Zapach to dla mnie najmniejszy problem, od czasy gdy w składzie mleka w proszku dla dzieci z chin była szkodliwa melamina (skutek to masowe zatrucia). To nie wiem w takim razie jaki skład chemiczny ma farba którą są malowane latarki.
Jeśli ktoś ma spektrometr i jest w stanie poddać ją analizie?
Wszystkim proponowałbym opalanie na zewnątrz nad jakiś innym źródłem ciepła.
p.s. chemik ze mnie żaden, to tylko teoretyczne dywagacje.
Jeśli ktoś ma spektrometr i jest w stanie poddać ją analizie?
Wszystkim proponowałbym opalanie na zewnątrz nad jakiś innym źródłem ciepła.
Folia alu to żadna ochrona przed gazami które się mogą ulatniać.Ebola pisze:Teoretycznie nie powinno, a w praktyce to któż to wie? Lecz na wszelki wypadek, ja podczas wypieków moich latarek zawijalem je folia aluminiową.
p.s. chemik ze mnie żaden, to tylko teoretyczne dywagacje.
Malowanie niby nie. Ale zazwyczaj do nadania odpowiedniego koloru anodyzowanym przedmiotom stosuje się barwniki (różne, przeróżne). A podczas wypalania właśnie te barwniki się rozkładają - o ile się nie mylę...Zbychur pisze:Anodyzacja to nie malowanie
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Tak właśnie jest. Sam tlenek glinu jest bezbarwny w cienkiej warstwie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
No może i ochrona żadna, jednak w każdym razie żadnego dziwnego zapachu nie zauważyłem, co nie znaczy że nic szkodliwego się z latarki nie wydobyło. Technologii chińczyków chyba nikt z nas nie zna.Frodo907 pisze: Folia alu to żadna ochrona przed gazami które się mogą ulatniać.
Pozdrawiam i życze udanych wypieków
Ja miałem (bo już padła) podróbkę UF model ZOOM CREE Q5 LED w kolorze zielonym. Po 30 minutowym wypiekaniu w piekarniku w temperaturze 250 stopni tylko wyblakła. Więc chyba zmiana koloru na inny wychodzi tylko w tych czarnych.Ebola pisze:Lekko odkopię
Znalazłem sposób jak zmienić kolor z czarnego na miedziany w kilkanaście sekund:D Jak znajdę jeszcze jakiegoś chińczyka to wrzucę filmik
Ja walczyłem z różową pierdołką w tym temacie. Piekarnik tylko rozjaśniał kolor, Kret za to zrobił robotęswiatelka84 pisze:Więc chyba zmiana koloru na inny wychodzi tylko w tych czarnych.
To tzw pieczenie bez piekarnika. Jak sernik na zimno. Ja już ze swoją latarką bawił się nie będę bo padła. Odzyskałem z niej co się dało. Została sama obudowa plus klips, śrubki i osłona wł/wył. W sumie mogę komuś dać jakby chciał. Kret będzie miał co jeść.madkeinam pisze:Ja walczyłem z różową pierdołką w tym temacie. Piekarnik tylko rozjaśniał kolor, Kret za to zrobił robotęswiatelka84 pisze:Więc chyba zmiana koloru na inny wychodzi tylko w tych czarnych.