![:-)](./images/smilies/usmiech2.gif)
Godzinkę przeszukiwałem swiatelka.pl, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
W skrócie co robię.
Wszystko zaczęło się od tego, że postanowiłem zamontować w rowerze elektryczny klakson. Mechaniczne dzwonki i trąbki się nie sprawdzają. Ludzie idący ścieżką dla rowerów są głusi, nie mówiąc o samochodach. Wybór padł na klakson ze skutera na 6V. Rozważałem budowę generatora dźwięku + tuba, jednak zajmuje to za dużo miejsca i wychodzi drożej. Klakson to 15 zł. Rozważając zasilanie (akumulator żelowy 6V 4,5Ah lub 7,2Ah) pomyślałem że można by scentralizować zasilanie oświetlenia i nie bawić się w ładowanie akumulatorów oddzielnie do każdego urządzenia. Przy okazji postanowiłem zainstalować mocniejszą lampę przednią bo obecna zwykła 3 ledowa to bieda na kółkach. W szybkim czasie trafiłem na diody Cree. Tu pojawiły się dwie możliwości, skompletować części, poświęcić czas i budować lampkę samemu (problem z czasem i wiedza o elektronice sprzed 12 lat) czy kupić latarkę na diodzie Cree i dostosować do niej zasilanie. Znalazłem latarkę za 39 zł, zasilanie 3,7-4,5V przy czym akumulator żelowy daje 6V.
Moje pytanie, jaki układ, elementy zastosować, do obniżenia napięcia? A może ktoś z Was ma wiedzę czy jest to w ogóle potrzebne i mogę spokojnie podać 6V?
Link do produktu -
Latarka Cree Q5
N marginesie dodam, że w poniedziałek będę w sklepie oglądać tę latarkę, możliwe że wtedy będę miał większą wiedzę o produkcie.