Ano nie mamy.Tomek210 pisze:Macie jakieś wspólnie ustalone parametry ekspozycji do zdjęć porównawczych?
osobiście staram się oddac możliwie wiernie "jak widzi oko" i z ciemniejsza ekspozycją, co by rozkład światła lepiej było widac...
Ja swoje zdjęcia porównawcze robiłem przy ISO200, 2sek, F3.5, balans bieli-światło dzienne.Tomek210 pisze: Macie jakieś wspólnie ustalone parametry ekspozycji do zdjęć porównawczych?
Woow, skąd masz kamerę termowizyjna?Tomek210 pisze:Pomiary kamerą termowizyjną. Wyniki będą jak je dostanę
Kupilem w styczniu diody opisane jako "Cree R2" na DX i w porownaniu do Cree z binu R2 z pewnego zrodla roznica jest widoczna golym okiem. Z cala pewnoscia nie jest to bin R2 ani Q5! Przykro pisac, ale na allegro tez niestety sporo smiecia:( Jak bede mial czas machne fotki to porownacie sami.Tomek210 pisze:Ile lumenów mogą mieć R2 @ 1,5A? R2 są z DX, więc mogą to być Q5
A Raven chyba ma ciut mniej- Dominik pisał kiedyś bodajże o 900... straty na optyce i pewnie szybce podobne by były, termika lepsza, no Raven bardzo zacnie wygląda, to prawdaCree XRE R2 przy 1,5A i temperaturze sluga 25*C daje blisko 350 (trzysta piecdziesiat
Na przykład tu:pawelsz pisze:gdzie mozna dostać takie fajne dane ?
Nie wiem co to jest. Od P3 są wyraźnie mocniejsze. Barwa zwłaszcza przy małych prądach wpada w jakby zielonkawą. Na XR-E już chyba nie będę nic budował, więc te R2DX siłą rzeczy zostaną aż padną. Teraz kolej na MC-E. Wszystkiego trzeba w życiu spróbowaćczarny_kruk pisze: Z cala pewnoscia nie jest to bin R2 ani Q5!
Raczej lekko prześwietlone Tak marchewkowego nieba nie ma nawet nad jasno oświetlonymi miastami. Dobrze że to zdjęcie podlinkowałeś, jak się pogoda poprawi to podjadę do lasu i pstryknę na tych samych parametrach, będzie jakiś punkt odniesienia.czarny_kruk pisze:Mozesz porownac z kilkoma innymi TUTAJ. Foto sa lekko niedoswietlone.
Święte słowa Ja również chwalę sobie swoje potrójne, zróżnicowane pod względem optyki rozwiązanie - SIGMA POWERLED PRO jako "wąski" szperacz a własny DIY na szerokie doświetlanie bliskiego pola:Tomek210 pisze:Raven to cudeńko ale ma dwie wady - nie jest moja i ma 3ledy świecące w jeden punkt.
U mnie każda lampka świeci w inne miejsce. Nawet dwudiodową tak zrobiłem, że węższa wiązka świeci nieco wyżej od szerszej. Ta lampka świeci najdalej bo wiedząc, że będę budował też lampkę na P7, dobrałem maksymalnie skupiającą optykę. P7 oświetla średnie odległości plus pobocza a dynamówka świeci tuż przed przednie koło.
Kod: Zaznacz cały
Pomiar światła z 1m - wyszło fajnie, no nieźle chyba jakieś 6300luxów, ale ... po wyjęciu szybki (czystej zresztą) mamy już ponad 6900 !! Różnica 10% jest różnicą bardzo dużą i jest o co walczyć
Mylisz sie, mimo, ze niebo rzeczywiscie ma nienaturalny kolor.Tomek210 pisze:Raczej lekko prześwietlone Tak marchewkowego nieba nie ma nawet nad jasno oświetlonymi miastami. Dobrze że to zdjęcie podlinkowałeś, jak się pogoda poprawi to podjadę do lasu i pstryknę na tych samych parametrach, będzie jakiś punkt odniesienia.czarny_kruk pisze:Mozesz porownac z kilkoma innymi TUTAJ. Foto sa lekko niedoswietlone.
Tak jak napisal pawelsz typowa szybka i plexi to srednio 10% strat, a czesto nawet kilka % wiecej ktorych nie zauwazysz. Te najlepsze szybki, ktorych malo ktory z producentow rzeczywiscie uzywa, ze wzgledu na wysoki koszt, maja 1-5% strat. Zwykle bardziej sie oplaca doplacic do wyzszego binu niz kupowac specjalna szybke. Od dluzszego czasu zreszta wielu najlepszych producentow oswietlenia rowerowego nie stosuje dodatkowej ochrony soczewki, gdyz te dobrej jakosci po prostu sie tak latwo nie rysuja a 10% swiatla wiecej piechota nie chodzi.Tomek210 pisze: A z tymi 10% strat na szybkę to bym się nie upierał. Sprawdzałem 10 szybek (plexi z pudełka po CD ) jedna za drugą i zdecydowanie nie widziałem ciemności