Gniazdkiem microSD w RaspberryPi 2

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
ptja

Gniazdkiem microSD w RaspberryPi 2

Post autor: ptja »

Wyjąłem kartę, nagrałem obraz, wkładam z powrotem i... gniazdko nie zatrzaskuje :(
Innych kart także nie.
Może zna ktoś rozwiązanie (inne niż reklamacja w Farnellu i czekanie)?

Dopisek: na razie opasałem gumką recepturką, ale jak raspi trafi do obudowy (mam taką na szynę, dzięki uprzejmości Aparu), to już ta prowizorka się nie sprawdzi.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
DNF

Post autor: DNF »

Bez prowizorki to wymiana gniazda. Pokaż jak to wygląda, bo ja to nie w temacie malinek.
ptja

Obrazek
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Losiu

Post autor: Losiu »

W starym aparacie fot. też mi czasem nie zaskakuje gniazdo na SD. Z moich obserwacji wynika:
- jak wkładam kartę delikatnie i powoli to gniazdo nie zaskakuje mimo wielu prób,
- pewny, zdecydowany i dosyć szybki ruch - gniazdo zaskakuje i karta siedzi na swoim miejscu.

Z tym że to stary poniszczony aparat, więc nie żal mi jeśli jeszcze coś w nim zepsuje. Ale spróbować moze warto.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Proponuję, wziąć dobrą lupę w oko, i patrzeć jak działa mechanizm zatrzaskowy. Być może coś tam się zaczepiło, i wystarczy przesunąć lub podgiąć.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ptja

Pyra pisze:Proponuję, wziąć dobrą lupę w oko, i patrzeć jak działa mechanizm zatrzaskowy. Być może coś tam się zaczepiło, i wystarczy przesunąć lub podgiąć.
schowane pod blaszką.
Nie ja jeden mam ten problem: https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 1&p=764105 :(
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
ptja pisze:schowane pod blaszką.
Hmmm, ja chyba nie mam pod ręką takiego gniazda na wierzchu, ale może udało by Ci się takie kupić, "w sklepie za rogiem" podpatrzyć jak prawidłowo pracuje mechanizm, i porównać, choćby to co widać.

Pozdrawiam
ptja

Pyra pisze:/.../ może udało by Ci się takie kupić, "w sklepie za rogiem" podpatrzyć jak prawidłowo pracuje mechanizm, i porównać, choćby to co widać.
to już prościej będzie złożyć reklamację w Farnellu. Ale czy to rozwiąże problem na dobre?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
ptja pisze:to już prościej będzie złożyć reklamację w Farnellu. Ale czy to rozwiąże problem na dobre?
A no właśnie, istnieje prawdopodobieństwo, otrzymania kolejnego egzemplarza z wadą...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ