Taśma LED RGB

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
vinyl

Taśma LED RGB

Post autor: vinyl »

Witam

Mam okazję dostać taśmę led za przysłowiowe ... :evil: ... taką jak na załączonym zdjęciu. Wiem o niej tylko tyle, że jest to taśma RGB, aczkolwiek trochę dziwi mnie to, że można do niej podłączyć 3 przewody. Wiadomo że dwa są od zasilania, trzeci pewnie od sterownika, ale z tego co widzę to sterowniki mają zwykle po 4 przewody. Stąd moje pytanie czym ją uruchomić, czy w ogóle jest to możliwe? Z góry dzięki za pomoc.

Zdjęcie fragmentu taśmy:
http://i61.tinypic.com/ogzc7p.jpg

Edit Pyra: Proszę przeczytać regulamin.
Ostatnio zmieniony niedziela 24 maja 2015, 17:40 przez vinyl, łącznie zmieniany 1 raz.
rafiak

Post autor: rafiak »

Witam,
Na pierwszy rzut oka widzę na taśmie jakiś scalak więc strzelam, że to jakaś "cyfrowa taśma RGB". Sprawdzam u wujka google i bingo. To jest taka cyfrowa taśma, dwa przewody to zasilanie a trzeci to sygnał. Diody w standardowych taśmach RGB to taki zlepek 3 diod. Regulując prąd linii R G B można regulować kolor taśmy. Tu prawdopodobnie kolor regulujemy za pomocą jakiegoś protokołu, co umożliwia osiąganie ciekawych efektów Jak w opisie
Pierwszy raz coś takiego spotykam dlatego z góry przepraszam jeśli czegoś się źle domyśliłem i proszę bardziej doświadczonych kolegów o potwierdzenie moich domysłów ;) .
Pozdrawiam.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

vinyl

Okej czyli w sumie ta taśma ma dużo możliwości i warto ją uruchomić. Zasilacz to wiadomo dobiorę sobie w zależności od długości taśmy, ale czy istnieje jakiś gotowy sterownik, który podłącze bezpośrednio pod taśmę, czy trzeba coś głębiej kombinować?
GanzConrad

sterowniki znajdziesz na ebay. Jeśli mnie pamięć nie myli sterowanie szeregowe polega na tym, że układ pierwszą ramkę traktuje jako swoją, a następne przepuszcza dalej, więc sterownik powinien obsługiwać n-układów, czyli generować n-ramek.
Przypatrz się temu dokładnie bo z tego co pamiętam ws-ki są zasilane z 5V, a ja tam widzę 12V.
vinyl

Znalazłem parę sterowników na ebay, ale nie chcę mi się czekać na wysyłki z Chin nie wiadomo ile czasu. Na szczęście znalazłem również coś z Polski:

1. http://allegro.pl/sterownik-ws2811-ws28 ... 32657.html

Ta opcja trochę słaba ze względu na brak sterowania z pilota, szczególnie włączania i wyłączania

2. http://www.elektrofull.pl/sterownik-osw ... -1409.html

Natomiast ten sterownik wygląda na całkiem spoko, tylko mam pytanie czy nadaje się do tej taśmy?
GanzConrad

vinyl pisze:czy nadaje się do tej taśmy?
sprawdzałeś dokładnie co to za układ?
protaktyn

Post autor: protaktyn »

Hej!
Jest to taśma sterowana Lon po protokole dmx, trzeba mieć osobny zasilacz i osobny sterownik - zazwyczaj programowany z kompa - poszukaj sterowników dmx. Sterujesz każda z grup 3 diod osobno z ograniczeniem do (chyba) 150 grup. Można tworzyć ciekawe efekty, takie jak np. DH renoma we wrocku gdzie 3 ściany wewnatrz są tym podświetlone.
studzin

Post autor: studzin »

Sterownik z linka "2" nie będzie działał z tą taśmą. Postaraj się odczytać oznaczenia scalaka, bez tego nie mamy pewności co zaproponować.
vinyl

Odczytałem oznaczenia, chociaż łatwo nie było :razz:. Jest to WS2811s. I przy okazji takie coś jeszcze znalazłem, co wydaje mi się że powinno zagrać z tą taśmą:
http://www.illuminations.pl/sterownik-d ... p-926.html
studzin

Post autor: studzin »

Jeśli dobrze patrzę to ten sterownik ma 4 piny przy wyjściu na taśmę.
Opis bardzo lakoniczny, najlepiej chyba zaklikać do sprzedawcy.
ODPOWIEDZ