Mam okazję dostać taśmę led za przysłowiowe ... ... taką jak na załączonym zdjęciu. Wiem o niej tylko tyle, że jest to taśma RGB, aczkolwiek trochę dziwi mnie to, że można do niej podłączyć 3 przewody. Wiadomo że dwa są od zasilania, trzeci pewnie od sterownika, ale z tego co widzę to sterowniki mają zwykle po 4 przewody. Stąd moje pytanie czym ją uruchomić, czy w ogóle jest to możliwe? Z góry dzięki za pomoc.
Witam,
Na pierwszy rzut oka widzę na taśmie jakiś scalak więc strzelam, że to jakaś "cyfrowa taśma RGB". Sprawdzam u wujka google i bingo. To jest taka cyfrowa taśma, dwa przewody to zasilanie a trzeci to sygnał. Diody w standardowych taśmach RGB to taki zlepek 3 diod. Regulując prąd linii R G B można regulować kolor taśmy. Tu prawdopodobnie kolor regulujemy za pomocą jakiegoś protokołu, co umożliwia osiąganie ciekawych efektów Jak w opisie
Pierwszy raz coś takiego spotykam dlatego z góry przepraszam jeśli czegoś się źle domyśliłem i proszę bardziej doświadczonych kolegów o potwierdzenie moich domysłów .
Pozdrawiam.
Okej czyli w sumie ta taśma ma dużo możliwości i warto ją uruchomić. Zasilacz to wiadomo dobiorę sobie w zależności od długości taśmy, ale czy istnieje jakiś gotowy sterownik, który podłącze bezpośrednio pod taśmę, czy trzeba coś głębiej kombinować?
sterowniki znajdziesz na ebay. Jeśli mnie pamięć nie myli sterowanie szeregowe polega na tym, że układ pierwszą ramkę traktuje jako swoją, a następne przepuszcza dalej, więc sterownik powinien obsługiwać n-układów, czyli generować n-ramek.
Przypatrz się temu dokładnie bo z tego co pamiętam ws-ki są zasilane z 5V, a ja tam widzę 12V.
Hej!
Jest to taśma sterowana Lon po protokole dmx, trzeba mieć osobny zasilacz i osobny sterownik - zazwyczaj programowany z kompa - poszukaj sterowników dmx. Sterujesz każda z grup 3 diod osobno z ograniczeniem do (chyba) 150 grup. Można tworzyć ciekawe efekty, takie jak np. DH renoma we wrocku gdzie 3 ściany wewnatrz są tym podświetlone.